Собствеността на медиите ще освети кой и какво говори в тях

| обновено на 07.02.18 в 17:18

Депутати от ДПС, сред които и медийният собственик Делян Пеевски, внесоха в парламента промени в  Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. 

Те целят прозрачност на собствеността и информираност на обществото за това кой, колко и откъде получава средства, извън търговските реклами, обясни пред Радио Пловдив Велислава Кръстева, която е сред вносителите на проекта. 

След като от толкова години се говори за прозрачност върху собствеността и финансирането на медиите, но не се прави следващата крачка, с която да се даде инструмент за добиване на тази информация, решихме да го направим  ние. 

Според Кръстева  обществото трябва да знае в тази наситена информационна среда кой говори и каква е неговата и на медията отговорност. А темата за отговорността  може да бъде поставена едва когато знаем кой говори. Тогава можем да си отговорим и на въпроса  защо ни казва нещо и как го казва. 

Тя подчерта, че вместо съпротива, е очаквала подкрепа още при внасяне на законопроекта ,именно от тези организации, които от години настояват да бъдат предприети законови действия в посока, която би осветлила действителните собственици на медиите, както и финансирането им на непазарен принцип. 

Депутатът изрази недоумение от твърденията на юристи, че проектът може да се разглежда като форма на цензура.

В закона става дума единствено за осигуряване на прозрачност, публичност и достоверна информация. Режимът е на деклариране на собствеността и на получените финансови средства, извън рекламите. Законопроектът не предполага  регулиране на получените средства, нито предполага каквото и да е ограничение. Недоумявам твърденията за цензура!

ДПС са отворени за предложения между първото и второто четене на промените за прозрачност на медиите. 

Още от категорията

Много сериозни изводи трябва да направят всички партии

Много поуки има, много сериозни изводи трябва да направят всички политически партии .  Така социологът проф. Антоанета Христова започна анализа си на резултатите от вота за ЕП в предаването на Радио Пловдив "Точно днес". Тя посочи няколко от най-важните: Не  можеш да правиш кампания за евроизбори през само и единствено..

публикувано на 27.05.19 в 11:37

Малките партии станаха отпор към статуквото и евроскептиците

Евроскептиците успяха да вземат близо една трета от местата в ЕП, въпреки, че не взеха блокиращото малцинство, което може да спре всяко решение. Важно е че проевропейските партии си запазиха територията. Сега се отваря възможност широка коалиция, защото ЕНП и ПЕС няма да успеят да съставят мнозинство. Не е задължително те да управляват заедно...

публикувано на 27.05.19 в 11:34

Ниската активност у нас показа безпрецедентна неадекватност

Гражданите на ЕС избраха един доста по- фрагментиран Европейски парламент. Двете най- големи европейски политически семейства няма да се радват на мнозинството си от над 400 депутати. Сега те ще имат малко над 330 представители, а им трябват 376. Не може и дума да става за мнозинството, което имаха досега. Изводите са на международния наблюдател..

публикувано на 27.05.19 в 11:21

Партньорството ГЕРБ - СДС е успешно и може да продължи

Ние очаквахме листата на ГЕРБ и СДС да бъде първа и това се сбъдна, каза зам. -председателят на СДС Емил Кабаинов. Десният проевропейски вот е категоричен и участието на СДС и останалите партньори на ГЕРБ доказахме, че разширяването в този посока е успешно.  Кабаиванов обясни ниската избирателна активност с негативната кампания, водена от..

публикувано на 27.05.19 в 11:00

Сбъркани протоколи бавят обработката на резултатите

Сбъркани протоколи бавят обработката в 16-та РИК Пловдив град. Това е един от най-големите проблеми в нощта след изборте в палта 3 в Панаира. Председателят на комисията Илиан Иванов уточни, че има случай при секционна избирателна комсиия с изцяло объркан протокол. В такъв случай се събира цялата комисия , представители на РИК и ЦИК и бюлетините се..

публикувано на 27.05.19 в 05:04