Собствеността на медиите ще освети кой и какво говори в тях

| обновено на 07.02.18 в 17:18

Депутати от ДПС, сред които и медийният собственик Делян Пеевски, внесоха в парламента промени в  Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. 

Те целят прозрачност на собствеността и информираност на обществото за това кой, колко и откъде получава средства, извън търговските реклами, обясни пред Радио Пловдив Велислава Кръстева, която е сред вносителите на проекта. 

След като от толкова години се говори за прозрачност върху собствеността и финансирането на медиите, но не се прави следващата крачка, с която да се даде инструмент за добиване на тази информация, решихме да го направим  ние. 

Според Кръстева  обществото трябва да знае в тази наситена информационна среда кой говори и каква е неговата и на медията отговорност. А темата за отговорността  може да бъде поставена едва когато знаем кой говори. Тогава можем да си отговорим и на въпроса  защо ни казва нещо и как го казва. 

Тя подчерта, че вместо съпротива, е очаквала подкрепа още при внасяне на законопроекта ,именно от тези организации, които от години настояват да бъдат предприети законови действия в посока, която би осветлила действителните собственици на медиите, както и финансирането им на непазарен принцип. 

Депутатът изрази недоумение от твърденията на юристи, че проектът може да се разглежда като форма на цензура.

В закона става дума единствено за осигуряване на прозрачност, публичност и достоверна информация. Режимът е на деклариране на собствеността и на получените финансови средства, извън рекламите. Законопроектът не предполага  регулиране на получените средства, нито предполага каквото и да е ограничение. Недоумявам твърденията за цензура!

ДПС са отворени за предложения между първото и второто четене на промените за прозрачност на медиите. 

Още от категорията

В БСП се води вътрешна война, от нея губи партията

Ще се разцепи ли БСП и кой ще изпадне реално от мотора? Въпрос, който излиза на дневен ред при реденето на листата на партията за европейските избори.Бившата журналистка Йончева, която е първи мандат депутат и не е член на БСП, спечели с малка преднина тайния вот в Националния съвет на партията в състезание с лидера на ПЕС Сергей..

публикувано на 19.03.19 в 10:23

Концертна зала ще е най-голямата в Пловдив

Избраната фирма има опит в изграждането на зали за култура. Очаквам нещата да се развият в бърз темп, защото много време беше загубено . Това каза директорът на Пловдивската опера Нина Найденова по повод спечелената обществена поръчка за проектиране на Концертна зала Пловдив от Архитектурна агенция "Братя Кадинови". Ако заданието се следва..

публикувано на 19.03.19 в 09:39
Андрей Райчев

Йончева бе естественият ход на БСП

Това, че Елена Йончева ще оглави листата на БСП с кандидати за евроизборите ми се струваше сто процента сигурно, учудвам се даже, че толкова хора са гласували против , коментира по Радио Пловдив анализаторът Андрей Райчев. За втора година Елена Йончева е острие на парламентарната група на БСП. Тя се сби с властта много сериозно, нанесе и..

публикувано на 18.03.19 в 16:03
Богдана Сиракова приема 
поздравления за 120 години от създаването на Библиотеката при НЧ

В Библиотеката в Пещера спасяват книги

През 1893-та година, когато отваря врати за първи път, Библиотеката към Читалището в Пещера разполага със 100 книги. Днес тя предлага на читателите повече от 35 хиляди тома. Хортата, които работят в библиотека, най-добре знаят как някои от тях през годините губят страниците си и не могат да бъдат четени пълноценно. Богдана Сиракова обаче решава..

публикувано на 18.03.19 в 14:49

Предпочитам да съм оптимист за развитието на България

Политологът Първан Симеонов коментира предстоящото представяне на книгата „България 2019 – Нови хоризонти: Съмнения, надежди, перспективи“, която е продукт на Института за социална интеграция и Фондация „Фридрих Еберт“, бюро България“. Европа може да бъде силна, да запази националните истории, националните култури, историческите..

публикувано на 18.03.19 в 11:28