РЕКЛАМА

Новият закон „Антикорупция“ поставя ОбС в Параграф 22

В  новия закон „Антикорупция“ има изисквания и към представителите на общинските съвети, заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Общинския съвет Савина Петкова.  

 Тя обясни, че законът е доста обемист, съвсем нов и съчетава в себе си материята на няколко различни закона. По думите й чрез него се обявяват две категории лица, които подлежат на режима на този закон.

Лицата заемащи висши държавни длъжности , тук са включени и общинските съветници и главните архитекти. А лицата по параграф две са работещите в общинските администрации и на държавно ниво. Режимът за тях е различен. Най-главното е че се подават  четири вида деклрации -за имуществото, за несъвместимост и  съответните две декларации ,касаещи промяна в имуществото и промяна за несъвместимост, допълни Петкова

Според нея проблемът ще дойде от там, че прекалено много се разширява кръга на обстоятелствата за несъвместимост.  Тя уточни, че това е не точно конфликт на интереси, а  обстоятелства за несъвместимост

Досега в чл. 34 на  ал. 5 беше изброено какво не може да бъде общинския съветник. Сега този текст се променя с нова алинея 5 , в която се казва, че има ограничения общинският съветник да не може да бъде ЕТ, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия. В същото време не е уточнено за какви договори става въпрос, коментира Петкова

Тя допълни, че законът поставя доста въпроси, има много разминавания и най-вече в частта в сроковете. Например, в които ще се подават съответните декларции.

Все още не може да се каже колко от пловдивските общински съветнци имат договори с общински предприятия.

Имаме известни тревоги, защото няма категорична яснота тези декларации за  несъвместимост - кой ще ги одобри, къде ще се подават. В закона липсват указания за градовете с районни кметове -къде ще подават те деклрации и т.н.

Председателят на местния парламент не пожела да назове колко от общинските  съветници ще трябва да декларират за несъвместимост и ще трябва да изберат дали да  се откажат от участие в общинското  предприятие или да останат в общинския съвет.

Нека всеки сам прецени и да декларира по несъвместимост. Срокът е до 23 февруари.

Ние не сме притеснени  за самите декларациите, въпросът е че няма яснота - кой ще ги увърди и къде ще ги подаваме, заключи Савина Петкова

Според нея този нов регламент трябваше да влезе в сила в новия мандат на ОбС.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Забравете за Миг-29 и Су-25

Забравете за самолетите Миг 29 и Су 25. Те са несъвместими в рамките на НАТО и не могат да се използват при операции по чл. 5/ всяка атака срещу страна от военния съюз се смята за атака срещу общността /.  Сигурността и отбраната на България се гарантира по член 5 и това, че ще имаме 8 самолета всъщност ни прави свързани със страни, които имат..

публикувано на 18.01.19 в 16:46

Пловдив има шанс да се превърне в световна столица на културата

Пловдив е фантастичен град. Не ми е ясно – защо трябва да плюеш един град, който е толкова стар и красив. А той е променен. Централният площад може и да е разкопан, но Пеещите фонтани работят. Каквото и да се случва по булевардите – малките улички са пълни, хората влизат в галериите, всеки ден има концерти и събития...

публикувано на 18.01.19 в 16:07

Проектът "Порастваме заедно" ще се изпълнява до 2020 г. в Пловдив

Проектът „ Порастваме заедно “ на стойност 88 000 лева започва да се изпълнява в Пловдив. Той ще е пряко насочен към 29 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Целта е да създават устойчиви решения за преодоляване на проблема свързан със социалната и трудова интеграция на децата настанени..

публикувано на 18.01.19 в 14:29
Светозар Гледачев

Събуждането на "спящите" акции - много ползи и един риск

Държавата планира да изземе акциите от масовата приватизация, които не се управляват и даже не са потърсени от собствениците им и да ги вложи в Сребърния фонд.  Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира, че мярката, която предлага финансовото министерство е добра и за собствениците на т. нар. "спящи" акции, и за фондовия пазар у нас. Според..

публикувано на 18.01.19 в 10:59

Поне едно наум за социологически данни в деня на вота

Политиците не се умориха да променят правила преди избори. Питам се защо  и още нещо - каква полза очакват политиците, ако се разреши публикуването на социологически данни в деня за размисъл и по време на вота. С такива въпроси социологът Първан Симеонов коментира от предложението за промяна на Изборния кодекс. По думите му винаги има резон в даването..

публикувано на 18.01.19 в 10:24

Великобритания е в ситуация "квадратурата на кръга"

Най - голямата интрига пред британската и пред европейската политика след историческа загуба в парламента.  Така политологът проф. Анна Кръстева нарече решението на британския парламент от вторник да отхвърли споразумението на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз (Брекзит).  Това е историческа загуба , каквато британската..

публикувано на 17.01.19 в 15:27

Архитекти срещу динозаври в борба за зала "Лотос"

Преди да се превърне в пещера с динозаври и да отвори врати с това си предназначение, зала "Лотос" става арена на сблъсък между архитектите в града и ръковдствата на общината и Природонаучния музей.  От пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България, както  и от Съюза на архитектите, настояват с декларация кръглата зала между Дома на..

публикувано на 17.01.19 в 15:16