РЕКЛАМА

Новият закон „Антикорупция“ поставя ОбС в Параграф 22

В  новия закон „Антикорупция“ има изисквания и към представителите на общинските съвети, заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Общинския съвет Савина Петкова.  

 Тя обясни, че законът е доста обемист, съвсем нов и съчетава в себе си материята на няколко различни закона. По думите й чрез него се обявяват две категории лица, които подлежат на режима на този закон.

Лицата заемащи висши държавни длъжности , тук са включени и общинските съветници и главните архитекти. А лицата по параграф две са работещите в общинските администрации и на държавно ниво. Режимът за тях е различен. Най-главното е че се подават  четири вида деклрации -за имуществото, за несъвместимост и  съответните две декларации ,касаещи промяна в имуществото и промяна за несъвместимост, допълни Петкова

Според нея проблемът ще дойде от там, че прекалено много се разширява кръга на обстоятелствата за несъвместимост.  Тя уточни, че това е не точно конфликт на интереси, а  обстоятелства за несъвместимост

Досега в чл. 34 на  ал. 5 беше изброено какво не може да бъде общинския съветник. Сега този текст се променя с нова алинея 5 , в която се казва, че има ограничения общинският съветник да не може да бъде ЕТ, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия. В същото време не е уточнено за какви договори става въпрос, коментира Петкова

Тя допълни, че законът поставя доста въпроси, има много разминавания и най-вече в частта в сроковете. Например, в които ще се подават съответните декларции.

Все още не може да се каже колко от пловдивските общински съветнци имат договори с общински предприятия.

Имаме известни тревоги, защото няма категорична яснота тези декларации за  несъвместимост - кой ще ги одобри, къде ще се подават. В закона липсват указания за градовете с районни кметове -къде ще подават те деклрации и т.н.

Председателят на местния парламент не пожела да назове колко от общинските  съветници ще трябва да декларират за несъвместимост и ще трябва да изберат дали да  се откажат от участие в общинското  предприятие или да останат в общинския съвет.

Нека всеки сам прецени и да декларира по несъвместимост. Срокът е до 23 февруари.

Ние не сме притеснени  за самите декларациите, въпросът е че няма яснота - кой ще ги увърди и къде ще ги подаваме, заключи Савина Петкова

Според нея този нов регламент трябваше да влезе в сила в новия мандат на ОбС.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

РЗОК: Проблемът с карловската болница се политизира

В становище на РЗОК - Пловдив, свързано с протеста в карловската болница се казва, че п роблемът с АГ – отделението на здравното заведение се политизира. Зам.-  директорът Даниела Николова обясни, че препоръки за попълване на щатовете за анестезиолози в лечебното заведение са отправени отдавна и отговорността за това, че такива не са..

публикувано на 13.08.18 в 13:23

Трудното време не е пречка за този, който иска да прави добро

Хиляди хора вече се събират в Бачковския манастир в очакване на 15.08, когато е празникът Успение на Пресвета Богородица. Бдението и отслужването на т.нар "Велика вечерня" ще започне в 20 часа във вторник, в полунощ започва утренята, а в 8.30 на 15.08 е началото на Светата литургия. Подробната програма на празника е качена на сайта на Бачковския..

обновено на 13.08.18 в 12:31

Румънското общество показва сериозна политическа зрялост

Хилядите, които протестират срещу корупцията и срещу правителството в Румъния показват поредно ехо на прехода, поредното улично наместване на политическите пластове, каза в коментар на събитията в северната ни съседка проф. Марин Русев. Анализаторът обвърза актуалните събития с тенденции в Източна Европа, но и акцентира върху отликите.  Румъния беше..

публикувано на 13.08.18 в 11:20

По- силната лява ръка не е заради ген, а модел на подражание

През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обявява 13 август за Международен ден на хората, които работят с лава ръка.  Левичари са от 3 до 10% от хората в света.  Сред известните от тях са  Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов,..

публикувано на 13.08.18 в 10:19

Балканите усещат най-силно промените в климата

България има още доста работа по адаптацията към климатичните промени, но все пак последните 5 години се опитваме да наваксаме това изоставане. Колкото и да не сме страна за пример, поне амбициозно действаме, за да решим този проблем, каза в интервю за Радио Пловдив  Георги Стефанов, мениджър "Климатични промени и Зелена икономика"  в Световния фонд за..

обновено на 10.08.18 в 12:28

Не съм удовлетворен от развитието на летище „Пловдив“

Искането на Община Пловдив да получи безвъзмездно собствеността върху летище „Пловдив“ не е по-различна практика от тази по света. Има много общини, които притежават летища в други страни. Ние знаем икономическите показатели на аеропорта – приходи, разходи и задължения. Пловдивският кмет Иван Тотев също е наясно с тях. Щом от Община..

публикувано на 10.08.18 в 10:53

Гаранцията за висока пенсия са личните вноски във фонда

Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. Това предвиждат предложения за промени на КСО, изработени със съгласието на дружествата, работодатели, синдикати и експерти. Така за 2021 г., когато в пенсия излизат жените, родени през 1960 г. и ще бъдат платени..

публикувано на 10.08.18 в 10:45