РЕКЛАМА

Новият закон „Антикорупция“ поставя ОбС в Параграф 22

В  новия закон „Антикорупция“ има изисквания и към представителите на общинските съвети, заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Общинския съвет Савина Петкова.  

 Тя обясни, че законът е доста обемист, съвсем нов и съчетава в себе си материята на няколко различни закона. По думите й чрез него се обявяват две категории лица, които подлежат на режима на този закон.

Лицата заемащи висши държавни длъжности , тук са включени и общинските съветници и главните архитекти. А лицата по параграф две са работещите в общинските администрации и на държавно ниво. Режимът за тях е различен. Най-главното е че се подават  четири вида деклрации -за имуществото, за несъвместимост и  съответните две декларации ,касаещи промяна в имуществото и промяна за несъвместимост, допълни Петкова

Според нея проблемът ще дойде от там, че прекалено много се разширява кръга на обстоятелствата за несъвместимост.  Тя уточни, че това е не точно конфликт на интереси, а  обстоятелства за несъвместимост

Досега в чл. 34 на  ал. 5 беше изброено какво не може да бъде общинския съветник. Сега този текст се променя с нова алинея 5 , в която се казва, че има ограничения общинският съветник да не може да бъде ЕТ, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия. В същото време не е уточнено за какви договори става въпрос, коментира Петкова

Тя допълни, че законът поставя доста въпроси, има много разминавания и най-вече в частта в сроковете. Например, в които ще се подават съответните декларции.

Все още не може да се каже колко от пловдивските общински съветнци имат договори с общински предприятия.

Имаме известни тревоги, защото няма категорична яснота тези декларации за  несъвместимост - кой ще ги одобри, къде ще се подават. В закона липсват указания за градовете с районни кметове -къде ще подават те деклрации и т.н.

Председателят на местния парламент не пожела да назове колко от общинските  съветници ще трябва да декларират за несъвместимост и ще трябва да изберат дали да  се откажат от участие в общинското  предприятие или да останат в общинския съвет.

Нека всеки сам прецени и да декларира по несъвместимост. Срокът е до 23 февруари.

Ние не сме притеснени  за самите декларациите, въпросът е че няма яснота - кой ще ги увърди и къде ще ги подаваме, заключи Савина Петкова

Според нея този нов регламент трябваше да влезе в сила в новия мандат на ОбС.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Заради поведението на Сидеров НФСБ може да напусне коалицията

Не е изключено и да напуснем коалицията „Обединени патриоти“ – каза в интервю за Радио Пловдив вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Коментарът му дойде часове след като партията му свали доверието от Волен Сидеров като председател на парламентарната група. Причина са недопустимите, според него нападки на лидера на Атака, отправяни от ефира..

публикувано на 17.10.18 в 16:09

Реформите в здравеопазването влизат в НС след общо съгласие

Докато моделът за реформата в здравеопазването не постигнат максимален консенсус, няма да бъде внасян за разглеждане в НС.  Това заяви зам. - министърът на здравеопазването в Пловдив  Светлана Йорданова, която откри специализираната изложба „Медикус, Денто, Галения 2018“ в Панаира.   По думите й сформираните  работни групи вече работят..

публикувано на 17.10.18 в 13:59

Пловдивчани искат ангажирани социални политики със законите

От 1 юли догодина всички пенсии се увеличават с 5,7 на сто. Таванът на пенсиите се повишава от сегашните 910 на 1200 лева. При изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсия отпадат трите най-добре платени години преди 1997-а година. От догодина максималният осигурителен доход се повишава от сегашните 2600 на 3 000 лева. Увеличава се и..

публикувано на 17.10.18 в 09:37

По-голяма да бъде властта в новите четири региона у нас

Четири вместо шест района от ниво две в България предвижда проектът за промени в Закона за регионалното развитие. Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане, информираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Предвижда се въвеждане на географска информационна система.Основното понятие отново  са районите за..

публикувано на 17.10.18 в 05:49

Бизнесът отхвърли промените в Закона за хората с увреждания

Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше обсъждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Резерви към промените изказаха също вицепремиерът Валери Симеонов и представителите на КТ "Подкрепа".  Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които..

публикувано на 16.10.18 в 15:29

Няма да обжалваме спирането на концесията на летище Пловдив

Консорциум Летище Пловдив няма да обжалва решението на правителството да спре процедурата за концесия на пловдивския аеропорт.  Аргументът за решението е, че така би се блокирала за около 2 години процедурата за новия конкурс, който се очаква да бъде обявен. Това обясни пред Радио Пловдив  експертът от "Консорциум Летище Пловдив"  Васил Лясков ...

публикувано на 16.10.18 в 15:00

Пловдив привлича туристи, но не успява да балансира пазара

Не споделям ентусиазма, че туризмът в Пловдив се развива много добре, каза хотелиерът  и член на УС на Съвета по туризъм Радослав Бозуков.  По думите му от 7 - 8 години липсва официална статистика от общината, а от отблелязания от НСИ 1% ръст на областно ниво е твърде близо до нулата. При толкова бързо развиващи се дестинации като Хисар например, това..

публикувано на 16.10.18 в 11:44