РЕКЛАМА

Новият закон „Антикорупция“ поставя ОбС в Параграф 22

В  новия закон „Антикорупция“ има изисквания и към представителите на общинските съвети, заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Общинския съвет Савина Петкова.  

 Тя обясни, че законът е доста обемист, съвсем нов и съчетава в себе си материята на няколко различни закона. По думите й чрез него се обявяват две категории лица, които подлежат на режима на този закон.

Лицата заемащи висши държавни длъжности , тук са включени и общинските съветници и главните архитекти. А лицата по параграф две са работещите в общинските администрации и на държавно ниво. Режимът за тях е различен. Най-главното е че се подават  четири вида деклрации -за имуществото, за несъвместимост и  съответните две декларации ,касаещи промяна в имуществото и промяна за несъвместимост, допълни Петкова

Според нея проблемът ще дойде от там, че прекалено много се разширява кръга на обстоятелствата за несъвместимост.  Тя уточни, че това е не точно конфликт на интереси, а  обстоятелства за несъвместимост

Досега в чл. 34 на  ал. 5 беше изброено какво не може да бъде общинския съветник. Сега този текст се променя с нова алинея 5 , в която се казва, че има ограничения общинският съветник да не може да бъде ЕТ, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия. В същото време не е уточнено за какви договори става въпрос, коментира Петкова

Тя допълни, че законът поставя доста въпроси, има много разминавания и най-вече в частта в сроковете. Например, в които ще се подават съответните декларции.

Все още не може да се каже колко от пловдивските общински съветнци имат договори с общински предприятия.

Имаме известни тревоги, защото няма категорична яснота тези декларации за  несъвместимост - кой ще ги одобри, къде ще се подават. В закона липсват указания за градовете с районни кметове -къде ще подават те деклрации и т.н.

Председателят на местния парламент не пожела да назове колко от общинските  съветници ще трябва да декларират за несъвместимост и ще трябва да изберат дали да  се откажат от участие в общинското  предприятие или да останат в общинския съвет.

Нека всеки сам прецени и да декларира по несъвместимост. Срокът е до 23 февруари.

Ние не сме притеснени  за самите декларациите, въпросът е че няма яснота - кой ще ги увърди и къде ще ги подаваме, заключи Савина Петкова

Според нея този нов регламент трябваше да влезе в сила в новия мандат на ОбС.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Трусът беше добрият вариант. Ще има сняг в Пловдив

Земетресението беше за добро, защото така  безопасно се освободи натрупана земна  енергия , така коментира труса в Пловдивско  със сила 4,6 по Рихтер климатологът и преподавател в СУ доц. д-р Георги Рачев и добави, че това обаче, лошо влияе върху самочувствието на хората.  Много от хората изпадат в стрес от земетресенията , каза Рачев   и..

обновено на 23.02.18 в 10:16

Борисов ще атакува на избори президентската власт

Парламентарни сюжети. Днес кой, за какво и с кого гласува. Предизвестени ли са скандалите.  И с каква цел.  Коментар на политическия пиар Арман Бабикян. Арман Бабикян смята, че в парламента днес се очаква сериозен дебат. Той каза още: Важно е да се изчисти въпросът с назначаването на свой човек на този орган за борба с корупцията, и дали това ще е..

публикувано на 23.02.18 в 09:35

Циклите на сеизмична активност изключват силен трус в Пловдив

Земетресението от тази нощ беше със сила 4,6 по Рихтер и епицентър 2 километра североизточно от Асеновград.   Регистрираните вторични трусове са над 30, но с нисък магнитуд Професор Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмолозия“ в Националния институт по Геофизика, геодезия и география при БАН определи днешното земетресение в пловдивско..

обновено на 22.02.18 в 17:35

Забавянето на електронното гласуване може да е за добро

Очертава се отлагане на въвеждането на електронното гласуване. Това трябваше да стане 2019 година на европейските избори. Според специалистите обаче не сме готови. По темата Димитър Ганчев от Информационно общество каза: Може и да е за добро забавянето. Нивото на сигурност не е такова, че да се доверим на изчислителните системи.  Какво..

обновено на 22.02.18 в 17:24

Личният лекар на близначетата не ги е виждал от една година

Критично остава състоянието на едно от близначетата, приети по спешност в УМБАЛ“Свети Георги“. Момченцето все още е в  кома. Сестричката му се възстановява, но  не може да говори и да ходи. Според личния лекар на тригодишните деца д-р Янко Трифонов, Стефан и Габриела имат лекостепенна детска церебрална парализа.  Педиатърът забелязал..

обновено на 22.02.18 в 17:24

Иновациите, а не субсидиите ще спасят българското биоземеделие

Втора поредна година пари за биоземеделие у нас няма – европейските субсидии са изчерпани, затова и 2018-та е обявена за нулева година. Фермерите не могат да заявяват нови площи и да разширяват стопанствата си. В момента  България е абсолютно неконкурентноспособна в сектора биоземеделие . Тези, които се занимават с него в нашата страна,..

публикувано на 22.02.18 в 16:56

"Извън протокола" за труса с леко намигване

Успокоени, че снощното земетресение не нанесе щети и няма пострадали хора, в рубриката "Извън протокола" си позволяваме да погледнем на станалото и с чувство за хумор. Реплики на кмета  Иван Тотев и на главния инженер на ВиК - Пловдив  Антон Гълъбов разведряват темата. Чуйте в каква ситуация трусът е заварил кмета и как от ВиК обясняват, че..

публикувано на 22.02.18 в 15:36