РЕКЛАМА

Новият закон „Антикорупция“ поставя ОбС в Параграф 22

В  новия закон „Антикорупция“ има изисквания и към представителите на общинските съвети, заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Общинския съвет Савина Петкова.  

 Тя обясни, че законът е доста обемист, съвсем нов и съчетава в себе си материята на няколко различни закона. По думите й чрез него се обявяват две категории лица, които подлежат на режима на този закон.

Лицата заемащи висши държавни длъжности , тук са включени и общинските съветници и главните архитекти. А лицата по параграф две са работещите в общинските администрации и на държавно ниво. Режимът за тях е различен. Най-главното е че се подават  четири вида деклрации -за имуществото, за несъвместимост и  съответните две декларации ,касаещи промяна в имуществото и промяна за несъвместимост, допълни Петкова

Според нея проблемът ще дойде от там, че прекалено много се разширява кръга на обстоятелствата за несъвместимост.  Тя уточни, че това е не точно конфликт на интереси, а  обстоятелства за несъвместимост

Досега в чл. 34 на  ал. 5 беше изброено какво не може да бъде общинския съветник. Сега този текст се променя с нова алинея 5 , в която се казва, че има ограничения общинският съветник да не може да бъде ЕТ, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината, в която е общински съветник, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия. В същото време не е уточнено за какви договори става въпрос, коментира Петкова

Тя допълни, че законът поставя доста въпроси, има много разминавания и най-вече в частта в сроковете. Например, в които ще се подават съответните декларции.

Все още не може да се каже колко от пловдивските общински съветнци имат договори с общински предприятия.

Имаме известни тревоги, защото няма категорична яснота тези декларации за  несъвместимост - кой ще ги одобри, къде ще се подават. В закона липсват указания за градовете с районни кметове -къде ще подават те деклрации и т.н.

Председателят на местния парламент не пожела да назове колко от общинските  съветници ще трябва да декларират за несъвместимост и ще трябва да изберат дали да  се откажат от участие в общинското  предприятие или да останат в общинския съвет.

Нека всеки сам прецени и да декларира по несъвместимост. Срокът е до 23 февруари.

Ние не сме притеснени  за самите декларациите, въпросът е че няма яснота - кой ще ги увърди и къде ще ги подаваме, заключи Савина Петкова

Според нея този нов регламент трябваше да влезе в сила в новия мандат на ОбС.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Младите семейства предпочитат ново строителство

Мирослад Язов, мениджър на офис на международна фирма коментира пазара на имоти в Пловдив: Жилищният фонд в Пловдив остарява. Панелките, които са строени 60-те и 70-те години на миналия век не предлагат на младото поколение средата, която биха желали да обитават. Входовете не изглеждат добре, не предоставят допълнителни услуги, като охрана,..

публикувано на 26.05.18 в 10:55

Енергетиката ни е зависима и се управлява по руски маниер

Европейската комисия обяви, че разследването и срещу „Газпром“ за предполагаема злоупотреба с господстващо положение ще приключи без глоба за компанията. Това става след като „Газпром“ се съгласява с промени в търговската си политика. Как ще се отрази новата ситуация на отношенията на България с основния й газов доставчик -  по темата разговаряме с..

обновено на 25.05.18 в 15:45

Вече е назначен юрист в общината за защита на личните данни

Европейският регламент за защита на личните данни (GDPR) ще влезе в сила на 25 май, но никой не е напълно готов – нито компаниите, нито дори регулаторите, отбелязват юристите.  Как общината в Пловдив ще поеме личните данни на гражданите - говорим със секретаря на общината Ангелина Топчиева . Тя разказа, че тези правила са приети от 2016 година, но..

публикувано на 25.05.18 в 09:45

Да търсим общите чествания от историята ни с Македония

И отново към Македония за отбелязването на 1000 години Охридска архиепископия разговаряме с д-р Момчил Методиев, главен редактор на електронния портал "Християнство и култура". Той отбеляза, че е заявен категоричен отказ от страна на нашата църква да участва в тържествата на 27 и 28 май в Охрид. Защо БПЦ-БП взеха решение за отбелязване на..

публикувано на 25.05.18 в 09:02

Българското образование се нуждае от вдъхновение

Това е най-светлият ден в годината може би за нас, българите, защото го свързваме със словото и със светлината. И тъй като наистина  светът, животът, човеците са започнали в Словото, вероятно и ние имаме усещането, че сме част от тази митология.  А какво е личното ми усещане за празника - малко раздвоено,  защото едновременно чествайки митологиите..

публикувано на 24.05.18 в 13:19

Изкуството на превода - смисъл се улавя с много четене

Един текст, когато се чете, той трябва да се чете с разбиране. В редакторската си работа през годините много често съм се  сблъсквала с това, че хората четат повърхностно.  Специално преводачът трябва да  обръща внимание на всяка една дума, на това, което е искал да каже авторът,  неговия подтекст, да се чете и между линиите, а не да се  спира..

публикувано на 24.05.18 в 12:18

Дългът на учителя е изпитание, кръст, който носим

Като всеки човек,  за мене е  много ценно трудът ми да бъде оценен. Никой от нас не е самотен остров и разбира се, е окриляващо за всеки  творец, когато общността потвърди по някакъв начин смислеността на това, което е направил. Винаги много съм обичала празника, но този 24 май през 2018-та година за мене е специално издание, заяви носителката на..

публикувано на 24.05.18 в 11:16