РЕКЛАМА

„Недоразказани приказки“ в галерия "Възраждане"

| обновено на 13.02.18 в 15:22

В галерия „Възраждане“ се открива изложба керамика и скулптура „Недоразказани приказки“ на Маргарита Иванова и Спас Киричев. Авторите се обединяват около темата за коня, като са претърсили отново всички митове, подтекстове и легенди. Те търсят съвършенството,  свободата, очарованието и метафизичната същност на животното. 

Целта е материалите, с които  боравят, да не ограничават идеите и замислите им, а напротив – да им дават основа за онова,  което не може да се разкаже, но може да се изобрази.  

Галеристката Красимира Алексиева представи творческия тандем, като вечно търсещ изненадата във формата и провокацията на използваната техника. 

В разговора с нея попитахме и за коментара й за идеята Старият град да се оживи чрез повече заведения, а експозциите с картини на пловдивски класици, които населяват някои от къщите да се съберат на едно място.

На никого не е нужен "мъртъв град", каза Алексиева. Според нея във всяка къща в резервата непрекъснато трябва нещо да се случва, да има движение и живот.

Всяка къща трябва да има стопанин, който да знае какво иска да направи с нея, кого да покани...

Неуместно е сравняването с "Капана", който е прекрасно място, има своето търговско очарование, но той е чаршия. 

Трябва да се съчетае изящноното, с вкусното, с различното.Още от категорията

In Memoriam: Почина проф. Радка Колева

Почина  проф. Радка Колева, дългогодишен директор на Народна библиотека „Иван Вазов“. Целият ѝ професионален и творчески живот е свързан с  дейността на Народната библиотека.  Работи  там от 1967 година, веднага след завършването на Санкт Петербургския институт по културата.  Утвърден учен в областта на библиотекознанието и библиографознанието..

публикувано на 23.02.18 в 12:43

Радина Боршош във филма "Привличане"

Най-новият български филм "Привличане" тръгва от днес по кината. Актьорите от филма идват за среща с пловдивчани преди премиерата.  Заедно с Яна Маринова, Александър Сано, Башар Рахал, Койна Русева и Лузиа Григорова, във филма участва и определяната като "новата надежда на българското кино и театър"  актриса Радина Боршош, която сравняват с Невена..

публикувано на 23.02.18 в 11:55

Българското училище за роден език в Будапеща на 100 години

Българското училище за роден език в Будапеща "Христо Ботев" навършва сто години  на 25 февруари. За историята на училището и за обучението на децата в него днес разказва  директорката Светла Кьосева, преподавателката Мария Стоилова и ученици. Българското училище в Будапеща е създадено на 25 февруари 1918 година от Републиканското българско..

публикувано на 23.02.18 в 11:23

Ученици с благотворителен концерт за дома на свой приятел

С благотворителен  концерт пловдивски ученици искат да да съберат средства за своя приятел и съученик от Асеновград - Васил Георгиев, който в края на миналата година след пожар изгуби дома си.  Това разказа преди дни в писмо до Радио Пловдив  Галена Ганчева , ученичка в 11 клас във Френската езикова гимназия гр. Пловдив.  Тя сподели, че в..

обновено на 23.02.18 в 11:00

В "Срещите" за Пловдив и "великолепните съвпадения"

Тази събота - по книгата на Пенка Калинкова "В търсене на великолепните съвпадения" ще търсим  знаците, посланията, от най-доброто на  европейската цивилизация в най-древния жив град Пловдив...  Ще питаме как сме със сетивата си да усетим едно или друго време, една или друга епоха... И какво ни казват съвпаденията - културите не текат успоредно, вплитат..

публикувано на 23.02.18 в 09:48

ЕГ "Иван Вазов" провежда "Урок по незабрава!"

„Урок по незабрава“  ще проведе  в Дом на армията Езикова гимназия „Иван Вазов“. Представянето на моноспектакъла  на Димитър Марков  „Епопея на забравените“ е изграден по такстове на Захари Стоянов. Представянето му пред учениците в навечерието на 3  март е по инициатива на ръководството на елитната  гимназия, с което тя  почита  подвига на..

обновено на 23.02.18 в 09:32

Дани Радичков гостува в "Молескин"

Не пропускайте "Молескин" в петък от 18:00 по Радио Пловдив, когато ще чуете Дани Радичков и неговата любима музика. Говорим си за литература, музика и кинопанорама "Йордан Радичков", която Дани организира. 

публикувано на 23.02.18 в 09:14