РЕКЛАМА

„Недоразказани приказки“ в галерия "Възраждане"

| обновено на 13.02.18 в 15:22

В галерия „Възраждане“ се открива изложба керамика и скулптура „Недоразказани приказки“ на Маргарита Иванова и Спас Киричев. Авторите се обединяват около темата за коня, като са претърсили отново всички митове, подтекстове и легенди. Те търсят съвършенството,  свободата, очарованието и метафизичната същност на животното. 

Целта е материалите, с които  боравят, да не ограничават идеите и замислите им, а напротив – да им дават основа за онова,  което не може да се разкаже, но може да се изобрази.  

Галеристката Красимира Алексиева представи творческия тандем, като вечно търсещ изненадата във формата и провокацията на използваната техника. 

В разговора с нея попитахме и за коментара й за идеята Старият град да се оживи чрез повече заведения, а експозциите с картини на пловдивски класици, които населяват някои от къщите да се съберат на едно място.

На никого не е нужен "мъртъв град", каза Алексиева. Според нея във всяка къща в резервата непрекъснато трябва нещо да се случва, да има движение и живот.

Всяка къща трябва да има стопанин, който да знае какво иска да направи с нея, кого да покани...

Неуместно е сравняването с "Капана", който е прекрасно място, има своето търговско очарование, но той е чаршия. 

Трябва да се съчетае изящноното, с вкусното, с различното.Още от категорията

В Смолян откриват изложба за гайдаря Костадин Илчев

Тази вечер в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян ще бъде открита изложба „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“.  Експозицията е част от програмата за празника на Община Смолян и годишнината от Освобождението на Родопите.  Изложбата в музея може да бъде посетена до 18 декември.  Репортажът по темата на Радостина..

публикувано на 18.10.18 в 10:00

Изложба на Емилия Арабаджиева в "Arsenal of art" в Пловдив

Двадесет живописни платна, обединени от няколко цикъла, представя художничката Емилия Арабаджиева в галерия „Arsenal of art“. Название на изложбата, в която са показани фигурални композиции, дава цикълът „Паднали ангели“.   Емилия Арабаджиева има реализирани над 25 театрални и телевизионни постановки, работи в областта на сценографията, костюмния..

публикувано на 18.10.18 в 08:36

Премиера на "Вълча зима" в Тракарт

Премиера на новата стихосбирка на  пловдивската поетеса Галина Вълчева  "Вълча зима", организира издателство Жанет-45 в  Културен център Тракарт .  Това е нейната пета стихосбирка, която ще бъде представена от Антон Баев.   

публикувано на 18.10.18 в 08:34

Премиера на "Езерото" в читалище "Шалом Алейхем"

Премиера на книгата "Езерото" на чешката писателка с български корени Бианка Белова  ще се състои в читалище „Шалом Алейхем“.  Тя  е преведена на 17 езика и е носител на литературната награда на ЕС и на отличието „Магнезия литера“ за книга на годината в Чехия.  Книгата ще бъде представена от нейния преводач – Васил Самоковлвиев и литературния критик..

публикувано на 18.10.18 в 08:29

Тоня Борисова представя нова книга

„Път от светлина в безкрая“ на поетесата и актрисата Тоня Борисова ще бъде представена в НБ „Иван Вазов“. Книгата е част от авторския моноспектакъл „ Пътеки към душата на България“, включващ и филма „До коляното на Господ“.Книгата е посветена на паметта на режисьора и оператора Александър Борисов – верен спътник на поетесата в живота и изкуството...

публикувано на 18.10.18 в 08:25

Великите европейци - Анджей Вайда, втора част

Анджей Вайда завършва филмовото училище през 1954 и в следващите четири години прави знаменитите си три военни филма – „Поколение”, „Канал” и „Пепел и диаманти”. Това е времето след смъртта на Сталин, в Полша хватката на комунистите започва леко да отслабва, така че през обектива Вайда търси непоказвани досега теми от войната. В първия филм,..

публикувано на 17.10.18 в 10:12

Илия Желев с нови живописни картини в галерия "Аспект"

Поредна самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя пловдивският художник Илия Желев.  Експозицията включва близо 25 живописни платна с различни формати. Типичните за Желев яркоцветни картини са изтъкани от характерните му композиционни елементи, които на моменти препращат към шарените български черги, а на моменти ни пренасят в света..

публикувано на 17.10.18 в 08:45