РЕКЛАМА

„Недоразказани приказки“ в галерия "Възраждане"

| обновено на 13.02.18 в 15:22

В галерия „Възраждане“ се открива изложба керамика и скулптура „Недоразказани приказки“ на Маргарита Иванова и Спас Киричев. Авторите се обединяват около темата за коня, като са претърсили отново всички митове, подтекстове и легенди. Те търсят съвършенството,  свободата, очарованието и метафизичната същност на животното. 

Целта е материалите, с които  боравят, да не ограничават идеите и замислите им, а напротив – да им дават основа за онова,  което не може да се разкаже, но може да се изобрази.  

Галеристката Красимира Алексиева представи творческия тандем, като вечно търсещ изненадата във формата и провокацията на използваната техника. 

В разговора с нея попитахме и за коментара й за идеята Старият град да се оживи чрез повече заведения, а експозциите с картини на пловдивски класици, които населяват някои от къщите да се съберат на едно място.

На никого не е нужен "мъртъв град", каза Алексиева. Според нея във всяка къща в резервата непрекъснато трябва нещо да се случва, да има движение и живот.

Всяка къща трябва да има стопанин, който да знае какво иска да направи с нея, кого да покани...

Неуместно е сравняването с "Капана", който е прекрасно място, има своето търговско очарование, но той е чаршия. 

Трябва да се съчетае изящноното, с вкусното, с различното.Още от категорията

Пловдив е бил и ще бъде столица на духа

Стартът на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 беше нещо бляскаво, но не много интересно за човек, който има много натрупвания в областта на културата и съответно – по-големи очаквания. Умерено резервирана съм, към това, което се случи, заяви Пенка Калинкова – общественик и един от основателите на Фондацията.  И досега..

обновено на 23.01.19 в 16:21

Великите европейци – Андре-Мари Ампер

Великият френски учен Андре Мари Ампер няма никакво формално образование. Нула. Стъпва в училище само като преподавател и дори не полага изпити като частен ученик.  Но той измисля и разработва клона от модерната наука, наречен „електродинамика”. Ампер има приноси не само във физиката и електромагнетизма, но също в химията, математиката,..

публикувано на 23.01.19 в 10:52

Общината финансира културния календар на Пловдив с 1 750 000

Община Пловдив ще финансира културни събития през годината с 1 милион и 750 000 лева, реши Общинският съвет. Увеличени са средствата за почти всички основни събития , подчерта ресорният заместник-кмет Александър Държиков.  Фестивалът „Сцена на кръстопът“ ще получи от общината 48 000 лева при 40 000 лв през 2018г. „ Дни на музиката в Балабановата..

публикувано на 22.01.19 в 14:36

Димитър Чонов показва "Предците български" във "Възраждане"

“Предците български“ е надсловът на изложбата на Димитър Чонов, която ще бъде открита в галерия „Възраждане“ в Стария град.  Експозицията представя скулптури и рисунки на твореца, вдъхновен от българските традиции и история.  Авторът има досега осем осъществени самостоятелни изложби и множество участия у нас и в чужбина.  Кукери, гроздобер,..

публикувано на 22.01.19 в 11:17

„Цигански колела“ за четвърти път пред публика в Пловдив

Представлението на ромски и български език „Цигански колела“, написано от талантливата Здрава Каменова специално за младата ромска актриса Наталия Цекова, ще се играе за четвърти път пред публика. След представянето му пред деца в ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Пенчо Славейков“ този път домакини са Bee Bop Café. Там с вход..

публикувано на 22.01.19 в 10:20

Издателство Scribens гостува в "Петното на Роршах"

Поредица от литературни събития, в които ще бъдат представени съвременни български автори с книги, издадени с логото на издателство SKRIBENS, 2018  стартира  в клуб „Петното на Роршах“.   Дейността на издателството е свързана главно с популяризирането на млади български автори. SKRIBENS е съосновагтел и на пространството за литература и..

публикувано на 21.01.19 в 10:37

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19 . 01. 2019 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Константин Константинов. Разкази и повести. 382 стр., тв. к., 4А, Колибри, 2019. Марион Пошман. Черно-бял роман. 328 стр., ок. 4А, Парадокс, 2018. Катя Зографова. Световете на Яворов. 222 стр., 3А,..

публикувано на 19.01.19 в 12:39