РЕКЛАМА

Културният човек е вечно жаден, жаждата ще ни спаси

Ако не осъзнаем, че в духовно, в цивилизационно, в културно отношение трябва да сме сме непрекъснато жадни – никой не може да ни помогне. От нас зависи за сме смислени – каза в интервю за предаването „Точно днес“ Митко Новков.

Днес той представя в Пловдив книгата си „От Мърквичка до Минотавъра“, в която през картини на български автори обговаря културни и социални феномени.

Това е и един от патосите на книгата - да не се наливаме не само с чужди съдържания. Трябва да правим усилия да се познаваме и да се обичаме, да познаваме и да обичаме културните постижения, които имаме.

Книгата е в две части. В първата през картините с опитват да се огледа български архетипи, а във втората през фигури на художниците се оглежда творчеството им и начина, по който са проявявали себе си и българското.

Авторът открои тенденции, които анализира. Например, че Бай Ганьо никога не е рисуван в цвят, винаги е графичен, винаги е черно - бял.

 Дадох си сметка, че това не образ на българина въобще, а е проекция на самия Алеко Константинов.  Съдавайки образа, нехаресвайки себе си, той създава траен комплекс, „синдромът на Алеко“, според който всичко чуждо е  добро е всичко българско не.

На пиедестал и с много цветове са героите ни – Левски, например.

Приканвам читателя със себе си, няма да го застопоря пред картината, а двамата ще вървим по алеята на образите и ще си говорим, каза още Митко Новков.

Целият разговор с него е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 19.01.2019 - 25.01.2019

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19 . 01. 2019 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Константин Константинов. Разкази и повести. 382 стр., тв. к., 4А, Колибри, 2019. Марион Пошман. Черно-бял роман. 328 стр., ок. 4А, Парадокс, 2018. Катя Зографова. Световете на Яворов. 222 стр., 3А,..

публикувано на 19.01.19 в 12:39

Цената на културния календар на Пловдив е 1 750 000 лева

С 1 милион 750 хиляди лева община Пловдив ще финансира културния календар на града през 2019-та година. Средствата трябва да бъдат гласувани от общинските съветници на сесията им в четвъртък. 825 700 хиляди лева са предвидени за честването на годишнини и празници, както и за фестивали, конкурси и награди, организирани от общината или съвместно с..

публикувано на 19.01.19 в 10:50

В "Срещите" - разговор за бащата на българския магически реализъм

Тази събота, в най-българския месец, както сам го определя Радичков, в "Срещите"  сме с професорите: Инна Пелева, Георги Каприев и Георг  Краев. С тях си спомняме за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков, защото се навършват 90 години от рождението му.  Предлагаме ви 60 минути с мъдростта и гласа на  основателя на българския..

обновено на 19.01.19 в 08:07

Хранете добрия вълк в себе си, има нужда от това

Именикът Атанас Хранов гостува в "Зона Култура".  Оптимист съм за годината,  година на културно домакинство на Пловдив, сподели художникът. По думите му градът трябва да се съсредоточи върху културния продукт, който създава и да бъде позитивен. Последното е реплика към критиките за откриването и това, че пловдивският дух не се  усетил в него. Хранов..

публикувано на 18.01.19 в 11:36

Атанас Атанасов показва портрети в "Резонанс"

Изложба „Портрети“ на художника Атанас Атанасов се открива тази вечер в пловдивската галерия „Резонанс“.  С нея галерията започва 2019-та - годината, в която Пловдив е  Европейска столица на културата. Роденият в Бургас художник Атанас Атанасов работи в областта на живописта, рисунката, стенописа и илюстрацията. Той има редица самостоятелни..

публикувано на 17.01.19 в 06:39

Великите европейци - Фридрих Шилер

„Нека езикът за тебе е както плътта за любимите. Той съществата разделя и в миг само той ги събира”. Това гласи „Към поета”, кратко стихотворение на немския романтичен гений Фридрих Шилер, в което той представя връзката между поезията и любовта – двете религии, които обсебват живота му. Какво обаче знаем за Шилер. Може би сме чували, че той има..

публикувано на 16.01.19 в 11:08

"Еврика!" за децата в подножието на Сахат тепе

Някои от най-интересните открития на 19 и 20 век ще бъдат представени в Музейния център за съвременна история на Регионалния исторически музей в Пловдив.  Това ще стане при откриването на изложбата „Еврика!“ , която представя интерактивни изобретения и показва завладяващия път към научните открития. По този повод в Пловдив специално пристига..

публикувано на 16.01.19 в 07:13