РЕКЛАМА

Културният човек е вечно жаден, жаждата ще ни спаси

Ако не осъзнаем, че в духовно, в цивилизационно, в културно отношение трябва да сме сме непрекъснато жадни – никой не може да ни помогне. От нас зависи за сме смислени – каза в интервю за предаването „Точно днес“ Митко Новков.

Днес той представя в Пловдив книгата си „От Мърквичка до Минотавъра“, в която през картини на български автори обговаря културни и социални феномени.

Това е и един от патосите на книгата - да не се наливаме не само с чужди съдържания. Трябва да правим усилия да се познаваме и да се обичаме, да познаваме и да обичаме културните постижения, които имаме.

Книгата е в две части. В първата през картините с опитват да се огледа български архетипи, а във втората през фигури на художниците се оглежда творчеството им и начина, по който са проявявали себе си и българското.

Авторът открои тенденции, които анализира. Например, че Бай Ганьо никога не е рисуван в цвят, винаги е графичен, винаги е черно - бял.

 Дадох си сметка, че това не образ на българина въобще, а е проекция на самия Алеко Константинов.  Съдавайки образа, нехаресвайки себе си, той създава траен комплекс, „синдромът на Алеко“, според който всичко чуждо е  добро е всичко българско не.

На пиедестал и с много цветове са героите ни – Левски, например.

Приканвам читателя със себе си, няма да го застопоря пред картината, а двамата ще вървим по алеята на образите и ще си говорим, каза още Митко Новков.

Целият разговор с него е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Великите европейци - Анджей Вайда, втора част

Анджей Вайда завършва филмовото училище през 1954 и в следващите четири години прави знаменитите си три военни филма – „Поколение”, „Канал” и „Пепел и диаманти”. Това е времето след смъртта на Сталин, в Полша хватката на комунистите започва леко да отслабва, така че през обектива Вайда търси непоказвани досега теми от войната. В първия филм,..

публикувано на 17.10.18 в 10:12

Илия Желев с нови живописни картини в галерия "Аспект"

Поредна самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя пловдивският художник Илия Желев.  Експозицията включва близо 25 живописни платна с различни формати. Типичните за Желев яркоцветни картини са изтъкани от характерните му композиционни елементи, които на моменти препращат към шарените български черги, а на моменти ни пренасят в света..

публикувано на 17.10.18 в 08:45

Фотографи показват в Пловдив как "следите остават"

Международни фотографски срещи под надслов мотото „Следите остават“ се откриват в Пловдив на 19 октомври в Балабановата къща. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  Проектът представя фотографски изложби, лекции и обсъждания, фокусирани върху един все още недостатъчно дискутиран период от развитието..

публикувано на 16.10.18 в 13:41

18 артисти от 11 държави с изложба в галерия „Резонанс“

Проект „Световен резонанс“ обединява в изложба творбите на 18 артисти от 11 държави и 4 континента. Тя се открива на 16 октомври в галерия „Резонанс“. Сред участниците са артисти от Бразилия, България, Венецуела, Испания, Коста Рика и Тайван. Обединяващото между авторите на тази изложба, е техния поглед към съвременното изкуство...

обновено на 16.10.18 в 07:28

"Зелените очи на вятъра" - довечера в Петното на Роршарх

Здравка Евтимова  гостува в  литературния салон Spirt and Spirit в клуб Петното на Роршах, за да представи новия си роман  „Зелените очи на вятъра“, издание на Жанет45.   „ Винаги е имало силни на деня,  които трансформират унижението в мерна единица за своя възход.  Книгата ни запознава с онези, които се изправят срещу тях“, казва..

публикувано на 16.10.18 в 07:03

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 10. 2018 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Томас Пинчън . Вроден порок.472 стр.,  ок. 4А, Колибри, 2018. Фредрик Бакман. Нещата, които синът ми трябваше да знае за света. 186 стр., ок.3А, Сиела, 2018. Шила и Ролф Бьорлинд. Прилив, 399 стр., ок...

публикувано на 15.10.18 в 10:24

Даниел Тунев с наградата на Радио Пловдив за млад поет

Даниел Тунев е носителят на специалната награда на Радио Пловдив за млад поет в VIII Национален конкурс за поезия "Добромир Тонев". Младият поет, който по професия е юрист, живее и работи в Сливен, носител е на няколко награди от различни литературни конкурси. Негови стихове са включени в "Антология на българската поезия XXI век", има една издадена..

публикувано на 15.10.18 в 10:02