РЕКЛАМА

Културният човек е вечно жаден, жаждата ще ни спаси

Ако не осъзнаем, че в духовно, в цивилизационно, в културно отношение трябва да сме сме непрекъснато жадни – никой не може да ни помогне. От нас зависи за сме смислени – каза в интервю за предаването „Точно днес“ Митко Новков.

Днес той представя в Пловдив книгата си „От Мърквичка до Минотавъра“, в която през картини на български автори обговаря културни и социални феномени.

Това е и един от патосите на книгата - да не се наливаме не само с чужди съдържания. Трябва да правим усилия да се познаваме и да се обичаме, да познаваме и да обичаме културните постижения, които имаме.

Книгата е в две части. В първата през картините с опитват да се огледа български архетипи, а във втората през фигури на художниците се оглежда творчеството им и начина, по който са проявявали себе си и българското.

Авторът открои тенденции, които анализира. Например, че Бай Ганьо никога не е рисуван в цвят, винаги е графичен, винаги е черно - бял.

 Дадох си сметка, че това не образ на българина въобще, а е проекция на самия Алеко Константинов.  Съдавайки образа, нехаресвайки себе си, той създава траен комплекс, „синдромът на Алеко“, според който всичко чуждо е  добро е всичко българско не.

На пиедестал и с много цветове са героите ни – Левски, например.

Приканвам читателя със себе си, няма да го застопоря пред картината, а двамата ще вървим по алеята на образите и ще си говорим, каза още Митко Новков.

Целият разговор с него е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

В "Срещите" за Пловдив и "великолепните съвпадения"

Тази събота - по книгата на Пенка Калинкова "В търсене на великолепните съвпадения" ще търсим  знаците, посланията, от най-доброто на  европейската цивилизация в най-древния жив град Пловдив...  Ще питаме как сме със сетивата си да усетим едно или друго време, една или друга епоха... И какво ни казват съвпаденията - културите не текат успоредно, вплитат..

публикувано на 23.02.18 в 09:48

Урок по незабрава!

„Урок по незабрава“  ще проведе  в Дом на армията Езикова гимназия „Иван Вазов“. Представянето на моноспектакъла  на Димитър Марков  „Епопея на забравените“ е изграден по такстове на Захари Стоянов. Представянето му пред учениците в навечерието на 3  март е по инициатива на ръководството на елитната  гимназия, с което тя  почита  подвига на..

обновено на 23.02.18 в 09:32

Дани Радичков гостува в "Молескин"

Не пропускайте "Молескин" в петък от 18:00 по Радио Пловдив, когато ще чуете Дани Радичков и неговата любима музика. Говорим си за литература, музика и кинопанорама "Йордан Радичков", която Дани организира. 

публикувано на 23.02.18 в 09:14

Поетесата Виолета Христова с нова премиера

Премиера на новата книга на поетесата Виолета Христова "Господарят на гледката. Умозрения и фрагменти" ще има в Народна библиотека Иван Вазов в Пловдив.  Началото на срещата, в която Виолета Христова ще представи своята книга, е в 18 часа.  За „Господарят на гледката“ ще говори и писателката Ина Иванова.

публикувано на 23.02.18 в 07:22

Ученици с благотворителен концерт за дома на свой приятел

С благотворителен  концерт пловдивски ученици искат да да съберат средства за своя приятел и съученик от Асеновград - Васил Георгиев, който в края на миналата година след пожар изгуби дома си.  Това разказа преди дни в писмо до Радио Пловдив  Галена Ганчева , ученичка в 11 клас във Френската езикова гимназия гр. Пловдив.  Тя сподели, че в..

публикувано на 23.02.18 в 07:07

Тръгна продажбата на електронни билети за Стария Пловдив

Заработи системата за продажба на електронни билети за всички обекти в Старинен Пловдив, съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на общинския институт Йордан Илиев. Всички информационни центрове в града са електронно свързани, така че на практика дори от Римския стадион можете да си купите по електронен път билет за всяка къща, галерия или друг..

публикувано на 22.02.18 в 09:22

Доц. Камен Станев представя средновековния Пловдив

Метаморфозите на Пловдив през 7-14 век ще представи доцент доктор Камен Станев по време на сбирките на Пловдивското историческо общество в „Петното на Роршах“. Той ще представи средновековния Пловдив, какви са били размерите му и как е изглеждал градът, какво е било населението му и още много други интересни факти.  Доктор Камен Станев е автор..

публикувано на 22.02.18 в 05:47