РЕКЛАМА

Културният човек е вечно жаден, жаждата ще ни спаси

Ако не осъзнаем, че в духовно, в цивилизационно, в културно отношение трябва да сме сме непрекъснато жадни – никой не може да ни помогне. От нас зависи за сме смислени – каза в интервю за предаването „Точно днес“ Митко Новков.

Днес той представя в Пловдив книгата си „От Мърквичка до Минотавъра“, в която през картини на български автори обговаря културни и социални феномени.

Това е и един от патосите на книгата - да не се наливаме не само с чужди съдържания. Трябва да правим усилия да се познаваме и да се обичаме, да познаваме и да обичаме културните постижения, които имаме.

Книгата е в две части. В първата през картините с опитват да се огледа български архетипи, а във втората през фигури на художниците се оглежда творчеството им и начина, по който са проявявали себе си и българското.

Авторът открои тенденции, които анализира. Например, че Бай Ганьо никога не е рисуван в цвят, винаги е графичен, винаги е черно - бял.

 Дадох си сметка, че това не образ на българина въобще, а е проекция на самия Алеко Константинов.  Съдавайки образа, нехаресвайки себе си, той създава траен комплекс, „синдромът на Алеко“, според който всичко чуждо е  добро е всичко българско не.

На пиедестал и с много цветове са героите ни – Левски, например.

Приканвам читателя със себе си, няма да го застопоря пред картината, а двамата ще вървим по алеята на образите и ще си говорим, каза още Митко Новков.

Целият разговор с него е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Спектакъл за ценители в клуб "Петното" довечера

Специален аудио-визуален спектакъл на композитора Михаил Големинов, по музика на един от най-интересните френски творци в областта на акустичния, електронен звук Пиер Анри, ще бъде показан тази вечер в клуб Петното.  Спектакълът е под формата на аудиовизуален колаж с творби на Пиер Анри -  комбинация от визия и звук, създавана в реално време от..

публикувано на 26.05.18 в 12:01

Моите балерини са голямата ми гордост

Надежда Стойкова гостува в студиото на Радио Пловдив. Тя е професионална балерина и магистър по балетна педагогика. Убедена е, че децата трябва да се движат, независимо дали танцуват, занимават се със спорт или  имат някакво хоби. Създава балетен център с различни възрастови групи. Трябва да има нещо, с което детето да се занимава, да..

публикувано на 26.05.18 в 11:58

Ана Благова и Яна Пункина гостуват на "Mолескин"

Те ще представят новия си съвместен проект - онлайн подкастът "Градски детектив".  Ана Благова е дългогодишен културен журналист, а Яна Пункина - един от добре познатите гласове на програма "Христо Ботев" на БНР.  Водени от интереса си към нови подходи към документалистиката те стартират подкаста, в който тръгват по следите на софийски градски легенди,..

обновено на 25.05.18 в 15:54

"Процес-Пространство" в Пловдив пътува по "Линия 7"

В програма "Точно днес" пътуваме по линия 7 заедно с  Галя Йотова . Тя е фотограф с дългогодишна практика, добре позната е с работата си за различни събития, фестивали и списания.  За нея фотографията обаче е не просто професия, а предизвикателство, приключение и постоянно преоткриване.  Тръгваме от фреското, камбаните на Стария град и обратно във..

обновено на 25.05.18 в 06:23

Представят дебютната стихосбирка на Александър Иванов

Премиера на дебютната стихосбирка на Александър Иванов „ Изживей ме “ ще се състои по време на майското четене на онлайн списанието "Нова Асоциална Поезия" в Пловдив.  Представянето й е тази вечер в галерия " Упарк " в Пловдив.  "Изживей ме" до болка, до смърт, до край, с такава любов, в която и умирането е невъзможно, с такава любов, от която..

публикувано на 25.05.18 в 06:20

Ще си върша работата, независимо от наградите

„Музиката винаги е имала изключително силна връзка със словото, когато става дума за песен, когато става дума за музикално произведение, което се изпълнява от човешки глас.  Словото е изключително важно, защото то носи само по себе си вътрешен ритъм, вътрешна пулсация, която сама по себе си вътрешно е музика, а отделно връзката между тези две..

публикувано на 24.05.18 в 17:29

Българските поговорки ме зареждат със сили и мъдрост

Живеещата  в Австралия вече повече от 25 години д-р Мария Стайкова, обявена за „Жена на 2011“ г. и избрана сред 12-те жени да разкажат за себе си в серията „Обикновени жени с необикновени истории“ послучай 100-годишнината на Канбера, точно преди година се завърна в родината си. Тогава тя ни припомни вълнуваща история, свързана с нарисуваната от..

публикувано на 24.05.18 в 14:03