РЕКЛАМА

Пловдив е в топ класацията „Европейски градове и региони на бъдещето"

Градът и регионът получиха едно от най-големите признания за своя икономически напредък и привличане на чуждестранни инвестиции в класация на „Файненшъл таймс“ 

Пловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции (FDI strategy) в ранглистата Toп 10 Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Small European cities of the Future 2018/2019). Регионът на Пловдив заема почетното 4-то място в същата категория в класацията на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ .

Това е поредното изключително високо признание за упорития труд и последователна политика на Община Пловдив и бизнеса за  промотиране предимствата на града в международен план. Всички инициативи през последните 6 години – от общинското специализирано звено по бизнес развитие и всекидневната му работа с инвеститори и консултанти, модернизирането на образователните процеси в училищата, засилване на благоприятната бизнес среда, налагането на бранда „Тракия икономическа зона“, привличането на глобални лидери като „Осрам“ и „Латекоер“ (Airbus) и мн.др. – дават солидната база и увереност на специалистите от fDi Intelligence, че Пловдив и регионът ще са сред най-атрактивните локации за бъдещи международни инвестиции в следващите 2 години. 

fDi Intelligenceе дивизията на Financial Times, специализирана по въпросите, свързани с инвестициите и с насърчаване на инвестиционния климатглобално. Класацията "Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19" се прави веднъж на две години и обхваща цяла Европа, базирайки се на изключително задълбочен макроикономически анализ на данните от цели 489 локации (градове и региони) в общо 6 категории. Градовете подават своята кандидатура с детайлно разписани отговори по въпроси и теми, разработени от fDi Intelligence. Това направи и Община Пловдив, която подаде своята кандидатура на 2 октомври 2017 г. След това в продължение на три месеца икономистите от „Файненшъл Таймс“ обработват и анализират голям масив от макроикономически показатели.  

Особено внимание се обръща на процеса на вземането на решения за привличане на преки чуждестранни инвестиции и в тази връзка е обособена категорията FDI Strategy - само за нея са обработени 146 успешно подадени кандидатури, които са преминали сериозното отсяване от специална комисия от експерти. В тях се разписват подробно стратегиите и отделните инициативи на местните власти за насърчаването на преките чуждестранни инвестиции.  

Признанието е изключително високо поради това, че град Пловдив и регионът са поставени в Топ 10 в категорията "Стратегия по привличането на преки чуждестранни инвестиции" и в настоящата класация те са единствените български представители сред финалистите. Начело в класацията за "Европейски град на бъдещето 2018/2019"  са унгарският град Дебрецен и британският Дерби. В класацията по региони единствените, които изпреварват регионът на Пловдив, са Хелзинки, Айндховен и този на Ниш. 

Ето и линк към класацията:

https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/fDi-s-European-Cities-and-Regions-of-the-Future-2018-19-FDI-Strategy-Cities


Още от категорията

Автобус блъсна майка с количка на пешеходна пътека в "Тракия", жената е в тежко състояние

Инцидентът е станал на пешеходна пътека до Хлебозавода и църквата "Преображение Господне" минути след 12 часа.  Майката е пресичала заедно с бебето си, което е било в детска количка. Пострадалата е на 33 години Тя и детето й са в болница, като бебето не е пострадало и по-късно беше изписано. Жената е приета в Клиниката по анестезиология и..

обновено на 18.10.18 в 18:08

Мотирист и велосипедист пострадаха, блъснати от коли в Пловдив

38-годишен моторист е пострадал при катастрофа около 16.10 ч. на Кукленско шосе край Митницата.  По първоначални данни мотоциклетът му бил блъснат от автомобил "Мерцедес". Мъжът е приет в болница. 53-годишен велосипедистът бе блъснат от БМВ на Коматевския възел.  Пострадалият е с леки наранявания, съобщават от полицията.

публикувано на 18.10.18 в 18:08

Спешно подменят стари водопроводи по ключови улици в Асеновград

 Спешно подменят остарялата водопроводна мрежа по ключови участъци в Асеновград. Изцяло нов водопровод ще бъде изграден по булевард "България"между двете кръгови кръстовища с улиците "Шести януари" и "Велико Търново". Това съобщи кметът Емил Караиванов след среща с ръководството на ВиК - Пловдив.   Мярката е заради честите аварии през последните..

публикувано на 18.10.18 в 15:00

Експертите препоръчват кариерата край Белащица да не се разширява

В най- скоро време всички институции, които имат отношение към работата на кариерите край Пловдив ще се произнесет - увери в Пловдив министърат на енергетиката Теменужка Петкова.  Също днес  РИОСВ – Пловдив установи неорганизирано запрашаване на площадката на кариера „Цех Родопи“ в землището на сeло Белащица. Това стана в съвместна среща с..

публикувано на 18.10.18 в 14:22

Теменужка Петкова даде старт на енергиен обект

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше гост на първата копка  на строителството на подстанция „Евмолпия“  на ул. „Богомил“ в Пловдив.   Съоръжението ще бъде изцяло от закрит тип, напълно обезопасено и с максимална степен на сигурност.  В него са инвестирани 11,6 милиона лева и то ще осигури електрозахранване на централната и..

обновено на 18.10.18 в 14:22

Арестуваха пияна жена, излъгала полицията за бомба в Пловдив

Пияна пловдивчанка вдигна на крак полицията след като на тел. 112 съобщила за поставено взривно устройство.  Злоумишленото обаждане е подадено малко след полунощ, а на сигнала реагира Второ районно управление на полицията. След като е локализиран номера, от който е получено обаждането служителите на реда задържат за 24 часа 33- годишната жена,..

обновено на 18.10.18 в 13:08

Пак отложиха делото срещу д-р Красимир Вальов

Пловдивският Окръжен съд отложи за декември делото срещу бившия управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“  д-р Красимир Вальов. Той е обвинен  за безстопанственост в особено големи размери при закупуването на компютърен томограф за центъра, определяйки прогнозна цена от 950 000 лв.  Така според прокуратурата, управителят е причинил..

обновено на 18.10.18 в 12:24