РЕКЛАМА

Пловдив е в топ класацията „Европейски градове и региони на бъдещето"

Градът и регионът получиха едно от най-големите признания за своя икономически напредък и привличане на чуждестранни инвестиции в класация на „Файненшъл таймс“ 

Пловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции (FDI strategy) в ранглистата Toп 10 Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Small European cities of the Future 2018/2019). Регионът на Пловдив заема почетното 4-то място в същата категория в класацията на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ .

Това е поредното изключително високо признание за упорития труд и последователна политика на Община Пловдив и бизнеса за  промотиране предимствата на града в международен план. Всички инициативи през последните 6 години – от общинското специализирано звено по бизнес развитие и всекидневната му работа с инвеститори и консултанти, модернизирането на образователните процеси в училищата, засилване на благоприятната бизнес среда, налагането на бранда „Тракия икономическа зона“, привличането на глобални лидери като „Осрам“ и „Латекоер“ (Airbus) и мн.др. – дават солидната база и увереност на специалистите от fDi Intelligence, че Пловдив и регионът ще са сред най-атрактивните локации за бъдещи международни инвестиции в следващите 2 години. 

fDi Intelligenceе дивизията на Financial Times, специализирана по въпросите, свързани с инвестициите и с насърчаване на инвестиционния климатглобално. Класацията "Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19" се прави веднъж на две години и обхваща цяла Европа, базирайки се на изключително задълбочен макроикономически анализ на данните от цели 489 локации (градове и региони) в общо 6 категории. Градовете подават своята кандидатура с детайлно разписани отговори по въпроси и теми, разработени от fDi Intelligence. Това направи и Община Пловдив, която подаде своята кандидатура на 2 октомври 2017 г. След това в продължение на три месеца икономистите от „Файненшъл Таймс“ обработват и анализират голям масив от макроикономически показатели.  

Особено внимание се обръща на процеса на вземането на решения за привличане на преки чуждестранни инвестиции и в тази връзка е обособена категорията FDI Strategy - само за нея са обработени 146 успешно подадени кандидатури, които са преминали сериозното отсяване от специална комисия от експерти. В тях се разписват подробно стратегиите и отделните инициативи на местните власти за насърчаването на преките чуждестранни инвестиции.  

Признанието е изключително високо поради това, че град Пловдив и регионът са поставени в Топ 10 в категорията "Стратегия по привличането на преки чуждестранни инвестиции" и в настоящата класация те са единствените български представители сред финалистите. Начело в класацията за "Европейски град на бъдещето 2018/2019"  са унгарският град Дебрецен и британският Дерби. В класацията по региони единствените, които изпреварват регионът на Пловдив, са Хелзинки, Айндховен и този на Ниш. 

Ето и линк към класацията:

https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/fDi-s-European-Cities-and-Regions-of-the-Future-2018-19-FDI-Strategy-Cities


Още от категорията

КАТ не издава документ за екокатегория на колите, правят го производителите

Пътна полиция не издава документ за екологичен сертификат на моторните превозни средства.  Отговорът на КАТ е по повод на гласувания вчера нов годишен данък на МПС-тата в Пловдив, който се определя по нова формула с екологична и имуществена компонента.  По време на дебатите стана ясно, че в талоните на колите, чиято регистрация е до 2015-та не е..

публикувано на 23.01.19 в 16:35

Откриха тялото на удавеното момче край Марково

Малко преди 10 ч. откриха тялото на удавеното момче в микроязовир край Марково и Първенец. 15-годишно момче пропадна в ледените води на микроязовир между пловдивските села Марково и Първенец при опит да си направи селфи. Сигналът бе подаден към 17 ч. вчера. Момчето било с двама свои приятели. То влязло в замръзналия водоем, за да си направи..

обновено на 23.01.19 в 15:38

На 8 февруари събарят незаконните постройки във Войводиново

8 февруари е крайният срок, след който ще започне премахване на незаконните постройки в ромската махала на Войводиново – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на селото Димитър Тосев.  Засега има две обжалвания, които са абсолютно безпочвени, тъй като жалбоподателите нямат документи за собственост на имота – заяви кметът. 13 са описаните..

обновено на 23.01.19 в 15:38

Бум на пациентите с усложнения от грип в Асеновград

Пет пъти са се увеличили пациентите с усложнения при грип и остри вирусни заболявания в многопрофилната болница в Асеновград. Само за седмица са постъпили за лечение 20 болни с тежки пневмонии, докато при обичайна обстановка се регистрират само по 1-2 случая. Лечебното заведение разполага с 11 пулмологични легла във Вътрешно отделение, които в..

публикувано на 23.01.19 в 15:36

Удължиха грипната ваканция и в Смолян

Регионалният щаб за борба с грип и Острите респираторни заболявания  в Смолян удължи грипната ваканция за учениците от областта до края на тази седмица.  Осем от пробите са положителни за грип. Остава в сила и грипната епидемия на територията на цялата област, заради големия брой на заболелите. 

публикувано на 23.01.19 в 14:58

Още два дни грипна ваканция в Пазарджик

Мъж на 62 години е починал в Пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване.   Вчера от настъпили усложнения почина и 43-годишен мъж. Има и пациенти в критично състояние. Лекарите са успели да спасят живота на 27-годишен мъж, който е бил с двустранна бронхопневмония. Областният управител Стефан..

обновено на 23.01.19 в 13:56

Скорошен старт за реконструкцията на Голямоконарско шосе

Правителството прехвърля на община Пловдив собствеността върху държавни имоти на територията на общините Пловдив и Марица за реконструкцията и разширението на „Голямоконарско шосе“.  С реализирането на проекта ще се подобри организацията на движението и ще се повиши пропускателната способност на една от най-натоварените входно-изходни артерии на..

публикувано на 23.01.19 в 13:28