РЕКЛАМА

Пловдив е в топ класацията „Европейски градове и региони на бъдещето"

Градът и регионът получиха едно от най-големите признания за своя икономически напредък и привличане на чуждестранни инвестиции в класация на „Файненшъл таймс“ 

Пловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции (FDI strategy) в ранглистата Toп 10 Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Small European cities of the Future 2018/2019). Регионът на Пловдив заема почетното 4-то място в същата категория в класацията на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ .

Това е поредното изключително високо признание за упорития труд и последователна политика на Община Пловдив и бизнеса за  промотиране предимствата на града в международен план. Всички инициативи през последните 6 години – от общинското специализирано звено по бизнес развитие и всекидневната му работа с инвеститори и консултанти, модернизирането на образователните процеси в училищата, засилване на благоприятната бизнес среда, налагането на бранда „Тракия икономическа зона“, привличането на глобални лидери като „Осрам“ и „Латекоер“ (Airbus) и мн.др. – дават солидната база и увереност на специалистите от fDi Intelligence, че Пловдив и регионът ще са сред най-атрактивните локации за бъдещи международни инвестиции в следващите 2 години. 

fDi Intelligenceе дивизията на Financial Times, специализирана по въпросите, свързани с инвестициите и с насърчаване на инвестиционния климатглобално. Класацията "Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19" се прави веднъж на две години и обхваща цяла Европа, базирайки се на изключително задълбочен макроикономически анализ на данните от цели 489 локации (градове и региони) в общо 6 категории. Градовете подават своята кандидатура с детайлно разписани отговори по въпроси и теми, разработени от fDi Intelligence. Това направи и Община Пловдив, която подаде своята кандидатура на 2 октомври 2017 г. След това в продължение на три месеца икономистите от „Файненшъл Таймс“ обработват и анализират голям масив от макроикономически показатели.  

Особено внимание се обръща на процеса на вземането на решения за привличане на преки чуждестранни инвестиции и в тази връзка е обособена категорията FDI Strategy - само за нея са обработени 146 успешно подадени кандидатури, които са преминали сериозното отсяване от специална комисия от експерти. В тях се разписват подробно стратегиите и отделните инициативи на местните власти за насърчаването на преките чуждестранни инвестиции.  

Признанието е изключително високо поради това, че град Пловдив и регионът са поставени в Топ 10 в категорията "Стратегия по привличането на преки чуждестранни инвестиции" и в настоящата класация те са единствените български представители сред финалистите. Начело в класацията за "Европейски град на бъдещето 2018/2019"  са унгарският град Дебрецен и британският Дерби. В класацията по региони единствените, които изпреварват регионът на Пловдив, са Хелзинки, Айндховен и този на Ниш. 

Ето и линк към класацията:

https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/fDi-s-European-Cities-and-Regions-of-the-Future-2018-19-FDI-Strategy-Cities


Още от категорията

Цели улици от кв. "Гагарин" остават без вода днес

Без вода до късно следобед остават големи части от кв. "Гагарин" в Пловдив, предупредиха от ВиК.  Причината е изместване на водопровод в квартала,  до ж.к.“Олимпия Резидънс“.  Поради това, водата ще бъде спряна по бул.“България“, ул.“Барикадите“ и ул.“Гонда вода“.  "Сухият режим"  ще трае от 09.00 до 17.00 ч. 

публикувано на 14.08.18 в 09:20

Светлина в тунела за родилното отделение на болницата в Карлово?

Проблемът с АГ отделението на болницата в Карлово ще бъде решен , заяви по Радио Пловдив нейният управител д-р Христо Пелев.   По думите му, той е получил уверение за това след телефонен разговор с шефа на НЗОК д-р  Дечо Дечев, но днес предстои лична среща с него за потвърждение на това обещание.  Реално, изискването за четирима щатни..

публикувано на 14.08.18 в 09:11

Възобновяват строежа на Зоопарка

Строителството на пловдивския зоопарк може да продължи по най-бързия начин до акт 15. Кметът Иван Тотев съобщи, че за да стартират отново строителните дейности, в момента не съществува никакъв проблем, уверение за което е дала и ДНСК.  Тотев обаче припомни, че  за да бъде въведен обектът в експлоатация, трябва да завърши делото с еколозите,..

обновено на 13.08.18 в 15:53

Карлово на протест в защита на АГ-отделението в местната болница

Десетки жители на Карлово и близките населени места се обявиха в защита на Акушеро-гинекологичнотоотделениенаместната болница, което е застрашено от закриване.Те се събраха на митинг в двора на здравното заведение, а заедно с пациенти и лекари на протеста бяха кметове и общински съветници. Близо 100 хиляди души ползват услугите на..

обновено на 13.08.18 в 15:24

Монтираха ново осветление на три улици в "Южен"

Общо 11 нови ел. стълба са издигнати  на улиците „Петър Васков“, до ДГ „Зорница“, на бул. „Академик Петър Динеков“ и на ул. „Дрин“ в отсечката между ул. „Пере Тошев“ и ул. „Борис Сарафов“. „До този момент в тези участъци нямаше изградено улично осветление, имаше много жалби от живущите наблизо и поради това се заехме да изработим проекти и..

публикувано на 13.08.18 в 15:24

Удължават работното време на "Синя зона" в Пазарджик

От днес работното време на "Синя зона" в Пазарджик се увеличава с два часа и вече ще е до 19.00 часа, съобщиха от фирмата концесионер на местата за кратковременно платено паркиране.  След този час блокираните със скоба автомобили ще бъдат извозвани на специализирания паркинг, който ще работи до 22.00 часа.  Още един репатриращ автомобил ще..

публикувано на 13.08.18 в 10:17

Регионалната здравна инспекция в Смолян започва лятна АНТИСПИН кампания

За поредна година Регионалната здравна инспекция в Смолян започва лятна АНТИСПИН кампания с безплатни изследвания за СПИН и сифилис чрез т.нар. „Бърз тест“. Инициативата ще продължи до края на септември и е в рамките на  Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-преносими инфекции. Изследванията ще извършват всеки работен..

публикувано на 13.08.18 в 07:18