РЕКЛАМА

Пловдив е в топ класацията „Европейски градове и региони на бъдещето"

Градът и регионът получиха едно от най-големите признания за своя икономически напредък и привличане на чуждестранни инвестиции в класация на „Файненшъл таймс“ 

Пловдив е в челната тройка в категорията Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции (FDI strategy) в ранглистата Toп 10 Европейски градове на бъдещето 2018/2019 (Small European cities of the Future 2018/2019). Регионът на Пловдив заема почетното 4-то място в същата категория в класацията на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ .

Това е поредното изключително високо признание за упорития труд и последователна политика на Община Пловдив и бизнеса за  промотиране предимствата на града в международен план. Всички инициативи през последните 6 години – от общинското специализирано звено по бизнес развитие и всекидневната му работа с инвеститори и консултанти, модернизирането на образователните процеси в училищата, засилване на благоприятната бизнес среда, налагането на бранда „Тракия икономическа зона“, привличането на глобални лидери като „Осрам“ и „Латекоер“ (Airbus) и мн.др. – дават солидната база и увереност на специалистите от fDi Intelligence, че Пловдив и регионът ще са сред най-атрактивните локации за бъдещи международни инвестиции в следващите 2 години. 

fDi Intelligenceе дивизията на Financial Times, специализирана по въпросите, свързани с инвестициите и с насърчаване на инвестиционния климатглобално. Класацията "Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19" се прави веднъж на две години и обхваща цяла Европа, базирайки се на изключително задълбочен макроикономически анализ на данните от цели 489 локации (градове и региони) в общо 6 категории. Градовете подават своята кандидатура с детайлно разписани отговори по въпроси и теми, разработени от fDi Intelligence. Това направи и Община Пловдив, която подаде своята кандидатура на 2 октомври 2017 г. След това в продължение на три месеца икономистите от „Файненшъл Таймс“ обработват и анализират голям масив от макроикономически показатели.  

Особено внимание се обръща на процеса на вземането на решения за привличане на преки чуждестранни инвестиции и в тази връзка е обособена категорията FDI Strategy - само за нея са обработени 146 успешно подадени кандидатури, които са преминали сериозното отсяване от специална комисия от експерти. В тях се разписват подробно стратегиите и отделните инициативи на местните власти за насърчаването на преките чуждестранни инвестиции.  

Признанието е изключително високо поради това, че град Пловдив и регионът са поставени в Топ 10 в категорията "Стратегия по привличането на преки чуждестранни инвестиции" и в настоящата класация те са единствените български представители сред финалистите. Начело в класацията за "Европейски град на бъдещето 2018/2019"  са унгарският град Дебрецен и британският Дерби. В класацията по региони единствените, които изпреварват регионът на Пловдив, са Хелзинки, Айндховен и този на Ниш. 

Ето и линк към класацията:

https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/fDi-s-European-Cities-and-Regions-of-the-Future-2018-19-FDI-Strategy-Cities


Още от категорията

Служители в пловдивския затвор протестираха за пари

Служители в пловдивския затвор протестираха и тази сутрин преди час пред административната сграда. Те искат изравняване на заплатите с тези на МВР и попълване на незаетите щатове. Привечер те ще подкрепят и протеста на колегите си от съдебна охрана пред Окръжния съд в Пловдив.  Според протестиращите работещите в съдебната система и в МВР се..

публикувано на 23.02.18 в 10:07

Ново среднощно земетресение стресна пловдивчани

Нов трус със сила от 3,8 по скалата на Рихтер бе регистриран край Асеновград тази нощ.  По данни на Националният Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН епицентърът на труса е бил на 20 км дълбочина.  Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било регистрирано на дълбочина от 2 км, на около 3 км..

обновено на 23.02.18 в 10:06

Регионалният министър Николай Нанков пристига в Смолян

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети Смолян. Там той  ще провери хода на проекта за цялостен ремонт на Професионалната природо-математическа гимназия „Васил Левски“ в областния град.  Проектът включва мерки за енергийна ефективност, изграждане на система за видеонаблюдение и нов физкултурен салон,..

обновено на 23.02.18 в 09:33

В Асеновград няма пострадали и щети от труса

Няма данни за пострадали и нанесени материални щети след силното земетресение тази нощ, обяви заместник - кметът на община Асеновград инж. Петър Бояджиев след разпоредената проверка на всички училища, детски градини, болницата и кметствата в общината.  Той обясни, че земетресението е с два епицентъра - единият е в индустриалната зона на града,..

обновено на 22.02.18 в 17:36

Кметът и ВиК влязоха в задочен спор трусът ли спука водопровода в "Кючука"

Единствената щета от земетресението е спукан магистрален водопровод на ул.„Даме Груев“ в Пловдив. Това каза кметът Иван Тотев и допълни, че работят с екипите на ВиК. Той обясни, че водопроводът е бил стар и "малко му е трябвало", за да бъде скъсан.  Към 14 часа водоподаването в района на улица "Даме Груев" бе възстановено.   Пред..

обновено на 22.02.18 в 17:35

Майката на близначетата даде съгласие за настаняването им в приемно семейство

Майката на тригодишните близначета е дала съгласие децата да бъдат настанени в приемно семейство или в център с медицински грижи - съобщиха от Агенцията за социално подпомагене в Пловдив. В писмо до медиите от социално подмогане уточняват, че е проведен  разговор  и с бабата на близнаците г-жа Брандийска, която е подала заявление за настаняване на..

публикувано на 22.02.18 в 13:47

Ремонтират изцяло ПГХТТ в Пловдив с 1,4 млн.лева по ОПРР

Символичната първа копка на строителните дейности  в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии даде кметът на Пловдив Иван Тотев. Модернизацията на учебната инфраструктура ще се прави по оперативна програма „Региони в растеж”.  Общата стойност на проекта е близо 1 400 000 лв.  Ремонт на училището не е правен от..

публикувано на 22.02.18 в 13:20