Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова дискусия за чист въздух в Пловдив

| обновено на 14.02.18 в 11:14

Публично обсъждане на проекта на Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в Пловдив ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“. То е с начален час 12 часа. 

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“.  

Според общинските експерти, един от основните източници на замърсяването  е битовият сектор. Превишение на фини прахови частици във въздуха се отчита от месец октомври до март. Причина за това е съчетанието на специфичните за Пловдив климатични условия и битовото отопление с твърдо гориво.  В останалата част на годината състоянието на въздуха е в допустимите норми, сочат данните на  градската администрация. 

През януари проектът на Програмата бе публикуван в официалния сайт на Общината и в продължение на месец всички заинтересовани лица имаха възможност да подадат в деловодството своите писмени становища и предложения. 

След съгласувателни процедури с РИОСВ и Министерството на околната среда и водите, окончателното решение за утвърждаване на проекта ще е на Общинския съвет.

В интервю за Радио Пловдив главният експерт "Екология и управление на отпадъците" в община Пловдив Елена Найденова обясни мерките, които общината предприема, за да се подобри качеството на въздуха. 
Предвид основните източници на замърсяване - битовия сектор за фини прахови частици и транспорта за азотния диоксид, мерките са свързани с подмяна на битовите печки на твърдо гориво с по-екологични, поставяне на филтри в комините или цялостна подмяна на горителната база. Мерките са с външно финансиране по европейски програми и по-точно ОП "Околна среда", защото общината не може сама да се справи, обясни експертът. 
Правим всичко възможно да се справим с проблема, но без съпричастността на населението това няма как да се случи, подчерта Найденова. 
Цялото интервю с главен експерт Елена Найденова е в прикачения файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39