Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зад 80% от истинската информация стои БТА

БТА: Само истинските факти от информационното море

Първите бюлетини на агенцията се пишат на ръка, през 1901 г. излиза първият бюлетин на печатна машина

Журналистиката е голяма тръпка и това се чувства във всеки миг и час, защото информацията пристига все по - бързо, става все по - разнообразна и човек, който живее този динамичен живот, трудно може да си представи друг.

Това заяви пред Радио Пловдив заместник генералният директор на БТА Борислав Чалъков по повод 120-я рожден ден на агенцията. Той подчерта, че в тази среда се оцелява преди всичко с почтеност.

По думите на Чалъков, в БТА се придържат стриктно към правилата на агенционната журналистика - точност и безпристрастност, и така си гарантират сигурен кръг от абонати, от хора, които се интересуват и искат да знаят само фактите, истинските факти. Защото в информационния шум, който цари край нас, изобилстват полуистини, извратени факти, фалшиви новини, слухове, които се представят като факти. 

Точността и обективността са най - добрата гаранция човек да има шансове да оцелява в този пренаселен информационен свят, каза Борислав Чалъков

Хората, които следят случващото се по света и у нас, не си дават сметка, че зад 80 % от истинската информация стои БТА, отбеляза още заместник-директорът на агенцията. 

По думите му, стимул да се работи в БТА е фактът, че това не е частно издание и в него не царят никакви обременяващи работата на човека съображения. 

Ние не сме подвластни нито на партийни, нито на корпоративни, нито на частни, лични и прочие интереси, което прави човека свободен. Той може да бъде чист пред съвестта си. Това не е малко!

За мащабите на България има твърде много информационни източници. Но, те гребат от една и съща каца, смята Борислав Чалъков. По думите му информацията се препредава от радиа, от съседни сайтове. 

Една и съща информация се препредава, къде с грешки, къде без грешки, къде се скубе някой абзац, което пък отдалечава нещата от действителната картина. Но, изглежда това е неизбежно.

Чалъков посочи, че това не е само наш проблем. 

По цял свят всички големи информационни агенции се сблъскват със същите проблеми, всички хора живеят в същия информационен свят.

Ако човек иска да знае само фактите, трябва да се осланя само на твърди източници, категоричен е Борислав Чалъков. Той определи влезлия в сила от една година Закон за БТА като проява на държавническо мислене. Той позволява агенцията действително да бъде обществена, независима и неподвластна на когото и на каквото и да било. 

Като най - хубавото в агенцията обаче Чалъков определи усмивките на хората, с които работи, и на които е дълбоко благодарен.

Ето и част от историята:

Снимка

Двайсет години след освобождението на България от турско робство, в първите дни на 1898 г., към новоучреденото Министерство на външните работи и изповеданията е създадена служба за „доставяне на телеграфни съобщения за събитията в чужбина”. Така е поставено началото на Българска телеграфна агенция - единствената информационна агенция в света, която от тогава досега не е променяла името си.

На 1 февруари 1898 г. с Приказ номер 28 на княз Фердинанд за първи директор на информационната агенция е назначен Оскар Искандер, доктор по философия, редактор и издател. Две седмици по-късно, на 16 февруари излиза първият бюлетин на агенцията.

Тази дата традиционно се приема за рождения ден на БТА.

Първият бюлетин на агенцията е написан калиграфски и собственоръчно е подписан от Оскар Искандер. От 4 страници е и съдържа 7 информации: новина от Виена за влошеното здравословно състояние на Нейно Височество княгиня Клементина, новини от балканските държави за политически интриги, атентати и полицейски разследвания, информация за предстоящ дуел в Париж, сводка за движението на цените на европейските борси.


Интервюто на Михаил Миховски с Борислав Чалъков е в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28