Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев може да е евентуалната промяна

Сблъсъкът между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, дали е израз на  обществени тенденции и настоения? Ще станат ли факт исканите оставки, как се отразява България в огледалото на европейското председателство, с институционалните и партиини конфликти в момента? 

Остана ли усещане за пълзящо напрежение, след като се обясниха и дистанцираха от атаките, в които замесиха депутата Делян Пеевски и шефа на кабинета на президента Иво Христов? Още за дебатите около Луков марш и гафа на БСП за Народния съд, исканите оставки на зам. председателя на НС Валери Жеблянов и шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев. Какво съдържа съвременната представа за патриотизъм?Въпроси към политолога Калоян Методиев:

Двете неща са свързани, какво е съвременния патриотизъм и какво се случва в България в последната седмица, в последната година, в последното десетилетие, ако щете. То е, че България е най-изостаналата и най-неразвитата държава в рамките на ЕС през последните десет години, когато беше задмината от Румъния. Не може да имаш реални успехи, да си патриот, да си решил другите си проблеми, да се занимаваш с история, ако не се отлепиш от това позорно място по икономически, демографски, социални показатели и престъпност. Ако  в един момен, не си толкова изостанал, че вече всички в този ЕС те ползват за нарицатилно, за корупция, за организирана престъпност, за бедност, за мръсотия, за умираща нация вече глобално,  за най-загиващия народ на планетата. В един момент, за мен патриотизмът в тази ситуация е, ти да си стъпиш на краката, да се стегнеш, да направиш огромно промяна, да обърнеш цялата държава нагоре с краката, да тръгнеш към решаване на проблемите по отношение на това изостанало развитие. Няма друг патриотизъм в момента, не в историята, не в във веене на байраци, патриотизмът за мен в момента е в това: организирана престъпност, корупция, доходи, да се внесе ред в държавата. Тогава вече ще можем да се занимаваме с по-възвишени неща, като исторически дебати, на свободно време, или каквото друго може да отвлича вниманието от този приоритет.

Ние сме най- изостаналите, имаме тежък проблем, трябва да погледнем себе си в огледалото и да видим, че не можем да продължаваме така.  

Интервюто с политолога Калоян Методиев е в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35