Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 000 касови апарати в Пловдив трябва да бъдат подменени или пренастроени

| обновено на 19.02.18 в 15:57

Смяна на касовите апарати или пренастройването им трябва да направят търговците. От НАП обясняват изискването с по-добър контрол върху оборотите и противодействие на измамите. 

Изискването бе прието през миналата година с промяна на наредба на финансовото министерство. Според нея на всяка касова бележка вече ще трябва да се отпечатва така нареченият  Кю Ар/ QR/ код. С него всеки клиент ще може да провери, ако разбира се иска да си направи този труд, дали търговецът е регистрирал продажбата пред НАП.

От приходната агенция освен това обясняват, че при проверките си са се натъкнали на много случаи на софтуерни манипулации на фискални системи, които не отчитат всяка продажба. Над 330 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от неотчитане на търговски обороти само в девет от най-рисовите браншове, чиято дейност НАП наблюдава. Инспекторите от приходната агенция разкриха нови схеми за укриване на приходи с използването на компютърни системи с фискална памет в последните месеци.

Сред тях са печатането на касови бележки, които не се отчитат във фискалната памет или манипулиране на софтуери, коетоводи до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на стоки и услуги. Заради неиздаване на касови  бележки, както и установени манипулации на фискални устройства, през миналата година са запечатани над 2000 търговски обекта.

Фирмата, която поддържа касовия апарат на един търговец, ще прецени дали се налага смяна на апарата или преработването му, каза Елена Манолова, говорител на НАП Пловдив.  Местната приходна служба контролира близо 18 000 фискални устройства. За регистрираните по ДДС фирми срокът да изпълнят изискването е края на тази година, а за останалите- 30 юни 2019г. Разходите, които търговците ще направят по касовите си апарати, ще бъдат приспаднати от данъчните им задължения, добавят от НАП. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39