Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам сериозен разговор с проф. Камен Плочев утре в НС

Твърдо съм за демонополизация на НЗОК, каза д-р Нигяр Джафер и посъветва да има надпартиен консенсус

Снимка: БГНЕС

В програма "Точно днес" интервю с д-р Нигяр Джафер, заместник - председател на НС и член на комисията по здравеопазване - коментираме актуализацията на бюджета на НЗОК и поисканата оставка на проф. Камен Плочев.

Д-р Джафер съобщи, че утре ще има извънредното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на което ще бъде изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев.

Тя е един от 8-те депутати, поискали това заседание, след като в петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Плочев заради поискана актуализация на бюджета на институцията зад гърба му. В понеделник проф. Плочев каза, че няма да подаде оставка.

Тя посочи, че все още не сме започнали да работим с този бюджет, защото по правилата едва от април започва финансиране по новия бюджет за 2018-та, дотогава се работи със средствата от предходния бюджет. 

Д-р Джафер характеризира ситуацията около управителя на здравната каса като поредния скандал в здравеопазването.

Не съм запозната с последните обвинения за точене на касата с това, че лекари водят свои пациенти от България с автобуси, посочи Джафер. По думите й правилата са различни и дължим на чужди каси над 260 млн. лева не за спешно лечение на българи.

 НЗОК работи с над 4 милиарда лева и е важно кой ги управлява, допълни д-р Джафер. Тя допълни: Нека припомним, че Касата получи 407 милиона повече за тази година. Когато говорим за много пари, става въпрос за политика, както и за решения които са належащи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38