Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на реакция от правозащитните органи е симптоматично за опорочаване принципите на правовата държава

Дебатът Радев-Борисов е за върховенството на закона у нас

В спора Радев - Борисов няма факти, преценката кой крив, кой прав може да е само на базата на личностни или партийни симпатии

Противопоставянето между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов е по централна за страната ни тема - върховенството на закона в БългарияЗа това става дума в този "дебат", заяви пред Радио Пловдив журналистът Петко Георгиев.

Той определи последното изказване на президента Румен Радев като индиректно, дори почти директно, неприкрито обвинение в корупция към министър-председателя.

Георгиев посочи, че от това е последвало само едно медийно разграничаване от твърденията и нищо повече. Според него, подобен тип твърдения не бива да се разхвърлят през медиите и да се правят през политически речи. Те трябва да бъдат подкрепени с факти и да бъдат последвани от много сериозно действие от страна на правозащитните органи.

Петко Георгиев припомни зададения от президента Радев въпрос - дали правителството разпределя обществени поръчки в полза на определен човек. Това вече е направо дефиницията на корупция, посочи журналистът. И отново подчерта, че за жалост, реакция на правозащитните органи няма.

Това са неща, които не могат да бъдат отминати просто и поставяни в обяснението на политическо противопоставяне, категоричен е Петко Георгиев. По думите му, за съжаление в България това нещо се случва и то е симптоматично за липсата на нормален правов ред, на прилагането на принципите на правовата държава

Георгиев припомни, че в страната сме имали и още по - драстични неща. В последните години е имало обвинения и изказани подозрения за подготвяни атентати, за опити за убийство на високопоставени политици, след които също не е последвало никакво сериозно разследване. 

Това нещо оставя в съзнанието на хората и в България, и в Европа, и навсякъде едно разбиране, че нещата с върховенството на закона в България не стоят добре

В спора Борисов - Радев за съжаление нямаме факти, с които можем да си направим извода кой е крив и кой е прав в този спор. Това е така, тъй като прозрачността, институциите не довеждат до никъде - липсва съдържанието, изваждането на фактите на повърхността, подчерта Петко Георгиев. 

По думите му, всеки човек може да прецени кой е крив и кой е прав в този спор единствено на базата на своите собствени симпатии, без това да е базирано на някаква реална оценка на факти и на ситуация. 

Според Петко Георгиев, подобен тип конфликти се поставят винаги и се интерпретират само от тази гледна точка - личностната или от партийно противопоставяне. А какво стои зад тях като факти за съжаление никой не може да научи, тъй като органите, които трябва да го установят, не се занимават с това.

Президентът по силата на конституцията няма как да бъде алтернатива на изпълнителната власт. Той обаче има тежест от гледна точка на формиране на общественото мнение. Очевидно е, че президентът се опитва да заеме пред очите на гражданите позицията на алтернатива на управлението, коментира още журналистът. Той посочи, че тези действия на Радев не са подкрепени от иснтитуционалната му позиция като президент, защото президенството има много ограничени функции. В България то не може реално да осъществява политика, която да бъде алтернатива и би било невъзможно това нещо.  

Петко Георгиев смята още, че е напълно възможно да се осъществи пълен мандат на кабинета "Борисов 3". По думите му, това е така, тъй като въпреки конфликтите между ГЕРБ и Обединените патриоти, те са заедно във властта, а това е една добра спойка винаги.

Няма тежки икономически и социални сътресения, които да поставят непреодолими изпитания пред правителството. Същевременно в момента не се вижда организирана алтернатива на сегашната формула на управлението, посочи Георгиев. 

Правителството не стои пред сериозна заплаха от някакъв противник, който би могъл да спечели достатъчна обществена подкрепа, която до го превърне в алтернатива.

Цялото интервю на Михаил Миховски с журналиста Петко Георгиев е в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28