Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чака ни наказателна процедура за дълга към чужди здравни фондове

Прогнозата е на бившия член на НС на НЗОК Пламен Таушанов, с когото разговаряме за скандала между здравния министър и шефа на касата.

От години няма желание плащанията към чужди каси за лечение на български пациенти зад граница да се извършват редовно - сподели Пламен Таушанов. Сумите са бавени поне по година и половина с обяснението, че за такъв период не се дължат лихви. Адвокатът заяви, чие лично той е поставял темата от 2013 година. Но всяка година се гласуват 60 милиона и дори и те не се плащат, в най- добрия случай  - половината.

Две категории лица ползват лечение в чужбина, обясни експертът - тези на които е назначено планово лечение и хора, които са регистрирани в чужбина. 

Но най- големият дял от натрупания дълг от 270 милиона се дължи за лекуване по спешност по силата на европейската здравна карта. Така са формирани 2/3 от дълга. Искал съм справка за това заради недоумението как след преглед по спешност се получава после двуседмично лечение.

Пламен Таушанов каза още, че спомената от премиера практика лекари да си "изнасят пациенти" е действително действаща. 

Лично съм преговарял с Германия, към която имахме 99 милиона лева преди една година. Германците поискаха поне 40 милиона, но у нас и това не се прие - платиха се 20 милиона. Тук всеки си решава някакви неща и това е...

Не е уместно да има актуализация на касата през февруари, оставки няма да решат нещата, каза още Пламен Таушанов. 

Целия разговор с него чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10