РЕКЛАМА

Биологичното земеделие дискутират в Пловдивския панаир

Снимка: Fermer.BG

Състоянието на биологичното земеделие в България, предизвикателствата и конкретни реални решения и иновации са темите, които ще се дискутират конференция в Пловдив.

Тя се организира от Фондация за биологично земеделие "Биоселена" с участието на Министерството на земеделието, храните и горите в рамките на БИО АГРА 2018. 

Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ ще се проведе в зала „България“ на Международния пловдивски панаир.

Биологичното земеделие бележи значителен ръст. В 178 страни в света имат вече биологично производство. Консумацията на био продукти расте устойчиво - потребителите са готови да дават повече пари за да консумират по-качествени храни. Най-големия пазар на този вид продукти е САЩ - там хората са похарчили миналата година  близо 39 милиарда евро, следват Германия и Франция. В България няма статистика за оборотите от био храни. През 2016 година у нас са регистрирани над 162 000 хектара сертифицирани площи и 7000 производители, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стоилко Апостолов, управител на Биоселена.

Сега биологичното земеделие у нас се намира в тежък момент, тъй като парите за подпомагане по Мярка 11 са свършили и за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката. 

Цялото интервю с доктор Стоилко Апостолов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Тежки камиони ще блокират временно движението тази сутрин

След 7.00 часа тази сутрин четири  тежкотоварни автомобила с извънгабаритен товар ще потеглят от северната индустриална зона в Пловдив към Русе.  От МВР предупреждават, че ще бъде затруднено движението по  маршрута: бул. „Васил Априлов“ – ул. „Георги Бенев“ – ул. „Полет“ – Брезовско шосе – с. Войводиново –пътя Пловдив – Стара Загора – пътен възел..

обновено на 18.01.19 в 07:45

Празнуваме Атанасовден!

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.  Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър. Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му..

публикувано на 18.01.19 в 07:44

В Пазарджик решават за грипна ваканция

Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Пазарджик се събира на ново заседание, за да реши дали да бъде обявена грипна ваканция за учениците.  Началникът на Регионалното управление по образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова ще представи актуална информация за броя на отсъстващите по болест ученици в областта...

обновено на 18.01.19 в 06:48

Асеновград чества 141 г. свобода

Асеновград чества днес 141-та годишнина от Освобождението на града от османско иго.  Тържествената церемония ще се състои от 12 часа пред паметника на руския генерал Виктор Дандевил на ул. "6-ти януари". Поклонението ще започне със заупокойно панихида, отслужена от асеновградски свещеници.  Слово ще произнесе Милко Атанасов - историк,..

публикувано на 18.01.19 в 06:39

До дни поставят бариера за Стария град откъм Понеделник пазара

Община Пловдив предвижда затваряне с бариери на входовете към Стария град.  Предстои поставянето на преградна бариера на входа към Стария Пловдив и от подстъпите на Понеделник пазара. Подобна ограда има при църквата Св. Богородица. Целта обясни кметът на район Централен Георги Стаменов. Причината е подписка на живеещите на ул. "П.Р...

публикувано на 17.01.19 в 16:31

Бившият шеф на "Басейнова дирекция" подал жалба до МОСВ за рекет на Сиди

"Воля" сезира прокуратурата по сигнал на инж. Георги Семерджиев, който в свое писмо до МОСВ още през юни 2017 г. описва как за да запази поста си на директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, е бил рекетиран от народен представител от ВМРО. Воля настоява прокуратурата да изпълни задълженията си и да направи проверка по..

обновено на 17.01.19 в 14:13

В Пловдив ще работи Дневен център за подкрепа на хора с увреждания

Община Пловдив стартира проект „Създаване на дневен център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания“.  Той ще бъде разположен в сградата на бившия Дом „Рада Киркович“.  Предвижда се 90 болни хора и техните семейства да получават дневни и почасови социални грижи, както в центъра, така и чрез мобилни екипи в..

публикувано на 17.01.19 в 14:10