Биологичното земеделие дискутират в Пловдивския панаир

Снимка: Fermer.BG

Състоянието на биологичното земеделие в България, предизвикателствата и конкретни реални решения и иновации са темите, които ще се дискутират конференция в Пловдив.

Тя се организира от Фондация за биологично земеделие "Биоселена" с участието на Министерството на земеделието, храните и горите в рамките на БИО АГРА 2018. 

Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ ще се проведе в зала „България“ на Международния пловдивски панаир.

Биологичното земеделие бележи значителен ръст. В 178 страни в света имат вече биологично производство. Консумацията на био продукти расте устойчиво - потребителите са готови да дават повече пари за да консумират по-качествени храни. Най-големия пазар на този вид продукти е САЩ - там хората са похарчили миналата година  близо 39 милиарда евро, следват Германия и Франция. В България няма статистика за оборотите от био храни. През 2016 година у нас са регистрирани над 162 000 хектара сертифицирани площи и 7000 производители, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стоилко Апостолов, управител на Биоселена.

Сега биологичното земеделие у нас се намира в тежък момент, тъй като парите за подпомагане по Мярка 11 са свършили и за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката. 

Цялото интервю с доктор Стоилко Апостолов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Бившият кмет Иван Тотев представя отчета си с филм

Областният координатор на ГЕРБ и кмет на Пловдив в периода 2011 – 2019 г. Иван Тотев ще направи отчет на 21-ви ноември 2019 г., четвъртък, от 18 часа в изложбената зала „2019”. „За изминалите осем години постигнахме много резултати. За мен и екипа ми бе предизвикателство да обобщим всичко свършено, така че да не натежи във времето. За това..

публикувано на 19.11.19 в 10:06

EVN - Пловдив стартира изграждането на нови мощности

Със символична  „първа копка” днес EVN – Топлофикация  започва изграждането на разширени производствени  мощности. Петте нови водогрейни котли ще осигурят увеличено и по-ефективно  производство на топлоенергия за пловдивските абонати, обясняват от дружеството.   Това е следващата мащабна фаза по модернизацията, след като през 2011 г. компанията въведе в..

публикувано на 19.11.19 в 08:58

В Смолян се откриват курсове за кадри в сферата на туризма

Нови курсове за обучение на кадри в сферата на туризма се организират в Българо-германския център за професионално обучение в Смолян, съобщиха от ръководството на центъра.  Обявени са курсове за готвачи и хотелиери, като обучението ще започне след попълване на групите. Интересът за квалификация на кадри в туризма е все така слаб, само единици..

публикувано на 19.11.19 в 07:13

Напрежение в "Южен" заради строеж в междублоково простраство

За недоволство срещу строителството на жилищна кооперация в междублоково пространство в район „Южен“ сигнализира общинският съветник от Демократична България Добромира Костова. Тя е получла сигнал от граждани, по който вече работи кметството на района.  Имотът се намира на метри от кметството  на района зад. т.нар. Юбилеен блок и Търговския..

публикувано на 18.11.19 в 17:40

Общината събира старите гуми на пловдивчани

Община Пловдив за поредна година взема участие в Европейската седмица за намаляване на отпадъците.  От днес до 22-ри ноември е в ход кампания за разделно събиране на отпадъци от излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори и отработени масла.  Тези отпадъци могат безвъзмездно да се предават на ул. „Георги Бенев“ в район..

обновено на 18.11.19 в 16:42