Биологичното земеделие дискутират в Пловдивския панаир

Снимка: Fermer.BG

Състоянието на биологичното земеделие в България, предизвикателствата и конкретни реални решения и иновации са темите, които ще се дискутират конференция в Пловдив.

Тя се организира от Фондация за биологично земеделие "Биоселена" с участието на Министерството на земеделието, храните и горите в рамките на БИО АГРА 2018. 

Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ ще се проведе в зала „България“ на Международния пловдивски панаир.

Биологичното земеделие бележи значителен ръст. В 178 страни в света имат вече биологично производство. Консумацията на био продукти расте устойчиво - потребителите са готови да дават повече пари за да консумират по-качествени храни. Най-големия пазар на този вид продукти е САЩ - там хората са похарчили миналата година  близо 39 милиарда евро, следват Германия и Франция. В България няма статистика за оборотите от био храни. През 2016 година у нас са регистрирани над 162 000 хектара сертифицирани площи и 7000 производители, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стоилко Апостолов, управител на Биоселена.

Сега биологичното земеделие у нас се намира в тежък момент, тъй като парите за подпомагане по Мярка 11 са свършили и за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката. 

Цялото интервю с доктор Стоилко Апостолов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

10 коли на Коматевско шосе осъмнаха със спукани гуми

Щети по 12 леки автомобили разследва пловдивското Първо РУ.  На Коматевско шосе в събота сутринта десет паркирани в съседство коли осъмнали със спукани гуми. Същата сутрин друг автомобил на  ул. „Васил Ихчиев“ е бил залят с неустановена течност и с нарушено лаково покритие.  А в ранните часове на днешния ден, пред адрес в Куклен, лек автомобил..

публикувано на 27.05.19 в 13:30

Голямата победа на ГЕРБ в Пловдив е подкрепа и за местната власт

Много се радвам, че съм кмет на проевропейски град като Пловдив, заяви  Иван Тотев по повод изборните резултати и победата на ГЕРБ. По думите му резултата от изборите може да се разглежда като подкрепа  на пловдивчани  за това, което се случва в града.  „Имаме резултат, който е над средния резултат за страната и това нямаше как да се случи, ако..

публикувано на 27.05.19 в 12:28

Ограничения бавят трафика между Пловдив и Граф Игнатиево

Временно ограничение на пътя Пловдив – Карлово се въвеждат днес и утре в участъка между селата Труд и Граф Игнатиево. От МВР уточняват, че причината са строителни и ремонтни дейности на пътя, извършвани от Областното пътно управление.  Очаква се за времето от 10.00 ч. до 17.00 ч. днес и от 9.00 ч. до 17.00 ч. утре автомобилите да бъдат..

публикувано на 27.05.19 в 11:42

При 100 % обработени протоколи в Пловдив град ГЕРБ води с 35,29%

При 100 % обработени протоколи на всички 477 СИК в Пловдив град данните сочат значителна преднина на ГЕРБ . Изборният ден е преминал без сериозни нарушения, които да са уважени от членовете на комисията, отчете говорителят Гергана Костадинова. Ето данните за  гласувалите в Пловдив: ГЕРБ  35,29% БСП 25.99 % ВМРО 11,30%..

обновено на 27.05.19 в 11:38

ДПС изпревари "Демократична България" в Пловдив област

ГЕРБ води с близо 10 процента БСП при близо 84 процента обработени протоколи в Пловдив град . На трета и четвърта позиция са ВМРО и Демократична България с разлика от 4 процента. Последните данни от Централната избирателна комисия са от преди 9 часа. Разликата между  ГЕРБ и БСП в Пловдив област при обработени близо 94 процента..

обновено на 27.05.19 в 11:38