Биологичното земеделие дискутират в Пловдивския панаир

Снимка: Fermer.BG

Състоянието на биологичното земеделие в България, предизвикателствата и конкретни реални решения и иновации са темите, които ще се дискутират конференция в Пловдив.

Тя се организира от Фондация за биологично земеделие "Биоселена" с участието на Министерството на земеделието, храните и горите в рамките на БИО АГРА 2018. 

Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ ще се проведе в зала „България“ на Международния пловдивски панаир.

Биологичното земеделие бележи значителен ръст. В 178 страни в света имат вече биологично производство. Консумацията на био продукти расте устойчиво - потребителите са готови да дават повече пари за да консумират по-качествени храни. Най-големия пазар на този вид продукти е САЩ - там хората са похарчили миналата година  близо 39 милиарда евро, следват Германия и Франция. В България няма статистика за оборотите от био храни. През 2016 година у нас са регистрирани над 162 000 хектара сертифицирани площи и 7000 производители, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стоилко Апостолов, управител на Биоселена.

Сега биологичното земеделие у нас се намира в тежък момент, тъй като парите за подпомагане по Мярка 11 са свършили и за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката. 

Цялото интервю с доктор Стоилко Апостолов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

МОН обяви нулев прием за "Икономика" в АУ и УХТ

В 16 професионални направления, в различни висши училища, тази година няма да бъде утвърден прием на първокурсници. Нулевият прием ще засегне и два пловдивски ВУЗ-а. За учебната 2019-та 20120 година в направлението „Икономика“ в Университета по хранителна технологии и в Аграрния университет първокурсници няма да се приемат. Министър Вълчев..

публикувано на 22.03.19 в 14:48

Кметът на Пазарджик ще се бори за четвърти мандат със своя листа за съветници

Кметът на община Пазарджик Тодор Попов ще се кандидатира за четвърти мандат. На пресконференция днес той обяви, че ще има и листа за общински съветници, както и кандидати за кметове на населените места в общината. „Както и в предишните ми мандати ще бъда независим кандидат. Решението ми е плод не на емоция, а на внимателно обмислени аргументи", обясни..

публикувано на 22.03.19 в 14:12

Арестуваха нападател на лекари в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и пиян шофьор на линейка

Млад мъж е задържан за проявена агресия към лекар от спешното отделение в МБАЛ ”Св. Пантелеймон” в Пловдив. Сигналът е получен около 17 часа в Първо РУ.  Той е подаден от дежурните в спешния кабинет, съобщи за Радио Пловдив управителят на болницата доц. Петко Недев.  Според първоначалната информация, родственик на приета по спешност пациентка..

обновено на 22.03.19 в 13:49

Три ромски фамилии лагеруват в "Дондуковата градина"

Неизвестни роми от 2 месеца периодично се самонастаняват в Дондуковата градина, непосредствено до Природонаучния музей. Проблемът е много сериозен, налага се да пускаме жалби до полицията срещу 3 ромски семейства, които превръщат терена зад зала „Лотос“ в бунище и обществена тоалетна, разказа директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров. Последният..

обновено на 22.03.19 в 13:48

Шефът на полицията и областният управител се включиха в мотошествието до Бачково

Стотици рокери от цялата страна откриха с шествие новия мото сезон и посрещнаха Първа пролет в Пловдив. Традиционното мотошествие тръгна от кръстовището на Пазарджишко шосе и се отправи към Бачковския манастир. Силен рев на мотори, качетвена музика и силни емоции – така започна шествието, организирано от мотоклуб „Вагабондс“, което обедини..

публикувано на 22.03.19 в 13:03