РЕКЛАМА

Българската общност в Унгария пази България в сърцата си

Симеон Варга е депутат - застъпник на българското малцинство в унгарския парламент. 

Данчо Мусев е председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария.  Двамата разказват за работата си и за българската общност в Унгария. 

Симеон Варга  е роден в Унгария, но неговата майка  е българка, той е учил в българското училище в Будапеща и е избран от българската общност за депутат. Тази позиция е  записана в Унгарската конституция и се отнася за всичките 13 малцинства в Унгария.Ккато депутат - застъпник, той работи за  съхраняването на българския език, за възстановяването на закритото българско училище в Будапеща по финасови причини / сега действа само неделното училище/, съдейства  и за културните прояви на българите в Унгария, а също е и връзка между унгарското и българското правителство.

Данчо Мусев, който е председател на Българското републиканско самоуправление е наследник на първите български градинари, които създават българската общност в Унгария. Тя е една от най-големите български общности извън България днес с  около 6500 души - много по-малко, отколкото във времето през 19 век, когато основоположници са българските градинари.  Българите  в Унгария създават уникална организация – Българско републиканско самоуправление, която поддържа изявите в Културния дом, 100-годишната  българската  църква в Будапеща и навършилото през февруари също  100 години Българското училище за роден език "Христо Ботев".

Интервютата със Симеон Варга и  Данчо Мусев са в звуковия файл. 

Снимка

Още от категорията

Пловдивската опера с колекция "Европа - континентът култура"

Концерт на Държавна опера - Пловдив  от колекция „Европа – континентът култура” ще се състои в Градския дом на културата.   В три последователни вечери програмата представя симфоничен, джаз-симфоничен и етно-симфоничен проект – олицетворение на културното разнообразие и богатство на Пловдив и България. Довечера ще  прозвучи Девета симфония на..

обновено на 24.01.19 в 10:16

Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов" в Пазарджик

За 44-и път Пазарджик е домакин на Международния фестивал Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов".  По традиция откриването на програмата е с  рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров в изпълнение на Симфоничния оркестър на Пазарджик под диригенството на Григор Паликаров. Тази година в зала "Маестро Георги Атанасов" ще прозвучи специално създадена за..

публикувано на 24.01.19 в 09:10

С приятелски концерт представят двуезичното списание "Небет тепе"

С приятелски концерт с участието на изпълнители от АМТИИ в Пловдив и от Турция ще бъде представен първия брой на новото списание „Небет тепе“.    Насловът „Ние сме всички цветове“ подкрепя домакинството на Пловдив  - Европейска столица на културата през 2019 година.   Инициативата, под патронажа на Генералното консулство на Турция в Пловдив, е от..

публикувано на 24.01.19 в 08:17

Тасула Зисаки - Хили за съдбата на политическите емигранти

Книгата „Гражданската война в Гърция/ 1946 – 1949/ и съдбата на политическите емигранти“  и среща с авторката  Тасула Зисаки – Хили ще се състои във "Винтидж хаус"  в Градския дом на културата.   Книгата ще бъде представена от писателя Йордан Велчев.  През 2009-га година  книгата е издадена в Гърция, след това в Чехия и сега в България..

публикувано на 24.01.19 в 07:40

Пловдив е бил и ще бъде столица на духа

Стартът на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 беше нещо бляскаво, но не много интересно за човек, който има много натрупвания в областта на културата и съответно – по-големи очаквания. Умерено резервирана съм, към това, което се случи, заяви Пенка Калинкова – общественик и един от основателите на Фондацията.  И досега..

обновено на 23.01.19 в 16:21

Великите европейци – Андре-Мари Ампер

Великият френски учен Андре Мари Ампер няма никакво формално образование. Нула. Стъпва в училище само като преподавател и дори не полага изпити като частен ученик.  Но той измисля и разработва клона от модерната наука, наречен „електродинамика”. Ампер има приноси не само във физиката и електромагнетизма, но също в химията, математиката,..

публикувано на 23.01.19 в 10:52

Общината финансира културния календар на Пловдив с 1 750 000

Община Пловдив ще финансира културни събития през годината с 1 милион и 750 000 лева, реши Общинският съвет. Увеличени са средствата за почти всички основни събития , подчерта ресорният заместник-кмет Александър Държиков.  Фестивалът „Сцена на кръстопът“ ще получи от общината 48 000 лева при 40 000 лв през 2018г. „ Дни на музиката в Балабановата..

публикувано на 22.01.19 в 14:36