РЕКЛАМА

Българската общност в Унгария пази България в сърцата си

Симеон Варга е депутат - застъпник на българското малцинство в унгарския парламент. 

Данчо Мусев е председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария.  Двамата разказват за работата си и за българската общност в Унгария. 

Симеон Варга  е роден в Унгария, но неговата майка  е българка, той е учил в българското училище в Будапеща и е избран от българската общност за депутат. Тази позиция е  записана в Унгарската конституция и се отнася за всичките 13 малцинства в Унгария.Ккато депутат - застъпник, той работи за  съхраняването на българския език, за възстановяването на закритото българско училище в Будапеща по финасови причини / сега действа само неделното училище/, съдейства  и за културните прояви на българите в Унгария, а също е и връзка между унгарското и българското правителство.

Данчо Мусев, който е председател на Българското републиканско самоуправление е наследник на първите български градинари, които създават българската общност в Унгария. Тя е една от най-големите български общности извън България днес с  около 6500 души - много по-малко, отколкото във времето през 19 век, когато основоположници са българските градинари.  Българите  в Унгария създават уникална организация – Българско републиканско самоуправление, която поддържа изявите в Културния дом, 100-годишната  българската  църква в Будапеща и навършилото през февруари също  100 години Българското училище за роден език "Христо Ботев".

Интервютата със Симеон Варга и  Данчо Мусев са в звуковия файл. 

Снимка

Още от категорията

Благотворително за писателката Величка Настрадинова

Серия от благотворителни инициативи за доайена на пловдивските писатели  Величка Настрадинова, организира Дружеството на писателите – Пловдив. Първата е в сряда от 18ч. в читалище "Христо Г. Данов".  Известната писателка, носител на награда "Пловдив" ,на наградата за фантастика "Гравитон"   е една от любимите писатели на малките деца, е в тежко..

публикувано на 13.11.18 в 11:26

Първият национален ученически конкурс за плакат ще е в Пловдив

Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Държавната агенция за закрила на детето организират в Пловдив първата Национална ученическа изложба „Плакат“, която има конкурсен характер.  Със свои творби в нея се включват възпитаници на училищата по изкуствата към Министерството на културата, в които  повече от 500 деца се обучават в..

публикувано на 13.11.18 в 10:15

Крум Филипов гостува с дебютен роман в "Петното"

Крум Филипов гостува на литературен салон „Spirt&Spirit“ в клуб Петното. Известният режисьор ще представи първия си роман „ Синът на авиатора “ , издание на Жанет 45. Модератор на срещата е Александър Секулов. Крум Филипов е роден през 1969 година в Смолян. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност режисура, в класа на проф. Иван Добчев...

публикувано на 13.11.18 в 07:19

Иван Христов - Грога показва нови картини в "Аспект"

Художникът Иван Христов-Грога ще открие изложба живопис в галерия Аспект.  От  ноември 2006-та той гостува всяка година с изложба в галерия Аспект.  Представя се с 22 нови картини, рисувани специално за галерията.  Експозицията обединява така любимите на твореца зимни пейзажи, натюрморти и портрети на птици.  Приказните зимни пейзажи по..

публикувано на 13.11.18 в 07:02

Ованес Торосян с премиера на моноспектакъла "Малкият Пучи"

Премиера на авторския моноспектакъл на Ованес Торосян „Малкият Пучи“ ще се състои в Bee Bop Café.  Сюжетът разказва за малкия човек, който е отхвърлян и сочен с пръст, но който открива ключ към това, да стане симпатичен.  Една смешна история за тъпотата на материализма. Спектакълът е със свободен вход, той е подгряващ за Нощта на театрите тази..

публикувано на 13.11.18 в 06:55
ivan_teofilov_bgnes_1

Иван Теофилов представя книгата "Гласът на тишината"

Новата книга на Иван Теофилов „Гласът на тишината“  и среща с него ще се състои в Драматичен театър Пловдив.  Книгата, издание на Жанет45, е съставена от спомени и творчески размисли на тема минало, памет, съдба. Между приятелите му са Александър Геров, Иван Пейчев, Николай Кънчев, художниците Георги Божилов – Слона, Атанас Згалевски и др...

публикувано на 13.11.18 в 06:43

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 ноември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10. 11. 2018г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“( нови книги) Хенрик Понтопидан. Щастливецът Пер. 822 стр., 6А, Персей, 2018. Стефан Цвайг. Светът от вчера. 3-то изд. , 480 стр., ок. 4А, Колибри, 2018. Габриел Гарсия Маркес. Сто години самота. 440..

публикувано на 12.11.18 в 11:35