Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото срещу кмета на Септември, той се обяви за жертва на офшорки

| обновено на 09.03.18 в 16:15

Пазарджишкият окръжен съд поиска документи от Специализираната прокуратура и затова отложи за 4 юни делото срещу кмета на Септември Марин Рачев, който е обвинен в укриване на данъци, в особено големи размери, преди да поеме управлението на Общината.

Пред сградата на съда инициативният комитет "Да спасим община Септември" предостави на медиите извадки от последния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който са констатирани множество нарушения от страна на кметския екип.Проверяващите са констатирали множество нарушения. Част от тях са свързани с бившия заместник-кмет на общината Даниела Малешкова, която в момента е депутат от ГЕРБ. 

Тя е сключвала неизгодни договори с втората братовчедка на Марин Рачев за доставка на горива и ремонтни дейности, посочва председателят на инициативния граждански комитет Николай  Баташки.

"Тази фирма сключва договор с подизпълнител, който взима около 5000 лева за преместването на стълба. Формираната печалба от над 250% за фирмата, управлявана от втората братовчедка на жената на кмета Владимира Бояджийска, без да е извършила нищо, е индикатор за измама", каза Баташки.

Кметът на Септември Марин Рачев заяви, че е жертва на офшорни компании, които искат само за себе си минералните находища на Варвара.

"Фирмите, моите, на които съм бил управител, са регистрирани на личния ми адрес, а не на Филипинските или не знам на кои острови", коментира Рачев.

В интервю за Радио Пловдив Николай Баташки подчерта, че комитет "Да спасим Община Септември" се бори срещу модела на управление на Община Септември и нейното източване.

Днес ние представихме една извадка от доклада на Агенцията за държавна финансова инспектция, който е от началото на февруари. В него се разисква модела на управление в Община Септември - приближен кръг от фирми, източване на общината. Една работа, която трябва да се свърши с определен обем дейности за 5000 лева, а се върши за 20 0000 лева. Разликата се прибира от приближените до управление фирми, заяви в интервю за Радио Пловдив Николай Баташки, председател на инициативният комитет "Да спасим община Септември".

Той даде и конкретен пример – преди да стане кмет Марин Рачев е асфалтирал в средата на път един стълб.

След като става кмет този проблем гръмва и трябва да се отстрани. За целта бившата заместник-кметица и сегашна депутатка от ГЕРБ Даниела Малежкова подписва един договор за 20 000 лева, а работата се оказва, че струва 5000 лева. Фирмата управлявана от втората братовчека на жената на кмета, която е с управител Владимира Бояджийска /въпросната втора братовчедка/ прибира разлвиката от 15 000 лева, а подизпълнител свършва работата за около 5300 лева.Това е модела на управление на Общината и на нейното източване. Срещу това се борим ние, обясни Баташки.

По повод твърдението на Марин Рачев, че жертва на офшорни компании, които искат само за себе си минералните находища на Варвара

Николай Баташки категорично заяви, че няма такава компания.

Заявявам публично, че съм работил като юрист по много сериозни и спорни казуси, но всичко е проверено чрез съд. И срещу мен няма нищо уязвимо, което да се изкара от кмета. Що се отнася до тези офшорни компании - никоя фирма свързана с мен или с мои роднини не е участвала в нито една сделка и не е получила нищо от страна на Община Септември или държавата. Крадецът казва: "Дръжте крадеца!", категоричен е Баташки.

Цялото интервю с Николай Баташки можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58