РЕКЛАМА

Камелия Тодорова с "Красив спомен" в Радио Пловдив

| обновено на 21.03.18 в 16:46

Първо студио на Радио Пловдив ще посрещне Камелия Тодорова на 21.03.2018г. от 19.00 часа с проекта й, наречен "Красив спомен". Музикалното събитие е част от пролетния сезон на "Камерна сцена Пловдив". 

СнимкаДжаз примата на българската музикална сцена ще представи новия си проект ”Красив спомен” съвместно с музиканта Станислав Арабаджиев.  

На сцената ще звучат подбрани джаз стандарти и евъргрийни от репертоара на Billie Holiday, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Nina Simone, John Lennon, интерпретирани от изпълнителката. 

На концерта ще бъдат изпълнени и емблематичните и български песни като „Прошепнати мечти”, „Да е влюбен този свят”, „Не ме гледай, така момче”, аранжирани различно и нетипично, както и новата и песен ”Красив спомен”, композирана от дъщерята на Камелия Тодорова Рейчил Роу. 

Съчетанието на елегантната интимност на гласа на Камелия Тодорова и деликатното присъствие на пианото на Станислав Арабаджиев обещават едно незабравимо изживяване.

За съжаление, всички сценични пространства в България са в окаяно състояние. Някои вече са ремонтирани, но за съжаление, вашето – не е! Това е малко срамно, защото все пак догодина сте столица на културата. Това заяви Камелия Тодорова, след като стана ясно, че през 2019 г., когато Пловдив е европейска столица на културата, няма да има  ремонтирана концертна зала, нито – новопостроена.

Това много ме учудва, защото   обикновено националните обекти се ремонтират от държавата. И  почти изцяло се поемат от държавата.  Като че ли нашата държава обаче вечно чака някой друг да се намеси, за да се направи ремонт на зали или да се построят нови зали.

 Лошото е, че като че ли хората, отговарящи за тази работа в Правителството, смятат, че единственото място, където трябва да се строят или да се поддържат зали, е София. Това обаче не означава, че в София има много зали, но все пак има 2-3.  Докато за Пловдив това е срамота, защото все пак  това е най-големият град след София и би трябвало той да има не една, а две или три. Например една камерна, може да има и друга по-малка, но поне да има една голяма сцена. Аз съм била в Операта и съм пяла там и то през 90-те години, но и тогава залата си беше окаяна. Представям си какво е състоянието й сега....

Новопостроената зала в града е мултифункционална – спортна, но тя не е концертна зала, подчерта Тодорова.  

Възпитанието в музикална култура трябва да се осъществява още от детската люлка. За съжаление, в училищата вече няма хорове, няма училищни оркестри. Това запада, запада, запада и културата.

Съвсем скоро бях в Германия. Посетих една нова зала, в която се изявявт само ученици от различни музикални училища заедно с филхармонията на града. Видях е една чудесна зала, каквато ние нямаме за съжаление. И това е провинция в Германия.  Залата беше препълнена и с деца, и с възрастни, имаше и матине, и вечерен концерт – препълнена. Не мога да ви опиша на какво нива са музикантите там.

Учудвам се как у нас никой не иска да направи нещо за тази култура!

Цялото интервю – в звуковия файл: 


Още от категорията

Иван Чорлев с премиера на втората си поетична книга в Радио Пловдив

Младият пловдивски поет Иван Чорлев ще представи новата си стихосбирка "Смърт отвъд живота" в Културния център на Радио Пловдив на 22 март от 18.00 часа. "Смърт отвъд живота" идва две години след успешния дебют на първата стихосбирка на Иван Чорлев "Зазидани сълзи” и съдържа 55 стихотворения.  В нея, отново чрез  символите, разсъждавам за света..

обновено на 21.03.18 в 16:47

Премиера на "Млада Виена в млада България" в Радио Пловдив

В поредицата на списание "Страница" "Автори представят свои книги" на 12.03.2018 - понеделник, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив литературният критик и преподавател  в ПУ "П. Хилендарски" Младен Влашки ще представи новата си книга "Млада Виена" в млада България". Това е книга, която връща на българската колективна памет изгубени..

обновено на 12.03.18 в 09:22

"Преге" празнува 10 години в ефира на Радио Пловдив

Предаването на Радио Пловдив за света на книгите "Преге" празнува своята 10-та годишнина. На 10 март, точно десет години след първия брой на "Преге" , авторът и водещ на успешния проект Младен Влашки и музикалният редактор Мария Дамова ще поздравят приятели и почитатели на предаването със специално празнично издание.   Десет години по- късно..

обновено на 10.03.18 в 09:45

"2 Mеn Orchestra" с концерт и изложба в Радио Пловдив

С концерт и и изложба на "2 Mеn Orchestra" в Първо студио на Радио Пловдив започва новият сезон на  „Камерна сцена Пловдив“.  "2 Mеn Orchestra"  е новият проект на двама "екзотични" музиканти: Николай Иванов- ОМ - клавишни, китара, вокал, флейти, композиции, и младия Петър Йорданов- БЪНИ от група "Оратница" - всевъзможни ударни инструменти...

публикувано на 16.02.18 в 10:40

Инна Пелева представя новата си книга в Първо студио на Радио Пловдив

Проф. Инна Пелева ще представи своята книга "Георги Марков. Снимки с познати" в Първо студио на Радио Пловдив на 12 февруари 2018г.  от 18.00 часа. Премиерата е част от инициативата на издателите на списание "Страница", наречена "Автори представят своите книги". "Георги Марков. Снимки с познати" е изследване на литературата и средата в България по..

публикувано на 05.02.18 в 10:30

Музикалните редактори в БНР са призьорите на годишните награди "Сирак Скитник"

Музикалните редактори на Българското национално радио получиха голямата награда "Сирак Скитник" за 2017-а година за проявения висок професионализъм и отстояването на обществения престиж на Радиото.  В деня на 83-тия рожден ден на Радиото за 18-и път бяха връчени годишните награди на името на първия му директор - Сирак Скитник.  Генералният..

обновено на 26.01.18 в 13:36

Стефка Костадинова оглави "Пловдив спорт - Топ 50”

Великата Стефка Костадинова, чийто рекорд в скока на височина при жените от 209 см остава ненадминат и до днес, спечели класацията "Пловдив спорт - Топ 50". Председателят на БОК лично уважи награждаването в Първо студио на Радио Пловдив и получи наградата си от кмета на града Иван Тотев. На второ място остана легендата в кану-каяка Николай Бухалов -..

обновено на 25.01.18 в 10:39