РЕКЛАМА

Камелия Тодорова с "Красив спомен" в Радио Пловдив

| обновено на 21.03.18 в 16:46

Първо студио на Радио Пловдив ще посрещне Камелия Тодорова на 21.03.2018г. от 19.00 часа с проекта й, наречен "Красив спомен". Музикалното събитие е част от пролетния сезон на "Камерна сцена Пловдив". 

СнимкаДжаз примата на българската музикална сцена ще представи новия си проект ”Красив спомен” съвместно с музиканта Станислав Арабаджиев.  

На сцената ще звучат подбрани джаз стандарти и евъргрийни от репертоара на Billie Holiday, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Nina Simone, John Lennon, интерпретирани от изпълнителката. 

На концерта ще бъдат изпълнени и емблематичните и български песни като „Прошепнати мечти”, „Да е влюбен този свят”, „Не ме гледай, така момче”, аранжирани различно и нетипично, както и новата и песен ”Красив спомен”, композирана от дъщерята на Камелия Тодорова Рейчил Роу. 

Съчетанието на елегантната интимност на гласа на Камелия Тодорова и деликатното присъствие на пианото на Станислав Арабаджиев обещават едно незабравимо изживяване.

За съжаление, всички сценични пространства в България са в окаяно състояние. Някои вече са ремонтирани, но за съжаление, вашето – не е! Това е малко срамно, защото все пак догодина сте столица на културата. Това заяви Камелия Тодорова, след като стана ясно, че през 2019 г., когато Пловдив е европейска столица на културата, няма да има  ремонтирана концертна зала, нито – новопостроена.

Това много ме учудва, защото   обикновено националните обекти се ремонтират от държавата. И  почти изцяло се поемат от държавата.  Като че ли нашата държава обаче вечно чака някой друг да се намеси, за да се направи ремонт на зали или да се построят нови зали.

 Лошото е, че като че ли хората, отговарящи за тази работа в Правителството, смятат, че единственото място, където трябва да се строят или да се поддържат зали, е София. Това обаче не означава, че в София има много зали, но все пак има 2-3.  Докато за Пловдив това е срамота, защото все пак  това е най-големият град след София и би трябвало той да има не една, а две или три. Например една камерна, може да има и друга по-малка, но поне да има една голяма сцена. Аз съм била в Операта и съм пяла там и то през 90-те години, но и тогава залата си беше окаяна. Представям си какво е състоянието й сега....

Новопостроената зала в града е мултифункционална – спортна, но тя не е концертна зала, подчерта Тодорова.  

Възпитанието в музикална култура трябва да се осъществява още от детската люлка. За съжаление, в училищата вече няма хорове, няма училищни оркестри. Това запада, запада, запада и културата.

Съвсем скоро бях в Германия. Посетих една нова зала, в която се изявявт само ученици от различни музикални училища заедно с филхармонията на града. Видях е една чудесна зала, каквато ние нямаме за съжаление. И това е провинция в Германия.  Залата беше препълнена и с деца, и с възрастни, имаше и матине, и вечерен концерт – препълнена. Не мога да ви опиша на какво нива са музикантите там.

Учудвам се как у нас никой не иска да направи нещо за тази култура!

Цялото интервю – в звуковия файл: 


Още от категорията

ДПХ с лятна изложба в Културния център на Радио Пловдив

Графика, живопис и колаж представя в Лятната си сборна изложба Дружеството на Пловдивските художници в Културния център на Радио Пловдив.  Преобладаващата част от експозицията показва наградени картини от Межународния симпозиум по арт колаж.  В тях основен елемент за изява на творците е хартията,  даваща им възможност  да изявят себе си като..

публикувано на 09.07.18 в 13:54

"Пловдив чете" в Културния център на Радио Пловдив

В рамките на фестивала на книгата Радио Пловдив е домакин на три събития през уикенда: На 16 юни, събота От 17.00 часа  Издателство „Жанет 45“ представя романа "Фини прахови частици" на Ангел Игов и среща с автора. По думите на Алек Попов това е прецизна, интелектуална проза, с усет към детайла, уловила драмата на поколението от 80-те,..

обновено на 16.06.18 в 10:32

Теодосий Спасов Фолк Квинтет с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Теодосий Спасов Фолк Квинтет ще гостува в Първо студио на Радио Пловдив на 5-и юни, вторник. Началото на концерта, който е в рамките на Камерна сцена Пловдив, ще е в 19.00. Теодосий Спасов Фолк Квинтет предлага уникална смесица от джаз, фолк, етно в изпълнение на виртуозния кавалджия Теодосий Спасов и музикантите Пейо Пеев (гъдулка), Иван..

обновено на 05.06.18 в 10:14

Благотворителна изложба за Ели в Културния център на Радио Пловдив

Благотворителна изложба живопис, акрил и пастел, на Красимир Даскалов ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив на 28 май от 17.30 часа.  Средствата от продажбата на  десетте платна ще бъдат предоставени за лечението на нашата колега и приятел Елисавета Дафова, която страда от  заболяване, познато като едно от редките в света...

обновено на 28.05.18 в 09:50

Детски рисунки в Културния център на Радио Пловдив

22 рисунки на деца на възраст от 5 до 10 години се подредени в Културния център на Радио Пловдив. Малките автори творят в школи на район "Южен" и са участвали в конурс, обявен от районната администрация. За крехката им възраст темата на конкурса, свързана с Възкресението, не е лека, но тя стана повод за разговор и за вдъхновение, което се получили от..

публикувано на 10.05.18 в 10:18

Милчо Караиванов представя новия си роман в Културния център на Радио Пловдив

Премиера на новия роман на Милчо Караиванов „Зона на лична неприкосновеност“ ще събере приятели на книгата в Културния център на Радио Пловдив в четвъртък,  26 април, от 18.00 часа. Романът, който е издание на НБ "Иван Вазов" - Пловдив, ще бъде представен от литературния критик Здравко Дечев. „Зона на лична неприкосновеност“  продължава темите и..

обновено на 26.04.18 в 08:41

Благотворителен концерт за Ели в Първо студио на Радио Пловдив!

Екипът на БНР - Радио Пловдив Ви кани на  „Благотворителен концерт за Ели“   довечера, от 19 часа.  В първо студио на радио Пловдив ще звучи к ласическа музика, камерни изпълнения и популярен джаз, изпълнени от музиканти и  преподаватели от Академията за музикално и танцово   изкуство, НУМТИ  „Добрин Петков“ и Биг Бенд Пловдив. Елисавета..

обновено на 25.04.18 в 15:26