Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великден за всеки - дари празник на баба и дядо"

"Великден за всеки - дари празник на баба и дядо" една кампания, която цели да помогне на възрастните хора преди най-големия християнски празник. 

Над 60 000 възрастни за последните две години са били подпомогнати от инициативата на омбудсмана Мая Манолова. 

Повече за третото издание разказва в интервю областният директор на БЧК Пловдив Таня Георгиева.

Инициативата е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни –поколението на нашите родители, българските пенсионери.

Идеята на кампанията възникна след като г-жа Снежи Кежева от Плевен писа до омбудсмана във Фейсбук.  В писмото си жената се оплака, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1. 00 лев минимума от 300 лева – необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта.

Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. Техните притежатели ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна.

Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.

  IBAN: BG03BUIB98885029906100

  Банков код: BUIBBGSF

  Или със SMS 1255 -  на стойност 1 лев, освободен от ДДС

И по електронен път на:

http://www.redcross.bg/easter_for_everyone/view.html?nid=22696

Изрично условие на кампанията „Великден за всеки“ е, при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучерите за храна.

Партньори на кампанията „Великден за всеки“ са: БЧК, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД),  Националното сдружение на общините, "Български пощи", неправителствени и работодателските организации. Медиен партньор на инициативата е и  БНР.

Кампанията „Великден за всеки“ набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката. 

Телефонът на БЧК в Пловдив е 032 62 71 63, на него може получите информация за даренията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28