Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск България да наруши инвестиционното си реноме

Създава се усещането, че държавата върви към национализация, и инвеститорите ще се страхуват за сделките

Енергийните проекти на България от АЕЦ "Белене" до възможността държавата да участва в сделката на "Инерком" за ЧЕЗ -  в програма "Точно днес" говорим със Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. 

Енергийният експерт посочи, че според него е особено важно да се подхожда с внимание към проекта за АЕЦ "Белене". 
За първи път търсим европейско финансиране за АЕЦ "Белене". Важното е, че се прави нещо по този въпрос, вече се занимават активно и държавните институции, посочи Нейков. По думите му се трупат негативи, заради бавенето на този проект. 
Сумата на вложените инвестиции в Белене са близо 3 млрд. лева, посочи още експертът.
Никой няма да остане без ток, след сделката на "Инерком България" за ЧЕЗ, или пък цената да се повиши на тока, това смята Славчо Нейков. Той предупреди: Трябва много внимателно да се говори за сделката с ЧЕЗ.

Славчо Нейков: Аз смятам, че най-хубавото е, че нещо започна да се движи напред в по-конкретен план. Това е проект, който е почти 40 години на масата формално и почти 50 години като идея. Хубавото е, че след няколко спирания, пускания, след като беше определян като гьол, след като имаше доста емоции по възобновяване на работата по него сега вече правителството има два много силни коза в ръцете си. На първо място има една много сериозна аналитична база, на първо място визирам доклада на БАН, а също така визирам и други доклади, които са противоречиви по отношение на решенията си, но важното е, че правителството има от какво да избира, има достатъчно основа в това отношение. На второ място, след шестгодишно прекъсване на парламентарно ниво само преди около седмица беше прието решение на парламента, с което се възложи на правителството да представи до края на месец юни конкретна визия с пътна карта какво да се прави от тук нататък, защото ние като страна изпаднахме в една много интересна ситуация – имаме разработен проект и то от отдавна, имаме оборудване, което сме си платили, а същевременно в политическото и общественото пространство съществуват много противоречиви виждания по отношение на по-нататъшната работа. Но важното е, че вече се занимават институциите, а тези, които са оправомощени да вземат съответните решения, не само неправителствения сектор. Аз лично се надявам, че нещо ще се получи в конкретен план независимо в каква посока, защото както казаха и от БАН, и министър Петкова неколкократно най-лошото е да не се прави нищо.

По принцип тази идея не е нова, тя възниква преди около 8 – 9 г. , даже имаше конкретни разговори със Сърбия си спомням в това отношение, но това, което е ново е, че на първо място вече се търси европейско финансиране и вече става дума конкретно за предстоящи разговори  с Европейската инвестиционна банка, това наистина  е ново и е много важен този подход, свързан с финансирането и другото, което е ново е, че вече целта е не само една или друга съседна страна, целта е да се включат повече страни от региона, което безусловно ще улесни намирането на финансиране.

И пак казвам, че първо се прави нещо и второто нещо, което е, че вече се занимават вече и държавните институции, а не само неправителствените организации.

 През годините освен негативи се натрупаха и много разходи. Аз си спомням, че бях с премиера Сакскобурготски, когато той обяви в центъра на град Белене, през 2004 г., че възобновяването на проекта, цената, за която се говореше беше под 4 милиарда евро, сега се говори за цена между 10 и 11 милиарда евро. Разбира  се тук има и доста спекулативни елементи, защото много хора си представят, че условно казано държавата трябва да има 11 милиарда евро в торбата, за да започне да строи, което не е вярно, защото изграждането е процес, така че намирането на тази сума накуп не е необходимо. Този процес отнема около десетина години със сигурност, но най-важното, пак подчертавам, че правителството и парламентът са институциите, които трябва да вземат това решение, се занимават с въпроса и искрено се надявам, че ще има някакво решение, независимо, пад подчертавам, дали ще става дума за строителството на АЕЦ – Белене или ще става дума за продажба на реакторите или за някаква друга форма на действие.

Сумата, защото в момента се споменава е около 3 милиарда лева и лесно доказуема и лесно изчислима, защото има счетоводна документация за построеното досега.

За "Инерком" – аз лично смятам, че като, че ли малко попрекалихме с напрежението и започнахме да стъпваме по тънък лед като страна, а пък да не говорим за политическото  говорене. Трябва много внимателно да се пипа поради две основни причини, които са извън политиката, но преди това искам да подчертая, че никой по никакъв начин няма да остане без ток, нито пък цената на тока може да се повиши поради това, че ЧЕЗ се продава. Това е принципно положение и то важи и за  другите електроразпределителни дружества.

А що се отнася до двата риска, за които споменах, това е рискът България да наруши своето инвестиционно реноме. Ние сме страна, която разполага с едно много чудесно инвестиционно законодателство, с много ниска данъчна ставка и от такава гледна точка държавата прави всичко възможно да привлича инвеститори.  А такъв тип ситуации като тази с Инерком и ЧЕЗ на практика могат да отблъснат инвеститорите. Ние търсим стратегически инвеститор и за АЕЦ – Белене, и за т. н. Газов хъб и това засяга не само енергийния сектор, а и като цяло икономиката на страната. Искам да подчертая, че държавните институции, както и политиците на този етап трябва да бъдат много внимателни, защото могат да създадат условия и предпоставки за абсолютно излишни арбитражни или съдебни допълнителни спорове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59