РЕКЛАМА

Проблемът не е само грешният прочит на историята от патриарх Кирил, а неговият недопустим тон

Вероятно има схема за дискредитиране на президента

Големият парадокс е защо руският патриарх държи този тон на президента Радев, а не на премиера Борисов

За всички стана ясно, че в поведението на руския патриарх, особено пред президента в официалната му среща в президентството на 4 мартпочти нямаше нищо църковно и духовно

Това беше един опит за криво представяне на руската гледна точка към историята, за абсолютно манипулативен подход към историята и опит по един недопустим, менторски начин един представител на друга държава да държи тон на държавен глава.

Това заяви пред Радио Пловдив журналистът Горан Благоев, водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ.

Според него, ако ние се дразним от начина, по който патриарх Кирил търси на всяка цена благодарност от нас за Освобождението и този начин няма нищо общо с християнството, то би следвало и ние малко да се смирим и да не настояваме толкова какво сме дали на Русия

Това е станало преди толкова векове и да очакваме сега признателност е просто някакъв нестроен опит да си помпаме самочувствието.  

Важното е ние да знаем кои сме, какво сме дали на Русия и на страните на север от нас, посочи журналистът. Той припомни, че православието се разпространява в земите на север от нас благодарение на нас българите и покръстването на Свети цар Борис. 

Снимка

Благоев призова да не изпадаме в тези исторически реминисценции, защото така влизаме в тона на руския патриарх. 

Проблемът не е само грешният прочит на историята от страна на патриарх Кирил. Важен е тонът! 

Независимите руски медии, доколкото ги има, също подкрепят българите и казват, че патриарх Кирил абсолютно недопустим тон е държал и е изкривявал историята.

Това е едно заиграване на великата сила с малките държави, убеден е Горан Благоев. Според него, ние трябва да търсим едно абсолютно равнопоставен отношение на тази голяма държава спрямо нас.

Журналистът определи като недопустими медийни гафове 10-дневното мълчание на пресцентъра на президентството. До вчера или до днес ние не знаехме позицията на президента, припомни Благоев и подчерта, че тези медийни гафове, които вкарват държавния глава в недопустими схеми. 

Отговорните звена в президентството трябва да си дават сметка на каква динена кора са подхлъзнали президента, коментира Благоев.

Той е убеден, че със сигурност идеята за визитата на руския патриарх не е на Светия синод на БПЦ. А визитата на руския патриарх в България със сигурност не е само църковна. 

Големият парадокс, според Горан Благоев, е защо този тон се държи точно на президента Радев, който има балансирана политика към Русия, а не към премиера Борисов

Ние не сме президентска република, каквато е Русия. И мен много ме съмнява, че има някаква схема, която да покаже на руското общество, че Радев не е този русофил, за който се представя,обясни водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ. 

Цялото интервю на Михаил Миховски с Горан Благоев е в прикачения звуков файл.

Снимка

Още от категорията

При покупка на електронна винетка внимавайте как въвеждате данните

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Плащането ще става с банкова карта – дебитна или кредитна карта, като г ражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат..

публикувано на 13.12.18 в 16:53

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Политиците се страхуват от електронното гласуване

Промяна в изборните правила – в полза на кой? Със 115 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс. Те предвиждат ЦИК да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от хиляда. Те ще се поставят само в секции с над триста избиратели и то само в страната. Със сигурност обаче..

публикувано на 13.12.18 в 11:23

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17

Наблюдаваме метеорен поток тази нощ

Пик на метеорния поток Геминиди ще се наблюдава най-добре тази нощ. Директорът на Националната астрономическа обсерватория в Рожен Никола Петров подчерта, че той може да бъде видян и у нас, но само при безоблачно време и далеч от големите градове. Ако имаме късмет, бихме могли да видим по всяко време на нощта падащи звезди. В..

публикувано на 13.12.18 в 10:35

Служебните бележки за имунизации и брак стават платени

Следващата година се променя основния пакет от здравни услуги, които ще покрива НЗОК. Той вече е качен за обществено обсъждане, което ще продължи до 25 декември. За доболничната помощ промените са добри, защото те регламентират отпадане на административни дейности и заместването им с медицински дейности, това заяви в интервю за..

публикувано на 13.12.18 в 10:07
Юлиан Ангелов.

На следващите избори гласуваме с машини и с химикалки

Депутатът Юлиан Ангелов от Обединени патриоти кометира за Радио Пловдив приетите от НС на първо четене промени в Изборния кодекс. След дебати  и двата законопроекта  на  ГЕРБ и Патриотичния фронт  и на ПП"Воля" бяха подкрепи в зала.   От БСП гласуваха "въздържали се".  ДПС покрепи промените. Депутатите приеха ЦИК да решава в колко секции да..

обновено на 12.12.18 в 16:50