РЕКЛАМА

Проблемът не е само грешният прочит на историята от патриарх Кирил, а неговият недопустим тон

Вероятно има схема за дискредитиране на президента

Големият парадокс е защо руският патриарх държи този тон на президента Радев, а не на премиера Борисов

За всички стана ясно, че в поведението на руския патриарх, особено пред президента в официалната му среща в президентството на 4 мартпочти нямаше нищо църковно и духовно

Това беше един опит за криво представяне на руската гледна точка към историята, за абсолютно манипулативен подход към историята и опит по един недопустим, менторски начин един представител на друга държава да държи тон на държавен глава.

Това заяви пред Радио Пловдив журналистът Горан Благоев, водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ.

Според него, ако ние се дразним от начина, по който патриарх Кирил търси на всяка цена благодарност от нас за Освобождението и този начин няма нищо общо с християнството, то би следвало и ние малко да се смирим и да не настояваме толкова какво сме дали на Русия

Това е станало преди толкова векове и да очакваме сега признателност е просто някакъв нестроен опит да си помпаме самочувствието.  

Важното е ние да знаем кои сме, какво сме дали на Русия и на страните на север от нас, посочи журналистът. Той припомни, че православието се разпространява в земите на север от нас благодарение на нас българите и покръстването на Свети цар Борис. 

Снимка

Благоев призова да не изпадаме в тези исторически реминисценции, защото така влизаме в тона на руския патриарх. 

Проблемът не е само грешният прочит на историята от страна на патриарх Кирил. Важен е тонът! 

Независимите руски медии, доколкото ги има, също подкрепят българите и казват, че патриарх Кирил абсолютно недопустим тон е държал и е изкривявал историята.

Това е едно заиграване на великата сила с малките държави, убеден е Горан Благоев. Според него, ние трябва да търсим едно абсолютно равнопоставен отношение на тази голяма държава спрямо нас.

Журналистът определи като недопустими медийни гафове 10-дневното мълчание на пресцентъра на президентството. До вчера или до днес ние не знаехме позицията на президента, припомни Благоев и подчерта, че тези медийни гафове, които вкарват държавния глава в недопустими схеми. 

Отговорните звена в президентството трябва да си дават сметка на каква динена кора са подхлъзнали президента, коментира Благоев.

Той е убеден, че със сигурност идеята за визитата на руския патриарх не е на Светия синод на БПЦ. А визитата на руския патриарх в България със сигурност не е само църковна. 

Големият парадокс, според Горан Благоев, е защо този тон се държи точно на президента Радев, който има балансирана политика към Русия, а не към премиера Борисов

Ние не сме президентска република, каквато е Русия. И мен много ме съмнява, че има някаква схема, която да покаже на руското общество, че Радев не е този русофил, за който се представя,обясни водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ. 

Цялото интервю на Михаил Миховски с Горан Благоев е в прикачения звуков файл.

Снимка

Още от категорията

"Вкусът на Пловдив" в Празниците на Стария град

Познатата на пловдивчани кулинарната фиеста „Вкусът на Пловдив” гостува на Празници на Стария град, съвместно с пловдивските фермери. Кулинарният фестивал омагьосва с омайни аромати и вкусове, разнообразие и пъстрота от ястия и напитки, многолики, колкото и самия Пловдив. Фестивалът започна в петък и продължава до неделя до 23 септември, с..

публикувано на 23.09.18 в 08:25

Опитът на Маринов в МВР е добър старт за преговори с него

Протоколна, а не опознавателна - така определи днешната среща между министъра на вътрешните работи Младен Маринов и синдикатите в МВР Валентин Попов, който е председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в системата.  Той се надява решенията, свързани с професионалния и социалния статус на служителите да се решават в диалог с..

обновено на 21.09.18 в 16:36

Училище "Любен Каравелов" ще се преобразява в движение

В 21 век като функционалност влиза училище "Любен Каравелов" в Пловдив, което е една от образователните институции в списъка с обекти, които ще се ремонтират със средствата ОП "Региони с растеж".  Общото финансиране надхвърля 18 милиона лева. Освен училището предстои да се построи нова детска градина, предстоят и сериозни ремонти в ДГ "Снежанка" и..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Предстои нов РЕВНОСТен дебат за галерията на "Гладстон"

Обществено обсъждане на проекта за сграда на галерията - дом на Дружеството на пловдивски художници - поискаха архитектите в Пловдив. На среща с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева те не останали удовлетворени от получената информация за това какъв е актуалният проект. От своя страна резерви към мотивите и тона на обсъждането изрази..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Сами трябва да преборим двойния стандарт, ЕС е твърде муден

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи инициативата на "Произведено в България" за измененията, които да се направят в Закона за храните, така че българският потребител да е защитен от т.нар. двоен стандарт. Ние не търсим нито ограничаване, нито забрани, ние търсим прекратяване на практиката да се лъже българския потребител, и не само..

публикувано на 21.09.18 в 11:45

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45