РЕКЛАМА

Проблемът не е само грешният прочит на историята от патриарх Кирил, а неговият недопустим тон

Вероятно има схема за дискредитиране на президента

Големият парадокс е защо руският патриарх държи този тон на президента Радев, а не на премиера Борисов

За всички стана ясно, че в поведението на руския патриарх, особено пред президента в официалната му среща в президентството на 4 мартпочти нямаше нищо църковно и духовно

Това беше един опит за криво представяне на руската гледна точка към историята, за абсолютно манипулативен подход към историята и опит по един недопустим, менторски начин един представител на друга държава да държи тон на държавен глава.

Това заяви пред Радио Пловдив журналистът Горан Благоев, водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ.

Според него, ако ние се дразним от начина, по който патриарх Кирил търси на всяка цена благодарност от нас за Освобождението и този начин няма нищо общо с християнството, то би следвало и ние малко да се смирим и да не настояваме толкова какво сме дали на Русия

Това е станало преди толкова векове и да очакваме сега признателност е просто някакъв нестроен опит да си помпаме самочувствието.  

Важното е ние да знаем кои сме, какво сме дали на Русия и на страните на север от нас, посочи журналистът. Той припомни, че православието се разпространява в земите на север от нас благодарение на нас българите и покръстването на Свети цар Борис. 

Снимка

Благоев призова да не изпадаме в тези исторически реминисценции, защото така влизаме в тона на руския патриарх. 

Проблемът не е само грешният прочит на историята от страна на патриарх Кирил. Важен е тонът! 

Независимите руски медии, доколкото ги има, също подкрепят българите и казват, че патриарх Кирил абсолютно недопустим тон е държал и е изкривявал историята.

Това е едно заиграване на великата сила с малките държави, убеден е Горан Благоев. Според него, ние трябва да търсим едно абсолютно равнопоставен отношение на тази голяма държава спрямо нас.

Журналистът определи като недопустими медийни гафове 10-дневното мълчание на пресцентъра на президентството. До вчера или до днес ние не знаехме позицията на президента, припомни Благоев и подчерта, че тези медийни гафове, които вкарват държавния глава в недопустими схеми. 

Отговорните звена в президентството трябва да си дават сметка на каква динена кора са подхлъзнали президента, коментира Благоев.

Той е убеден, че със сигурност идеята за визитата на руския патриарх не е на Светия синод на БПЦ. А визитата на руския патриарх в България със сигурност не е само църковна. 

Големият парадокс, според Горан Благоев, е защо този тон се държи точно на президента Радев, който има балансирана политика към Русия, а не към премиера Борисов

Ние не сме президентска република, каквато е Русия. И мен много ме съмнява, че има някаква схема, която да покаже на руското общество, че Радев не е този русофил, за който се представя,обясни водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ. 

Цялото интервю на Михаил Миховски с Горан Благоев е в прикачения звуков файл.

Снимка

Още от категорията

Часът на Земята „Точно днес“ с аромат на пролет

Часът на Земята, отново ще обедини милиони хора по света.  За първи път символично осветлението е изгасено в Сидни през 2007 г. Инициативата е ключова за промяна на отношението и повишаване на популярността на климата и екологичните действия по целия свят. Фактите сочат, че световното биоразнообразие намалява с бързи темпове. Каква е..

публикувано на 23.03.18 в 16:58

Предсрочни парламентарни избори ще има още преди евровота

БЗНС ще се присъедини към политическия проект на ДСБ, „Да България“, и "Зелените". Пред Радио Пловдив лидерът на земеделците Николай Ненчев съобщи, че очакват през април политическото споразумение да бъде финализирано. В момента се работи по конструкцията, по начина на вземане на решение, по посланията и програмата на новото дясно обединение...

обновено на 23.03.18 в 16:54
koritarov

Срещата ЕС – Турция е деликатна и изключително трудна

България  ще е домакин на срещата ЕС – Турция. Очаква се в понеделник в резиденция Евксиновград във Варна в срещата да участват и да разговарят председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Журналистът  Георги Коритаров коментира  за Радио..

публикувано на 23.03.18 в 16:14

Намаляват държавната поръчка на ПУ за част от специалностите

Държавата да субсидира обучението на 45 918 студенти в 37 държавни висши училища през новата учебна година. Това предвижда Проект на Решение за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през 2018–2019 година, който е публикуван в електронния портал за обществени консултации...

публикувано на 23.03.18 в 11:03

Хотелиерите в Родопите очакват силен летен сезон

Имахме изключително силен зимен туристически сезон, най-добър за последните 20 години. Вече гледаме към летните месеци. Лятото също е много добър сезон за туризма в Родопите. Още от месец май се организират много събития, които привличат туристите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Пампоров, председател на Регионална..

публикувано на 23.03.18 в 10:47
Димитър Гърдев

Турция има голям интерес да изглади отношенията с ЕС

Равносметката за отношенията между Турция и ЕС. Достигнаха ли те точката на най-високо напрежение? Първи коментар за предстоящата във Варна среща ЕС-Турция, след като стана ясно, че Европейския съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу нейното свикване. Много се радвам, че срещата между Турция и ЕС на 26 март във Варна ще..

публикувано на 23.03.18 в 10:30

Гафовете на управляващите водят до предсрочни избори

Има ли бунт в СДС? Част от членовете са недоволни от председателя Божидар Лукарски, искат неговата оставка. Други са против скъсването с Реформаторския блок. Истина ли е това? Отговорът е от д-р Емил Кабаиванов, зам. председател на СДС. Ситуацията в СДС, не е такава от месец или седмица. Седесарите задават  няколко въпроса: Какъв е..

обновено на 22.03.18 в 17:02