РЕКЛАМА

Проблемът не е само грешният прочит на историята от патриарх Кирил, а неговият недопустим тон

Вероятно има схема за дискредитиране на президента

Големият парадокс е защо руският патриарх държи този тон на президента Радев, а не на премиера Борисов

За всички стана ясно, че в поведението на руския патриарх, особено пред президента в официалната му среща в президентството на 4 мартпочти нямаше нищо църковно и духовно

Това беше един опит за криво представяне на руската гледна точка към историята, за абсолютно манипулативен подход към историята и опит по един недопустим, менторски начин един представител на друга държава да държи тон на държавен глава.

Това заяви пред Радио Пловдив журналистът Горан Благоев, водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ.

Според него, ако ние се дразним от начина, по който патриарх Кирил търси на всяка цена благодарност от нас за Освобождението и този начин няма нищо общо с християнството, то би следвало и ние малко да се смирим и да не настояваме толкова какво сме дали на Русия

Това е станало преди толкова векове и да очакваме сега признателност е просто някакъв нестроен опит да си помпаме самочувствието.  

Важното е ние да знаем кои сме, какво сме дали на Русия и на страните на север от нас, посочи журналистът. Той припомни, че православието се разпространява в земите на север от нас благодарение на нас българите и покръстването на Свети цар Борис. 

Снимка

Благоев призова да не изпадаме в тези исторически реминисценции, защото така влизаме в тона на руския патриарх. 

Проблемът не е само грешният прочит на историята от страна на патриарх Кирил. Важен е тонът! 

Независимите руски медии, доколкото ги има, също подкрепят българите и казват, че патриарх Кирил абсолютно недопустим тон е държал и е изкривявал историята.

Това е едно заиграване на великата сила с малките държави, убеден е Горан Благоев. Според него, ние трябва да търсим едно абсолютно равнопоставен отношение на тази голяма държава спрямо нас.

Журналистът определи като недопустими медийни гафове 10-дневното мълчание на пресцентъра на президентството. До вчера или до днес ние не знаехме позицията на президента, припомни Благоев и подчерта, че тези медийни гафове, които вкарват държавния глава в недопустими схеми. 

Отговорните звена в президентството трябва да си дават сметка на каква динена кора са подхлъзнали президента, коментира Благоев.

Той е убеден, че със сигурност идеята за визитата на руския патриарх не е на Светия синод на БПЦ. А визитата на руския патриарх в България със сигурност не е само църковна. 

Големият парадокс, според Горан Благоев, е защо този тон се държи точно на президента Радев, който има балансирана политика към Русия, а не към премиера Борисов

Ние не сме президентска република, каквато е Русия. И мен много ме съмнява, че има някаква схема, която да покаже на руското общество, че Радев не е този русофил, за който се представя,обясни водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ. 

Цялото интервю на Михаил Миховски с Горан Благоев е в прикачения звуков файл.

Снимка

Още от категорията

Зад протестите на автобусните превозвачи стоят лични интереси

В интервю за Радио Пловдив председателят на УС на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков коментира, че Проектозаконът за създаването на автомобилна камара е в съвсем начален етап. Той обясни, че всеки може да внесе своите предложения, те да бъдат разгледани и ако когато бъдат отхвърлени да се премине към протести.   Без обединение нищо не можем..

публикувано на 20.06.18 в 17:59

Нужен е кодекс за нуждите на всички хора с увреждания

Бившият социален министър Иван Нейков коментира за Радио Пловдив продъжаващия протест на майките на деца с увреждания  и закона за личната помощ, който не бе приет от тристранния съвет. Според него нещата са по-сложни и глобални, отколкото се представят на хората и въпросът не е в това дали да има един закон или промените да касаят и останалата..

публикувано на 20.06.18 в 16:27

Това ръководство на МВР не може да гарантира сигурността ни

БСП атакува управляващите с вот на недоверие заради провал в политиката за сигурност в държавата. Акцент в мотивите е вътрешната сигурност, каза в интервю за Радио Пловдив Таско Ерменков, депутат от левицата и член Комисията по отбрана. Според него хората страдат от неуспехите на вътрешното министерство, което не може да им гарантира спокойствие...

публикувано на 20.06.18 в 10:22

Часовникът цъка не в полза на македонистите

Името Северна Македония е най - малко натоварено с някаква допълнителна символика. То е само едно географско наименование. Всички други варианти имат допълнителни натоварвания, а това няма.  Така историкът и преподавател в Пловдивския университет доц. Димо Чешмеджиев коментира избора на името на западната ни съседка. Според него..

публикувано на 19.06.18 в 16:14

Пушилка от строителни отпадъци отпуши гражданско недоволство

Седем въпроса  и сигнал за незаконно сметище огласи днес общинската съветничка от „Съюз за Пловдив“ Гергана Стоянова. Основният е защо на бул. „Марица –юг“ се депонират строителни отпадъци. Повод за питането са множество сигнали, подадени от пловдивчани, които живеят на булеварда до магазин „Била“ на няколко метра от крайречната алея. Хората били..

публикувано на 19.06.18 в 15:23

За компромис в пакета "Макрон" говорят всички, но само толкова

Какво означава отказът на ЕП да подкрепи текстовете на транспортната комисия и какви биха били последствията от това за българските превозвачи. Съществува ли все пак компромис и къде е той и накъде в създалата се ситуация ще попитаме изпълнителния директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.    Ние виждаме, че..

публикувано на 19.06.18 в 11:10

Договорът Гърция - Македония успокоява духовете, но за кратко

Краткосрочно успокояване на духовете, което не решава проблем, нарече подписания договор за името на Македония геополитическият анализатор проф. д-р Марин Русев. За мене като българин и човек, който живее в държава с много дълга политическа традиция, най-важното е, че  на практика спорът се решава без България. Сключеното споразумение има..

публикувано на 19.06.18 в 10:44