Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделино, Чепеларе и Септември са сред общините за финансово оздравяване

| обновено на 14.03.18 в 15:49

Министерството на финансите публикува данните за финансовото състояние на общините през 2017 г. и за общините в процедура по финансово оздравяване през 2018 г. Според анализа 13 общини се нуждаят от финансово оздравяване, при 32 общини година по-рано.

За тази година това са общините Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе, Стамболово.

Дълговете на община Чепеларе от години продължават да бъдат над 4 милиона лева, заяви пред Радио Пловдив кметът Славка Чакъров. Усилията на местната власт са насочени към събиране на вземанията, които са наследени от предишния мандат.  Работим много добре, повишаваме всяка година процента на събираемост. Има сключени споразумения с длъжниците, другите са дадени на контролните органи

Чакърова обясни, че оздравителният план, приет през 2016-та година, не се изпълнява и причината е в самите общински съветници. Тя подчерта, че внесените от администрацията проекти за повишаване на местните данъци и най- вече на таксата "Смет" не се приемат от общинските съветници.  За пример тя посочи, че къща в селата на общината плаща такса битови отпадъци от 56 стотинки за година. Комуналните разходи на общината в едно село от 500 души са 20 хиляди лева, а имаме 600 - 700 хиляди лева разходи за събиране, извозване и депониране на отпадъците. Тази такса трябва да бъде повишена. Има една безпринципна коалиция, която е против. Няма диалог със съветниците.

Кметът на Чепеларе твърди още, че не среща подкрепата и на държавата. Тя е настоявала неколкократно до МФ за повишаване на субсидията, която в момента е 178 хиляди лева. Само снегопочистването струваше миналата година 300 хиляди лева. Не е справедливо половината от тези пари да ги плаща общината, освен това ние сме в планината, а на територията е курортът Пампорово. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Част от ул. "Христо Г. Данов" става пешеходна, реши ОбС - Пловдив

Пловдивските общински съветници приеха улица "Христо Г. Данов", в частта й между ул."Бетовен" и бул."Руски", да стане пешеходна зона. За гласуваха 31 съветници, против - 9, въздържали се - 10.  По време на дебата от ПП-ДБ посочиха, че такава промяна не е работа на Общинския съвет, а на администрацията. Те декларираха също, че принципно подкрепят..

публикувано на 25.04.24 в 11:33

ВМЗ - Сопот с рекордни печалби за 2023 г.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, цитирани от БГНЕС.  От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови..

публикувано на 25.04.24 в 10:50

Ученици "гледат процес" в Административния съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско..

публикувано на 25.04.24 в 10:44

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57