РЕКЛАМА

Сариева ще прави "Нощ Пловдив", но трябва да забърка кекс за кафето с кмета

| обновено на 14.03.18 в 16:35

Фондацията "Отворени изкуства" на Веселина Сариева не се отказва от провеждането на фестивала "Нощ - Пловдив" през септември, а от общинското финансиране от 40 хиляди лева. До объркването се стигна, след като кметът Иван Тотев съобщи в понеделник, че Сариева се отказва и от средствата, и от Нощта. Случилото се той определи днес като недоразумение. 

Тотев подчерта, че напрежението  между двете страни съществува от години, но за Общината това е важно събитие, в което по принцип има много дебат.

Знаете, че музеите не искаха да работят  през последните три години ги натискахме да отворят, така че  в това събитие сме партньори по принуда. И ако то е важно за Пловдив, ние трябва да сме партньори, защото сама Сариева не може да направи нищо, не може да си извади разрешителни за публични пространства, нито един стол да постави, без Общината да й разреши. Това означава, че ще си преглътна егото, ще я поканя на кафе, а тя иска, може  един кекс да забърка. Ако искаме това събитие да го има, трябва да го направим двамата. Няма спор в тая работа,  коментира Тотев.

Той  обаче уточни, че след отказа на Сариева от общинско финансиране, Фондация „Пловдив 2019“ е взела решение за разширяване обхвата на празниците на Стария град на 21 и 22 септември. 

С „освободените“  средства ще бъде отворена специална покана за набиране на проекти за удължаване на времетраенето на празниците в Стария град. Колкото повече събития за града, толкова по-добре, подчерта още кметът Иван Тотев. 


Още от категорията

Общината предлага намален прием в пловдивските училища на двусменен режим

Училищата в Пловдив, които са на двусменен режим,  ще трябва да намалят приема за следващата учебна година с по една паралелка.   Това гласи предложението на Община Пловдив към директорите на 26 училища в града.  Сред първите, които ще трябва да редуцират приема са Хуманитарната гимназия и средните училища „Пейо Яворов“,„Патриарх Евтимий“ и “Паисий..

обновено на 24.01.19 в 11:45

Арестуваха крадец на пари от параклис в Първомай

38-годишен жител на Първомай е арестуван за кражба на кутия с парични дарения от местен параклис.  При разследването на случая са събрани доказателства за автора на посегателството.  Крадецът е познат на полицията за предишни кражби и притежание на наркотици.  Спрямо него е взета 24-часова мярка за неотклонение.

публикувано на 24.01.19 в 11:27

Усложнена обстановка заради валежите в Смолянско

Недобросъвестни шофьори задръстват движението през прохода "Пампорово". По високите части и проходите снегът е около 80 см., а в ниските продължава да вали дъжд.   Има ограничения за движение с вериги през проходите „Превала“, „Пампорово“ и „Рожен“. Забраната е в сила за товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през „Превала“ и..

обновено на 24.01.19 в 10:49

"Съюз за Пловдив" иска от общината онлайн излъчвания на сесиите

Сесиите на Пловдивския общинския съвет и всички обществени обсъждания да се излъчват на живо в сайта на общината и в социалните мрежи.  Това  предложение  внася за гласуване  зам.-председателят на местния парламент Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“.   Работата на Общинския съвет трябва да е публична и прозрачна.  Излъчването на сесиите  е..

публикувано на 24.01.19 в 10:17

Обилни валежи в Пазарджик, Пловдив и Смолян

Оранжев код за обилни валежи от дъжд и сняг е обявен за пет области на страната.   Предупреждението за опасното време важи за Пазарджик, Пловдив, Смолян, Благоевград и Кърджали. В планинските райони се очакват количества до 40 литра на квадратен метър за денонощието. Очакваната максимална температура за Пловдив е 9 градуса.  В по-слаба степен и..

обновено на 24.01.19 в 10:17

Такси разби огражденията до автогара "Юг"

Такси се блъсна тази сутрин на бул. "Христо Ботев"  при  автогара "Юг".  Колата се е ударила в огражденията на разделителната линия.  Сигналът е получен малко след 7 часа , уточниха от полицията.  Пострадали няма.  Причините за инцидента се изсясняват. 

публикувано на 24.01.19 в 09:35

КАТ не издава документ за екокатегория на колите, правят го производителите

Пътна полиция не издава документ за екологичен сертификат на моторните превозни средства.  Отговорът на КАТ е по повод на гласувания вчера нов годишен данък на МПС-тата в Пловдив, който се определя по нова формула с екологична и имуществена компонента.  По време на дебатите стана ясно, че в талоните на колите, чиято регистрация е до 2015-та не е..

публикувано на 23.01.19 в 16:35