Сариева ще прави "Нощ Пловдив", но трябва да забърка кекс за кафето с кмета

| обновено на 14.03.18 в 16:35

Фондацията "Отворени изкуства" на Веселина Сариева не се отказва от провеждането на фестивала "Нощ - Пловдив" през септември, а от общинското финансиране от 40 хиляди лева. До объркването се стигна, след като кметът Иван Тотев съобщи в понеделник, че Сариева се отказва и от средствата, и от Нощта. Случилото се той определи днес като недоразумение. 

Тотев подчерта, че напрежението  между двете страни съществува от години, но за Общината това е важно събитие, в което по принцип има много дебат.

Знаете, че музеите не искаха да работят  през последните три години ги натискахме да отворят, така че  в това събитие сме партньори по принуда. И ако то е важно за Пловдив, ние трябва да сме партньори, защото сама Сариева не може да направи нищо, не може да си извади разрешителни за публични пространства, нито един стол да постави, без Общината да й разреши. Това означава, че ще си преглътна егото, ще я поканя на кафе, а тя иска, може  един кекс да забърка. Ако искаме това събитие да го има, трябва да го направим двамата. Няма спор в тая работа,  коментира Тотев.

Той  обаче уточни, че след отказа на Сариева от общинско финансиране, Фондация „Пловдив 2019“ е взела решение за разширяване обхвата на празниците на Стария град на 21 и 22 септември. 

С „освободените“  средства ще бъде отворена специална покана за набиране на проекти за удължаване на времетраенето на празниците в Стария град. Колкото повече събития за града, толкова по-добре, подчерта още кметът Иван Тотев. 


Още от категорията

Пловдив отбелязва Световния ден на здравето на устата

Пловдив отбелязва Световния ден на здравето на устата. Празникът се организира съвместно от Българския зъболекарски съюз, районната колегия на организацията и Община Пловдив и е под мотото „Здравето е култура. Здравето на устата е култура“.  Той ще се проведе на специална сцена на площад „Стефан Стамболов“. Предвидена е богата културна програма,..

обновено на 20.03.19 в 06:47

Започва изграждането на кръгово движение на изхода на Карлово

Започва изграждането на ново кръгово кръстовище на изхода на Карлово в посока София заедно с 2 локални платна. Целта на съоръжението е да облекчи натовареният трафик по първокласния път София – Бургас. Строежът се изпълнява от Агенция „Пътна инфраструктура“ и общината. В тази връзка от днес е в сила временна организация на движението през Карлово...

обновено на 20.03.19 в 06:47

Марково е домакин на среща за туристическата индустрия

Семинар – дискусия по проблемите на туристическата индустрия у нас събира в пловдивското село Марково представители на две министерства, хотелиери и ресторантьори.  В програмата са включени въпроси, свързани с влязлата в сила от 1 март единна система за туристическа информация, в която ще постъпват данни от всяко място за настаняване на България...

публикувано на 20.03.19 в 06:20

242 000 лева от ОП "Околна среда" за по-чист въздух в Смолян

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Смолян Николай Мелемов подписаха договор за програма за подобряване качеството на атмосферния въздух.  Инвестицията по договора е 242 020 лева , осигурени от Оперативна програма "Околна среда". Срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца.  Съгласно подписания договор, до три..

публикувано на 19.03.19 в 15:26

Момчиловци ще покаже чара на Родопите в Пекин

Форум "Чарът на Момчиловци и Родопа планина" ще се състои на 26 март в Пекин, съобщи кметът на Момчиловци Сийка Суркова. Родопското село, станало известно в азиатската държава като марка на кисело мляко, ще бъде представено пред дипломати, хора от бизнеса и от академичните среди. Участниците във форума ще бъдат запознати с проекта за курортно-туристическо..

публикувано на 19.03.19 в 15:04