Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В стратегията за национална сигурност има иновативност

В тази стратегия има иновативни политики по сигурност, които да се надяваме, че ще бъдат реализирани,  така коментира  приетата от парламента актуализация на стратегията за национална сигурност  проф.Николай Радулов експерт по национална сигурност. 

Във все по-глобалното ни време с все повече вътрешни и международни конфликти, проф. Радулов  анализира темата за националната сигурност и в   контекста на някои събития и реплики  у нас и от   Изток. 

Такива документи като се правят, винаги се вкарват нови моменти. В тази стратегия има иновативни политики по сигурност, които да се надяваме, че ще бъдат реализирани. Това, че стратегията има рамка от 8 г. е сравнително положителен опит, защото нашият опит показва, че  обикновено се правят стратегии за 10 и над 10 г. , по-нормално е прогнозните оценки да са по-достоверни при малко по-малки времеви интервали и като се има динамиката в сферата на сигурността това е по-добрият срок.

Радулов открои основните акценти : миграционен натиск, корупция и  киберсигурност, като подчерта, че за първи път има промяна в отношението към корупцията, която е от най-проблемните теми за страната. И припомни, че доскоро премиерът Борисов е заявявал, че корупция у нас няма, докато сега  тя е от основните акценти в Стратегията. 

Програмите, които навлизат в ежедневния ни живот изискват да се замисляме върху проблемите, свързани с възможностите за увреждане на хора, на нации чрез действия в кибер пространството. Това прави проблемите, свързани с кибер разузнаване и кибер контраразузнаване изключително актуални и е хубаво, че са намерили такова място в стратегията по националната сигурност. Тази стратегия продължава да счита, че един от стълбовете на нормалната, модерната сигурност е проактивността, нещо, което беше декларирано и в предната стратегия.

Радулов открои и  включеното в Стратегията по-широкото понятие за национална сигурност, говори се за гражданска сигурност, за това, че на центъра ще е гражданинът. Вероятно това се прави, за да се покаже, че се вземат на стратегическо ниво и мерки против бича на съвременна България – това е огромният криминален натиск върху обикновените граждани. От друга страна стратегията говори за миграционните потоци отново, стремежът е да се обхванат всички възможности да се предвиди какво може да се случи в този сложен свят, в който живеем. В стратегията се говори и за енергийната сигурност, необходимостта да не се пречи на енергийните проекти.

Радулов коментира и  казаното от   Ердоган за Кърджали, като част от душевните граници на сърцето му и на Турция. Имаше доста коментари  затоваДруг е въпросът, че хората притеснени от ежедневието си, от голямата мизерия, в която са попаднали, не обръщат сериозно внимание на това, което експерти и анализатори казват. Всъщност, това, което казва Ердоган не е нищо новао – това е генерална тенденция на Турция откакто я помним, още от след Освобождението, това е израз на пантюркизма и панислямизма, който те се опитва да прокарва. И забележете, за разлика от Ислямска държава, която действаше ударно, грубо, нейната намеса в европейските държави чрез миграционните потоци беше явна, заплахите бяха пряко насочени, при Турция всичко става подмолно както изисква стратегията, описана от Давутоглу. Малко по малко турците са разселват със съзнанието и поощрението на турската държава в цяла Европа. Това се вършеше под знака на мултикултурализма и г-жа Меркел, която е сериозен поддръжник на тази теза, в крайна сметка разбра, че това е невъзможно. 

За казаното от Ердоган"Може да има Трета световна война от Сирия", Радулов и предстоящата среща в България ЕС  - Турция на 26 март, дата, на която българската арамия превзема Одринската крепост :  Много неща можем да говорим за историята, но трябва да се концентрираме по-скоро върху това, което се случва. Турция има сериозното желание да се превърне  в международен арбитър и този, който държи везните на международните конфликти и не напразно Ердоган заяви, че е много възможно да има трета световна война, това, което се опитва той е политически да подклажда противоречията между Русия, европейските държави и щатите. И неговият стремеж е обясним – колкото са по-големи противоречията и големите държави са заети с тяхното решаване, да ги обмислят и да вземат мерки една спрямо друга, толко по-незабележимо и не в центъра на политическите събития ще са действията на турската армия срещу кюрдите. Всъщност, това което иска Ердоган е да не му се пречи да води войната на териториите, където има кюрди да не позволи позволи създаването на независима кюрдска държава. Само две думи да кажем – печелившият ход е ясен – ние сме част от Европейския съюз и НАТО и няма как да не сме и това ни дава предимство в разговорите с Ердоган.

В конткеста на темата за националната сигурност Радулов включи и предложенията за промяна в закона за  частните охранители:  

Чухме всякакви коментари на закона и по отношение на въпроса за частните охранители и според мене това е едно лошо повторение на историята за приватизацията в сферата на сигурността. Спомняте си, че когато започна приватизацията основният мотив беше, че държавата е един лош стопанин. Ние на този лош стопанин, но който му иззехме стопанска инициатива позволихме да отговаря за живота ни. А сега като че ли има абдикация и от мениджмънта в сферата на сигурността. Чувам така не добре познавателно обосновани доводи, за това се е много голяма армията на охранителите и тя трябва да бъде впрегната в защита на българския гражданин. Тези, които говорят за този подход забравят, че българските граждани веднъж са платили за сигурност и сега ще платят още веднъж ако се приеме тази концепция. Аз съм против частните охранителни първо, защото това е функция на държавата, второ, защото доколкото знаем манталитета на днешното управление, това е напълно възможно да превърне  отделните малки градчета във феодални владения. Не забравяйте, че ние проявяваме съмнения и по отношение на държавната машина, свързана с сигурността по време на избори, а какво остава до частните охранители, които закона не ги задължава са политически неутрални. И ако толкова искаме кметовете на отделни населени места да могат да управляват силите и средствата по защита на гражданите нека да се върнем към идеята, която Слави Трифонов изложи за децентрализиране на охранителната дейност на МВР, за превръщане на полицията в полиция от американски тип и в изборност на шерифите, не  назначаване. 


Цялото интервю с проф. Николай Радулов е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58