Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт за децата със синдром на Даун

| обновено на 21.03.18 в 08:20

Благотворителен концерт организират фондация "Консонанс" и Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун.

Той ще се състои в Историческия музей от 18.30 часа. В него ще участват младите виртуози Павела Занева, Ивайло Василев, Ана-Мария Узунова, Сион Найман, Теодора Маркова, Теодора Занева, Борис Узунов, Теодор Пазов и Петър Дюлгеров, които ще изпълнят класически български произведения, а също и произведения от Ференц Лист, Фредерик Шопен, Хайдн-Попер, Лудвиг ван Бетовен и Роберт Шуман. Средствата ще се използват за подпомагане на развитието на децата със синдром на Даун.

Да се озарим от усмивките на Слънчевите деца, които са част от нашите семейства, а и от цялото общество! Този призив правят от музикална фондация „Консонанс“ и Сдружението на родителите на децата със синдром на Даун, които организират благотворителния концерт, който ще се проведе от 18.30 часа в Историческия музей в Пловдив.

Основната цел – да се промени нагласата към децата със синдром на Даун

Идеята постепенно назря от това, че има проблем с децата, които се раждат със синдром на Даун. Родителите на такива деца биват посъветвани да ги изоставят, защото ще бъде много трудно тяхното отглеждане. А това не е точно така. И ние искаме да се промени тази нагласа в обществото, най-вече в институциите. И с наши близки от музикална фондация „Консонанс“ решихме да направим този концерт. Целта е да се поговори за този проблем, разказа Борислав Арапчев, баща на дете със синдром на Даун, който се занимава с организацията на концерта.

СнимкаСредствата ще се използват за инициативите, които прави Сдружението на родителите на деца със синдрома на Даун. Те са свързани с подпомагане на развитието на децата и образованието на техните родители.

Благотворителният концерт е още едно доказателство, че държавата е абдикирала от грижите за хората със синдром на Даун. Официална статистика за броя на децата с това заболяване няма, а по неофициална информация те в Пловдив и региона са около 40. Държавната помощ, която те и техните семейства получават на практика е минимална и не отговаря на нуждите от специализирани грижи.

Битката е жестока

Държавата абдикира от много задължения. Но специално за децата със синдром на Даун - трудностите започват още с раждането им, тъй като родителите буквално са хвърлени в пълна неизвестност. Те започват сами да се образоват, сами да търсят информация, сами да търсят специалисти. Трябва да се оправят с цялата ситуация абсолютно сами. Лично аз, а и много мои познати сами намират специалисти, използват платени услуги. Има и безплатни такива, но те са много ограничени, детските центрове са много малко в града, обясни Невяна Гешева, регионален представител в Пловдив на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун.

Месечната издръжка на дете със синдром на Даун - минимум 1000 лева

В нея се включват не само разходите за специалисти, но и важни хранителни добавки, които се купуват от чужбина.

Дори са малко тези пари, коментират родители.

Трудна е и интеграцията на деца със синдрома на Даун

Една безкрайна борба е тръгването на детска ясла, градина или училище на тези деца. В началото учителите ги приемат със страх. Не защото не ги искат, а защото самите те не са достатъчно образовани по проблемите на тези деца. По-късно започват да ги приемат, защото виждат, че нашите деца не са опасни. Те са дружелюбни, любвеобвилни, не са агресивни. На тях обаче им е необходимо по-голямо ресурсно подпомагане, обясни Невяна Гешева, която освен майка на дете със синдрома на Даун, е и начален учител.

Усилията си заслужават – в името на детските усмивки и доброто развитие

Отглеждането на дете със синдром на Даун има своите трудности, но не е толкова страшно. Нека родителите да бъдат упорити, да не се отказват. И заедно да работим за промяна на обществото, на мисленето и на приемането на тези деца. Защото те са страхотни и носят страхотни сърца, категоричен е Борислав Арапчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

обновено на 29.03.24 в 09:02

"Докато смъртта ни събере" е новата книга на Мира Папо

Новата книга на Мира Папо е озаглавена "Докато смъртта ни събере". В нея авторът издига своя глас като истински защитник на онеправданите и закрилник на различните и малцинствата.  Като изкусен притчов разказвач обаче тя фино преплита човешки съдби, разказва истории, прави аналогии , като преплита минало, настояще и бъдеще. Мира Папо представя..

публикувано на 29.03.24 в 05:54

Пловдив почита с концерт големия хоров диригент Крикор Четинян

80-годишнината на големия български хоров диригент Крикор Четинян ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той ще бъде в Концертната зала на академията на 30 март,  началото е от 18 часа. Публиката ще чуе „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на..

публикувано на 29.03.24 в 05:43

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30