Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2040 г. населението на областта ще намалее с 40 000 души

 Броят на населението на България ще намалява през следващите години и десетилетия.  Прогнозата на Евростат е направена до  2080 г. и в конкретния случай ние сме използвали данните до 2040 г. ,  което всъщност е един много дълъг период – над 20 г., а 20 г. имат особено значение в демографските прогнози.  Това заяви проф. Кремена Борисова, ръководител на секция  "Историческа и икономическа демография"  в Института за изследване на населението и човека при БАН. .

 В научната литература се използват три вида прогнози – краткосрочни, които са до 5 г., средносрочни – до 10 г. и дългосрочни – не повече от 20 г. А данните на Евростат, а и на други международни организации, за по-дълъг период от време се наричат проекти, защото основната им цел е да се изследва, да се изучава как би се развивало населението на дадена територия, ако се изпълнят в бъдеще всички заложени предвиждания, на които се основава всяка прогноза и всяка проекция.

Прогнозата на Евростат е направена по данни от 2015 г. за всички европейски страни, така че сравнението, което ще направя, е за 25-годишен период  -  спрямо 2015 г. какво би било през 2040 г. Общото намаление на цялото население е около 1 милион и 270 хиляди, закръглям числата. Това разпределям между възрастовите групи по следния начин – относителният дял на младите хора до 19 г.  се запазва – през 2015 г. е бил 18,2, ще стане 18,1. Зад това почти едно и също число се крие разлика от намаление с 240 хиляди души за тази възрастова група. И другата възрастова група, за която също много се говори, защото тя е свързана с развитието на демографските процес, това са високите възрасти – над 65 г. Там делът ще нарасне забележимо – през 2015 г. той е бил 20 %, ще стане 28 %. Както виждате,  разликата тук е много голяма – 8 пункта.  Зад този показател се крие намаление от 220 хиляди, което практически е съпоставимо с намалението, което се очаква да настъпи при младата възрастова група. Тогава основната маса от хора  - това са хората от средната възрастова група между 20 и 64 г. Там намалението се очаква да бъде над 1 милион, около 1 милион и 250 хиляди души.

По териториален признак, тъй като вие сте от област Пловдив, коментирам  данните по териториален признак  от друга прогноза. Например през 2015 г. населението на Пловдивска област е около 677 хиляди души, а за 2040 г. се предвижда то да намалее до около 634 хиляди – около 40 хиляди разлика.

Ако погледнем в европейски план,  България не е единствената страна, за която се прогнозира да намалява населението за следващия период. Освен в България,това  се очаква още в 11 страни – ще ви ги посоча, според големината на намалението. Най-голямо то ще бъде процентно  в Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия, която е голяма страна, Словакия. Към тези страни условно бихме могли да присъединим Словения и Чехия, където се очаква за тези 25 г. размерът да не се измени – да остане такъв, какъвто е сега. 

Ако погледнем в световен мащаб  и останалите континенти,  европейските страни имат много сходни тенденции на развитие през последните няколко десетилетия – те се характеризират с ниска раждаемост спрямо останалите страни. Бих искала да кажа, че един от основните фактори, които водят до намаляване на населението в перспектива,  е ниската раждаемост. Когато раждаемостта е по-ниска от определен праг в една страна, тогава родените деца не стигат, за да  заместят поколенията, които си отиват, умират. И това е един от основните фактори в дългосрочен план. Когато това се повтаря година след година в продължение на дълъг период, фактът е един от основните фактори за застаряване на населението, да се увеличава делът на възрастните хора и в същото време да намалява и броят, и делът на хората от младите възрасти.

За раждаемостта, независимо, че казвам, че е ниска, за да се осигури заместване на поколенията, тя за България е около средната в Европа. Например в България има един показател, който се използва, за да се оцени точно колко е висока раждаемостта, който се нарича  "среден брой деца на една жена" и показва колко деца би родила една жена от съответното население в течение на своя период на фертилност. Примерно, в България е около 1,52 и 3 през последните години, подобно е състоянието в Чехия – 1,57, в Германия е малко по-ниско – 1,49, най-високите примерно са в Ирландия – 1,9 и във Франция 1,96. В днешно време  при развитието на здравеопазването, социалните  и други важни за развитието на населението системи, се приема, че една жена трябва да роди около две деца, за се осигури това заместване на поколенията. А най-ниските стойности са в Гърция, Испания, Италия – 1,3, Кипър – 1,3, Португалия, Полша – 1,3.

Накратко, бих казала, че като всички проекти, така и тази проекция, трябва да насочат вниманието на управляващите към възможните проблеми, дисбаланси и несъответствия   за да се разработят съответните стратегии и мерки, за да не се допуска подобно развитие.  

Чуйте звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38