Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България взе най- допустимата позиция по случая "Скрипал"

| обновено на 30.03.18 в 15:50

Към този момент България няма да гони руски дипломати заради отравянето на руския агент Сергей Скрипал във Великобритания. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.


По думите му България е показала пълна солидарност във Великобритания при гласуването си на Европейски съвет за отзоваване на посланика на Брюксел в Москва , както и при гласуването в НАТО.  Според премиера свидетели сме на "изключително напрежение", невиждано "от реалната война досега" и по-високо от това през Студената война. 

Като председател на ЕС страната ни трябва да остане канал за комуникации с Русия, каза още министър - председателят.

Според журналиста Валерий Тодоров България е заела балансирана и възможно най- допустимата позиция. Щеше да има неприятни последици, ако бяхме избързали и не бяхме претеглили всички възможни варианти в достатъчно спорната ситуация.

Ние сме в много деликатна позиция, защото сме председател на ЕС и отговорността ни е голяма, и трябва да поддържаме голям баланс в тази ситуация и канал за диалог между спорните страни. При друга позиция трудно щяхме да водим диалог, затова и Австрия предложи да бъде посредник между ЕС и Москва. Нагласите у нас също не позволяват крайна позиция.

Тодоров споделя тезата, че Лондон не е предоставил достатъчно еднозначни доказателства за руската вина по случая "Скрипал", както и дали става дума за бойното отровно вещество  Новичок, което нанася много по- сериозни поражения.  Явно става дума за някаква разновидност на Новичок, защото и състоянието на Юлия Скрипал и на полицаи се подобрява. Подобни лабораторни изследвания са правили и други страни. Докато не се отговори на всички въпроси крайна реакция от българска страна нямаше да се приеме и от обществото. Римското право не допуска вина без доказателства. 

Голямата подкрепа за Великобритания, според анализатора, е продължение на политиката на Западните страни, които още преди руските избори са дали ясен знак, че  Путин е неприемлив.  Натискът цели да вразуми вътрешната и външна политика на Кремъл. Свидетели сме на поредица от грешки, защото с Русия трябва да се води диалог на всички нива. От друга страна за Великобритания, която излиза от ЕС и има вътрешни проблеми е шанс да  мобилизира позиции и съюзници. 

Прогнозата на Валерий Тодоров е, че Светът върви в тревожна посока. В дългосрочен план кризата между Запада и Русия ще продължи да се чувства. Натиск ще оказват и горещите точки – Афганистан, Ирак, Сирия, увеличават се и неизвестните около руските граници. Така че Русия също ще изпитва по- голяма неувереност и втвърдяване на западната позиция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46