РЕКЛАМА

В Пловдив откриха първия в страната дневен център за хора с деменция

| обновено на 04.04.18 в 16:15

Първият в страната дневен център за хора с деменция и психични разстройства бе открит  в Пловдив.

Сградата се намира в Комплекса за социални услуги на бул. „Цариградско шосе“ Капациетът е  от 40 души, за които в дните от понеделник до петък безплатно ще се грижи персонал от 16 специалисти. 

Предвидени са рехабилитационни дейности, занимания в различни ателиета, уточни управителят на новия център Красимира Горанова. Потребителите ще могат да ползват и спортните зони в комплекса - стрелбище, мини голф и новата боулинг зала.  За трудноподвижните е осигурен транспорт от дома им до центъра и обратно. 

Държавни институции, местни власти, неправителствени организации, бизнеса и доброволци  се обединяват в дейностите си за хората в нужда и така подкрепата към тях става по-силна и осезаема. Това заяви при откриването социалният зам.-министър Росица Димитрова.

Община Пловдив продължава работата в тази насока и в момента реализираме седем нови услуги  по програма „Региони в растеж“, кандидатсвали сме и за заместващата грижа и други социални услуги, отбеляза ресорния зам.-кмет на Пловдив Георги Титюков.

Ирина Илиева от гражданско сдружение „Алцхаймер България“  изрази надежда изграждането на центрове да се превърне от прекрасно изключение в добра практика и норма в развитието на българската социална политика спрямо болните с деменция и техните семейства.


Галерия

Още от категорията

Грипът стигна до Смолян, учениците във ваканция до 23 януари

Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания обяви г рипна епидемия в област Смолян.  Според експертите от Здравната инспекция, заболеваемостта в региона е достигнала 253 на 10 000 души , при гранични стойности от 220 на 10 000.  Всички ученици излизат в грипна ваканция от 21 до 23 януари , реши още щабът. Причината е..

обновено на 18.01.19 в 16:18

Съдът не пусна под домашен арест бабата - убийца от Труд

Съдът остави в ареста 67- годишната Веска Хаджиева, която преди дни уби 74- годишния си съпруг в семейното им жилище в Труд.  По време на съдебното заседание стана ясно, че двамата съпрузи не били в добри отношения, а повод за скандала им станала връзка ключове. По време на спора мъжът ударил жена си с налъм, след което влязъл в банята. Там жената..

публикувано на 18.01.19 в 16:17

Семейството от Раковски, откраднало близо 100 000 лева, остава в ареста

Съдът остави в ареста семейството от Раковски, обвинено в източване на средства от европейски фондове и в пране на пари в особено големи размери. Според съдия Светлана Станева има реална опасност Стойчо и Ива Ваневи да се укрият, тъй като нямат административен адрес в Пловдив, и могат да извършат друго престъпление. Прокурорът от Окръжна..

обновено на 18.01.19 в 16:09

Окончателно: Пускат движението през Тунела от понеделник!

Движението на автомобили по бул. „Цар Борис III Обединител”, в отсечката от кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов“ и ул. „Граф Игнатиев“ до Тунела, ще бъде пуснато на 21 януари (понеделник), гласи окончателното решение на  ОП „Организация и контрол на транспорта“.  Дотогава обаче остава в сила временната организация на движение, въведена във връзка..

обновено на 18.01.19 в 16:09

Разбита е престъпна група, финансирала терористи по метода "хавала"

Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП провежда разследване срещу чужди граждани за престъпления против Републиката. Акцията тече в градовете София, Пловдив, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково и Ловеч. Разследва се международна организирана група за незаконни парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“...

обновено на 18.01.19 в 14:57

Убиецът от Куртово Конаре ще лежи в затвора 16, а не 14 години

Апелативният съд увеличи от 14 на 16 години затвор присъдата на Илиян Рангелов за убийството на приятелката му в Куртово Конаре.  Той бе признат за виновен от окръжния съд, че умишлено е убил Милена Динова в края на 2016-та година.   Според съдебното решение наказанието трябва да се увеличи заради поведението на подсъдимия по време на..

публикувано на 18.01.19 в 14:56

Асеновградчани празнуват 141 години Свобода

Асеновград отбеляза тържествено 141-та годишнина от Освобождението си от османско иго. Честването по традиция се проведе пред паметника на генерал Виктор Дандевил. Тук той е бил тържествено посрещнат от местното население с хоругвите от православните храмове и звън на църковните камбани. Събитията от паметната дата припомни историкът Милко..

публикувано на 18.01.19 в 14:28