В Пловдив откриха първия в страната дневен център за хора с деменция

| обновено на 04.04.18 в 16:15

Първият в страната дневен център за хора с деменция и психични разстройства бе открит  в Пловдив.

Сградата се намира в Комплекса за социални услуги на бул. „Цариградско шосе“ Капациетът е  от 40 души, за които в дните от понеделник до петък безплатно ще се грижи персонал от 16 специалисти. 

Предвидени са рехабилитационни дейности, занимания в различни ателиета, уточни управителят на новия център Красимира Горанова. Потребителите ще могат да ползват и спортните зони в комплекса - стрелбище, мини голф и новата боулинг зала.  За трудноподвижните е осигурен транспорт от дома им до центъра и обратно. 

Държавни институции, местни власти, неправителствени организации, бизнеса и доброволци  се обединяват в дейностите си за хората в нужда и така подкрепата към тях става по-силна и осезаема. Това заяви при откриването социалният зам.-министър Росица Димитрова.

Община Пловдив продължава работата в тази насока и в момента реализираме седем нови услуги  по програма „Региони в растеж“, кандидатсвали сме и за заместващата грижа и други социални услуги, отбеляза ресорния зам.-кмет на Пловдив Георги Титюков.

Ирина Илиева от гражданско сдружение „Алцхаймер България“  изрази надежда изграждането на центрове да се превърне от прекрасно изключение в добра практика и норма в развитието на българската социална политика спрямо болните с деменция и техните семейства.


Галерия

Още от категорията

Търси се подкрепа за хуманитарното образование

„Мястото на хуманитарното образование в съвременния свят“ е темата на кръглата маса, която Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“  организира днес. Покана е изпратена до министъра на образованието Красимир Вълчев и неговите заместници. Участие са заявили от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, както и от СУ „Свети Климент..

обновено на 23.03.19 в 09:57

Експерти обсъждат лечението на глаукома

„Глаукома – предизвикателства в диагностиката и лечението“ e темата  на симпозиума, който ще се проведе в Пловдив. Организатор е Българското глаукомно дружество  и в него ще участват над  200 лекари и специалисти. Проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, която е председател на БГД и Ръководител на Катедрата по очни болести при Медицински университет..

обновено на 23.03.19 в 09:57
Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу проекта за пакет „Мобилност 1“

Превозвачи се готвят за протест

Отчетно-изборно събрание на Съюза на международните превозвачи ще се проведе днес в Пловдив. Очаква се на него да се обсъди пакетът „Мобилност“, който въвежда редица ограничения за българските транспортни фирми, опериращи в европейски страни.  Председателят на съюза Ангел Траков не изключи и организирането на протести в страната срещу предлаганите..

публикувано на 23.03.19 в 09:56

BOND гостува в "Треска в събота" преди концерта си в Пловдив

„Най-важното е да не се ограничаваш. Трябва да правиш нови неща, да пишеш нова музика, да не се страхуваш да експериментираш и най-важното -  да се наслаждаваш на това, което правиш“ – думи на Eos Counsell от световноизвестния струнен квартет BOND в специално интервю за Радио Пловдив. Tania Davis , Eos Counsell , Elspeth Hanson..

обновено на 23.03.19 в 09:55

Неврохирурзи се борят за рокера, забил се в скала край Бачково

Неврохирурзите от УМБАЛ "Св. Георги" се борят за живота на младия рокер, който катастрофира тежко заедно с приятелката си на задната седалка на път за Бачково, по време на голямото мотошествие.  21-годишният младеж е  докаран с открита фрактура на главата. Освен нея, той е с 3 счупени гръдни прешлена.  Състоянието му е тежко, признават лекарите...

обновено на 22.03.19 в 20:57