В Пловдив откриха първия в страната дневен център за хора с деменция

| обновено на 04.04.18 в 16:15

Първият в страната дневен център за хора с деменция и психични разстройства бе открит  в Пловдив.

Сградата се намира в Комплекса за социални услуги на бул. „Цариградско шосе“ Капациетът е  от 40 души, за които в дните от понеделник до петък безплатно ще се грижи персонал от 16 специалисти. 

Предвидени са рехабилитационни дейности, занимания в различни ателиета, уточни управителят на новия център Красимира Горанова. Потребителите ще могат да ползват и спортните зони в комплекса - стрелбище, мини голф и новата боулинг зала.  За трудноподвижните е осигурен транспорт от дома им до центъра и обратно. 

Държавни институции, местни власти, неправителствени организации, бизнеса и доброволци  се обединяват в дейностите си за хората в нужда и така подкрепата към тях става по-силна и осезаема. Това заяви при откриването социалният зам.-министър Росица Димитрова.

Община Пловдив продължава работата в тази насока и в момента реализираме седем нови услуги  по програма „Региони в растеж“, кандидатсвали сме и за заместващата грижа и други социални услуги, отбеляза ресорния зам.-кмет на Пловдив Георги Титюков.

Ирина Илиева от гражданско сдружение „Алцхаймер България“  изрази надежда изграждането на центрове да се превърне от прекрасно изключение в добра практика и норма в развитието на българската социална политика спрямо болните с деменция и техните семейства.


Галерия

Още от категорията

Премиерът открива вторият Пловдивски икономически форум

Премиерът Бойко Борисов ще открие вторият Пловдивски икономически форум.  Днес и утре министри, представители на бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа ще дискутират предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентноспособността у нас и в Югоизточна Европа.  Сред обсъжданите теми ще бъдат европейската перспектива пред..

обновено на 26.06.19 в 07:14

Деца помагат на деца!

Благотворителен концерт организират от 17 часа учениците от Националната търговска гимназия „Васил Левски“ в Пловдив.  Мотото на проявата е „Деца помагат на деца“, а инициативата е придружена от търг на различни предмети, средствата от който ще бъдат дарени на деца в неравностойно положение от същото училище.  Концерът е подкрепен от директорката..

публикувано на 26.06.19 в 07:13

Нова придобивка за Техническия университет

От днес започва ремонтът и възстановяването на Корпус 3 на Техническия университет  в Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов №8.  Сградата е архитектурно-строителен паметник на културата.  Целта е бившият девически католически колеж "Св. Йосиф" да се превърне в съвременен научен център с 20 научни лаборатории в него. Официалната церемония започва от..

публикувано на 26.06.19 в 07:04

Южен централен район е втори по икономически показатели след ЮЗР

През миналата година икономическите показатели  в Южен централен регион, който обхваща областите - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали бележат ръст. Това стана ясно на заседанието на регионалния съвет, проведено в Пловдив. За миналата година в ЮЦР са реализирани проекти за над 3 млрд. лв.  Нараснали са  брутният вътрешен продукт..

публикувано на 25.06.19 в 17:34

Заплатите в МБАЛ "Пловдив" скачат с над 250 лв от юли

От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени. Това заяви във Lарна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му увеличението ще бъде различно в отделните лечебници, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева. В МБАЛ "Пловдив"   в момента се правят разчети за възможното повишение на..

публикувано на 25.06.19 в 16:31