Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест са жертвите на катастрофата край Вакарел, утре е ден на траур

| обновено на 13.04.18 в 17:19

Правителството обяви събота, 14 април - за ден та траур за жертвите от катастрофата на магистрала "Тракия.

Шестима загинаха, а 22-ма ранените при тежката катастрофа с автобус на магистрала "Тракия" край Вакарел, пътуващ от Бургас за София. За седем човека има опасност за живота. Загиналите са 5 жени и един мъж. Пострадалите, сред които и едно дете, са настанени в 4 болници в София. За седем човека има опасност за живота. 


В катастрофиралия автобус на фирма "Юнион Ивкони“ са пътували 7 души от Бургас, 8 от Айтос, 2-ма от Карнобат, 5-ма пътници са се качили в Сливен, един в Пазарджик, а останалите 22-ма души пътуват от Стара Загора. 

Причината за инцидента не е ясна още, каза главният секретар на МВР Младен Маринов на мястото на инцидента. По първоначални данни автобусът на фирма "Юнион Ивкони" е навлязъл в канавката на магистралата, като се предполага, че автомобил го е засякъл странично. Това ще се потвърди обаче от експертиза, посочи Маринов.


Към момента няма данни някой от шофьорите да е употребил алкохол. Сигналът за инцидента е подаден 11,18 ч., като за десет минути са дошли първите патрулни автомобили. Три минути след това е пристигнала и пожарна от Ихтиман.


Движението по магистрала "Тракия" при км 27, в района на Вакарел, се осъществява двупосочно в платното в посока Бургас, информираха от АПИ. Трафикът се регулира от "Пътна полиция". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, препоръчват от Агенцията. 

Автобусът се е движил по редовна линия Бургас-София, притежава валиден технически преглед (номер 15440515 от 06.02.2018) и карта за допълнителен преглед. Превозното средство е с първа регистрация 14.08.2017 г. и е в лиценза на превозвача "Юнион Ивкони". Водачът на автобуса притежава всички необходими документи за извършването на обществен превоз на пътници. 

 Автобусът е нов и не се е движел с превишена скорост. Това каза пред журналисти управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов във връзка с тежката катастрофа на АМ „Тракия“. „Това, което знаем към момента, е, че лек автомобил се е ударил странично в автобуса, поради което автобусът е излязъл от пътното платно.  Съдействам по всякакъв начин. Не е имало превишена скорост, автобусът се е движел с 93 км/ч, това показват данните по GPS-a". 

По думите му шофьорът на автобуса е с 12-13 години професионален стаж като шофьор. 

Поради интензивния трафик по АМ "Тракия" в района на катастрофата при 27-ми км при Вакарел, от Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ съветват шофьорите да използват следните алтернативни маршрути:
- път I-6 София - Златица - Карлово, и обратно;
- път II-82 София - Самоков - Костенец, пътен възел "Мухово" на АМ "Тракия", и обратно.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.
В агенцията целогодишно, при 24-часов режим, работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища, припомнят от АПИ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27