РЕКЛАМА

Колекционер показва уникални книги в Пловдив

Автор:

От 16 април до 11 май в книжарница "София" в квартал "Капана"  ще бъдат показани редки образци на френското книгоиздаване. Част от колекцията си от екземпляри от XVI, XVII, XVIII в. от френски издания, автори и печатници на теми философия, история, география, пътеписи, театър, законодателство и религия ще представи Димитър Балджиев, френски гражданин от български произход, роден в Пловдив. 

Той посвещава целия си живот на страстта да издирва, съхранява, реставрира и колекционира издания от началния етап на европейското книгоиздаване. Посетителите на книжарницата ще могат да видят и първото издание на френска граматика на български език, издадена 1869 г. във Виена.       

Проектът е част от официалната програма на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019" и е осъществен в партньорство с Френски институт – България.

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 15.09.2018 - 21.09.2018

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15.0 9. 2018 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Георги Марков. Портрет на моя двойник. 310 стр. ,тв. к., ок. 4А, Сиела, 2018. Анчо Калоянов. Див огън. 264 стр., ок. 3А, Хермес, 2018. Здравка Евтимова. Зелените очи на вятъра. 284 стр., ок. 3А, Жанет..

публикувано на 18.09.18 в 14:54

Археолозите откриха басейн под Епископската базилика

Изключително по изработка и размери водно съоръжение откриха археолози в Епископската базилика в Пловдив. То е по-ранно от нея и намира се в централния кораб на базиликата, разказа пред Радио Пловдив ръководителят на разкопките Жени Танкова. Съоръжението е много впечатляващо, с невероятна зидария, облицовано с тухли върху хидрофобна..

публикувано на 18.09.18 в 14:37

Два култови спектакъла от "Cцена на кръстопът" довечера

С две представления продължава фестивалът Сцена на кръстопът.  На Голяма сцена ще видим нашумелия  спектакъл „Пияните“ от Вирипаев на режисьора Явор Гърдев.  В продукцията на Малък градски театър „Зад канала“ между актьорите са Луиза Григорова, Владимир Пенев, Иван Бърнев, Герасим Георгиев – Геро.  В Камерна зала е постановката на Народния..

обновено на 18.09.18 в 09:25

В галерия "Възраждане" се открива изложба на Виолета Радкова

Художничката от страната “Deja vu” се завръща с тайнствата на новата си поредица картини.  Отново случваемостта се оглежда в огледалните мистерии на интимните интериори и уличните екстериори. Двойнствен свят, в който всичко шепти едновременно „да” и „не”.   „Златният цвят се разтопява в различни оттенъци и усилва богатството на една..

публикувано на 18.09.18 в 09:25

Спомен за Старата бохема - на "Закуска в Стария град"

Картината на Христо Стефанов „Закуска в Стария град“ събира старата бохема.  Изложба с надслов „В духа на старата бохема“ ще се открие от 18 ч. в Къща Стамболян“ (бившата къща на художниците) в Стария град.  Освен творбата на Христо Стефанов, ще бъдат показани картина и на другите четирима големи пловдивски художници – Георги Божилов-Слона,..

публикувано на 18.09.18 в 06:11

Цяла седмица празнуваме великолепието на Стария Пловдив

С концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов на 17 септември на Античния театър стартират Празниците на Стария град. В същия ден в Къща „Клианти“ ще се открие изложба „Икебана – богатството на изразяване“.  До 23 септември в Празниците са включени редица изложби, концерти, демонстрации на стари занаяти и конференции в различни пространства..

обновено на 17.09.18 в 17:04

Съвместна изложба на Мария Кукова и Емил Марков в "Сигна"

Съвместна изложба живопис на двама пловдивски художници ще се открие в галерия „Сигна“ в  Гранд хотел Пловдив. Експозицията от 19 творби на Мария Кукова носи названието „Ехо от античността“. Известна със своите пейзажи, натюрморти и икони, този път авторката изненадва с цветни  композиции, в които са вплетени изображения на ценни археологически..

публикувано на 17.09.18 в 06:27