Правораздавателната дейност е ефективна, въпреки проблемите

Поздравявам с празника всички юристи и съдебни служители и им пожелавам здраве и успех при осъществяване на нелеката им и отговорна работа, заяви председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова. 

На 16-ти април освен че отбелязваме Деня на Българската Конституция, юристите и съдебните служители, отбелязваме и професионалния ни празник. Тази дата е символична, тъй като на нея през 1879 г. Първото Велико народно събрание приема първата българска  Конституция, наречена Търновска, заради мястото, където се е случило събитието – град Търново. Денят, в който е приета Търновската конституция, е обявен за празник на българските юристи от МС през 1991 г., а през 2010 г. той става празник и на българските съдебни служители.

Спазвайки традицията, на този ден ние ще проведем съвместно със съдилищата в Пловдивската съдебна палата – Окръжен и Районен съд  Ден на отворените врати. Отваряме вратите за посещение на ученици, студенти, журналисти, граждани. Те ще бъдат посрещани от председателите на трите съдилища, а след което ще могат да присъстват на възстановка на наказателен процес по действителен случай. В ролята на съдии, прокурори и адвокати в този процес ще влязат ученици от 12 клас на хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Те ще проведат разпити на подсъдим, на вещо лице, на свидетели и процесът ще приключи с постановяване на присъда.

Гостите ще имат възможност да се запознаят и с работата  на съдебната администрация, като посетят деловодствата на съдилищата. В празника ни ще вземат участие и ученици от Националната търговска гимназия, които са провели обучителна практика в Районния съд. Във фоайето на  първи етаж в Съдебната палата ще демонстрират наученото за работата на съда, като извършат информационно обслужване на граждани за движението на интересуващите ги съдебни дела.

Празникът ни е двоен, тъй като това е и седмицата, в която отбелязваме 20 годишнината от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив. На 18 април е отчетното ни събрание, на което ще приемем годишния доклад за работата на Пловдивския Апелативен съд и на  окръжните съдилища в неговия апелативен район. Като кулминация на празниците на 20 април ще проведем и тържеството послучай 20-годишнината от възстановяване на пловдивския апелативен съд.

По думите на Иванова, цел на всички инициативи и възстановки на наказателните процеси, които са дългогодишна практика, Часа на класа от 2015-г., е младите хора да повишат знанията си, правата си грамотност и култура. Понякога наглед елементарн, според тях прегрешение, може да доведе до много сериозни последици за бъдещето им, както и за бъдещето на техните семействата.

Това, което политиците разбират и целта, която те преследват, в крайна сметка се проявява в действията им и в работата на законодателния орган. За съжаление много често се извършват промени в нормативната база, с която работят юристите. Те често са „на парче“, не са обмислени достатъчно добре за последиците, които след година или две биха предизвикали. Тези чести промени затрудняват изключително много работата на магистратите. Така тепърва започва да се създава съдебна практика, тя  в началото тя е изключително  противоречива и докато се уеднакви, следват нови промени и всичко започва отначало.

Независимо от проблемите в системата обаче Магдалина Иванова подчерта, че българското правораздаване е ефективно. Като аргумент тя посочи данните в статистическите отчети, които не могат да бъдат пренебрегнати.

За приключване на делата са положили огромни усилия хиляди съдии и съдебни служители. Близо 90% от делата в Пловдивския Апелативен съд се решават в рамките на 3 месеца. Същият е и процентът на потвърдените актове на съдебните състави от Апелативен съд-Пловдив от ВКС.

Считам, че правораздавателната дейност е ефективна, но ако трябва все пак да бъде подобрена, въпросът трябва да се реши от законодателната власт.

Повече чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Културното ни домакинство е най-голямата инвестиция

Европейска столица на културата е една голяма инициатива в развитие, която не стартира и не спира на дадена календарна дата. В нея са заложени  цели и стратегии, както и критерии, които с годините се менят. Изменят се моделите, по които мерим успеха й, както се променят и европейските ценности и стратегии. Това заяви заместник-директорът..

публикувано на 22.11.19 в 10:26

Чувствам се удовлетворен, Пловдив е град в развитие

Пловдивските избиратели харесват високи мъже – над 1,85 м нагоре . Така шеговито бившият кмет на Пловдив Иван Тотев описа пред Радио Плводив себе си и колегите си – Иван Чомаков, Тодор Петков и Здравко Димитров, присъствали снощи в изложбената зала на ул. „Гладстон“. Там той направи отчет за свършената от екипа му работа през..

обновено на 22.11.19 в 10:19

Цялата държава започва да се превръща в една прокуратура

Цялата политическа власт в държавата, представена в правителството и българския парламент, се е обединила върху 2 кандидатури - Иван Стоименов Гешев за главен прокурор и Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, след като мястото бе дори - мога да кажа вече - удобно освободено след заминаването на предишния председател..

публикувано на 21.11.19 в 16:53

Е-здравеопазването ще премахне фалшивите болнични

Българската стопанска камара не подкрепи предложението първи болничен ден да не се заплаща на работника – заяви в интервю за Радио Пловдив Григор Димитров – член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на камарата в нея. „ С това предложение ние засягаме и обиждаме добросъвестните хора, които си плащат осигуровките “ – изтъкна..

публикувано на 21.11.19 в 16:06

Децата ще са приоритет в МБАЛ "Пазарджик"

Експертните решения в ТЕЛК - Пазарджик да се приемат задължително след консултация със специалист, разпореди новият директор на болницата в града д-р Красимир Темнилов. Повод за това разпореждане е лишаването от възможност за личен асистент и парично подпомагане на 12-годишно дете с аутизъм, тъй като експертното заключение е дадено от педиатър без..

публикувано на 21.11.19 в 15:47