РЕКЛАМА

Антична улица и две сгради от I-II век проучават археолозите до Античния театър

Разкриват се находки и от Средновековието, но след X век
Снимка: Радио Пловдив

Спасителни разкопки на две антични  сгради от I – II век на Трихълмието, непосредствено под Античния театър в Пловдив провежда екип от Регионалния археологически музей в Пловдив и доц. Камен Станев от Кирило-Методиевския научен център при БАН. Той съобщи, че този обект влиза в охраняемата зона на Пловдив и тук задължително трябва да се направи проучване преди инвеститорът да изпълни бъдещия проект на офис сграда.

За 45 дни работата трябва да приключи, ако не се появи некропол, каза доц. Станев.
     

Ние очаквахме археология от два периода: Античност от  I - V век, и Средновековие от X - XIV век, съобщиха археолозите. Съвсем наблизо те вече са разкрили антична улица при предишни проучвания за строеж.

От Средновековието се откриват основите на добре нивелирана улица от XI век, която следва трасето на античния път, каза доц. Станев. По думите му вече са открити основите на сграда от XII век, като в северния край има мазе. 

Там са намерени фрагменти със стенописи  - флорални и геометрични, както и ценна купа, внос от Близкия изток, бронзови и сребърни монети от IV-V век, както и такива от XI-XII век. Тяхната обработка тепърва ще започне, като ги датира и нумизмат.

Двете антични сгради от I-II век от големи камъни и тухли се развиват от двете страни на античната улица, уточниха учените.

Според тях ежедневно откриват керамика, монети и последно една фибула за дрехи от I век, накити, но на този етап няма сензационни находки. Работници са открили миниатюра на бронзово конче.

Елена Божинова, архелог от Регионалния архелогически музей каза, че днес е 17-ти работен ден, като проучването е на площ до 250 кв.м. Всичко се датира, но все още артефактите не са почистени. 

Интересното е, че няма артефакти от VI век от Филолипол,  каза археологът. По думите й през централната част на този парцел има антична улица и ще се работи в следващите дни по нея.

Още от категорията
Красимир Трифонов

Градската организация на БСП - Пловдив отчете дейността си

В Международен панаир - Пловдив се провежда Годишната отчетна конференция на Градската организация на БСП. В доклада си лидерът Красимир Трифонов очерта сложната международна обстановка. Определи управлението на кабинета Борисов - 3, като хаос без перспектива. Посочи, че институциите не работят, а в България отсъства държавност. Трифонов..

публикувано на 21.04.18 в 14:56

Пловдив получи престижна награда за културен туризъм

Пловдив получи престижна награда на 15-то Международно туристическо изложение "Културен туризъм" във Велико Търново, съобщиха от общината. Форумът е част от официалния календар на Българското председателство на съвета на ЕС.  Общо 50 общини и посолства в България и чужбина участват в 15-ото издание на международното туристическо изложение, между..

публикувано на 21.04.18 в 14:26

Пловдивските социалисти се събират на редовна отчетна конференция

Висшият ръководен орган на пловдивските социалисти – конференцията, ще проведе редовно заседание в  Международен панаир – Пловдив. Редовната отчетна конференция се провежда съгласно устава на БСП и в изпълнение на решение за отчетно заседание след проведените районни конференции. В нея участват 175 делегати от шестте района на града...

обновено на 21.04.18 в 10:17
Д-р Петър Кръстанов

В Смолян успешно оперираха възрастен мъж с огромна простата

Уролози от Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян извадиха 800 грама простатна жлеза от тялото на 78-годишен пациент. Операцията е извършена от д-р Петър Кръстанов и началникът на Урологично отделение д-р Мария Тодорова. 78-годишният мъж е приет в болницата в много тежко състояние и веднага е бил опериран. „..

публикувано на 21.04.18 в 10:17

Тийнейджъри пребиха и ограбиха младеж в Пазарджик, задържаха ги

Трима тийнейджъри, извършили грабеж, са задържани след преследване с полицейски служители тази нощ в Пазарджик.  18-годишен младеж е бил нападнат от трима непознати, като му нанесли побой и отмъкнали мобилния му телефон заедно с връзка ключове.  След получаване на сигнала автопатрули при полицейското управление в Пазарджик незабавно блокирали..

публикувано на 21.04.18 в 10:09

Асеновград се включва в кампания срещу рака на гърдата

С благотворителен поход до Асеновата крепост Асеновград се включва в борбата срещу рака на гърдата.  Походът стартира точно в 12 часа от централния площад "Акад. Николай Хайтов", където през целия ден ще бъде разположена розова шатра.  Мобилните екипи ще предоставят информация за коварното заболяване, ранната диагностика и възможностите за..

публикувано на 21.04.18 в 07:36

Заради птичи грип умъртвиха 5600 патици и фазани в Крумово и край Раковски

Две огнища на птичи грип са открити в Пловдивска област – във ферма за отглеждане на патици в село Крумово и в ловното стопанство край Раковски.   Сигналът за болните птици е подаден на 13 април, съобщи пред Радио Пловдив д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Веднага са взети необходимите ограничителни мерки..

публикувано на 20.04.18 в 17:18