РЕКЛАМА

Антична улица и две сгради от I-II век проучават археолозите до Античния театър

Разкриват се находки и от Средновековието, но след X век
Снимка: Радио Пловдив

Спасителни разкопки на две антични  сгради от I – II век на Трихълмието, непосредствено под Античния театър в Пловдив провежда екип от Регионалния археологически музей в Пловдив и доц. Камен Станев от Кирило-Методиевския научен център при БАН. Той съобщи, че този обект влиза в охраняемата зона на Пловдив и тук задължително трябва да се направи проучване преди инвеститорът да изпълни бъдещия проект на офис сграда.

За 45 дни работата трябва да приключи, ако не се появи некропол, каза доц. Станев.
     

Ние очаквахме археология от два периода: Античност от  I - V век, и Средновековие от X - XIV век, съобщиха археолозите. Съвсем наблизо те вече са разкрили антична улица при предишни проучвания за строеж.

От Средновековието се откриват основите на добре нивелирана улица от XI век, която следва трасето на античния път, каза доц. Станев. По думите му вече са открити основите на сграда от XII век, като в северния край има мазе. 

Там са намерени фрагменти със стенописи  - флорални и геометрични, както и ценна купа, внос от Близкия изток, бронзови и сребърни монети от IV-V век, както и такива от XI-XII век. Тяхната обработка тепърва ще започне, като ги датира и нумизмат.

Двете антични сгради от I-II век от големи камъни и тухли се развиват от двете страни на античната улица, уточниха учените.

Според тях ежедневно откриват керамика, монети и последно една фибула за дрехи от I век, накити, но на този етап няма сензационни находки. Работници са открили миниатюра на бронзово конче.

Елена Божинова, архелог от Регионалния архелогически музей каза, че днес е 17-ти работен ден, като проучването е на площ до 250 кв.м. Всичко се датира, но все още артефактите не са почистени. 

Интересното е, че няма артефакти от VI век от Филолипол,  каза археологът. По думите й през централната част на този парцел има антична улица и ще се работи в следващите дни по нея.

Още от категорията

Открива се Есенният технически панаир

В Пловдив се откри 74-то издание на Есенния технически панаир. С експозиции се представят фирми от близо 40 държави. Те показват технологии, продукти и услуги от областта на електрониката, енергетиката и екологията, водния сектор, както и транспорта и машиностроенето, химическата и минната промишленост и автомобилната индустрия. Техническият..

публикувано на 24.09.18 в 14:12

По-бавно между Чирпан и Стара Загора

От днес се въвеждат ограничения на скоростта до 90 км/ч по АМ "Тракия" в участъка Чирпан-Стара Загора. Ограничението се въвежда з аради неравности по пътното платно. Отсечката е с дължина 40 километра и е пусната в експлоатация през 2007 година.  От пътната агенция съобщават още, че днес от 14 до 20 часа се спират и ТИР-овете по най-натоварените..

публикувано на 24.09.18 в 09:43

Потушен е пожарът край Баня

Овладян е пожарът край село Баня, потвърди Златю Кличев, директор на Държавното лесничейство в Карлово. Снощи около 20 часа са били угасени последните огнища. Угасяването е улеснено от утихналия вятър. Огънят, който обхвана площ от около 500 декара, е нанесъл щети на около 100 декара горски масив. Пламъците са дошли от изоставени лозя в съседство,..

публикувано на 24.09.18 в 08:34

Пожар гори край Баня

Голям пожар се разрази в късния следобед край град Баня в района на Пловдив - съобщи Нова тв.  Огънят се простира на площ от над 500 декара.  Над 4 часа екипи на пожарната от Пловдив и Карлово участват в потушаването на огнената стихия.  В гасенето са се включили и 25 служители на Държавното горско стопанство. 90 процента от засегнатата площ е..

публикувано на 23.09.18 в 19:16

20 хиляди лева са откраднати от магазин в Асеновград

Около 20 000 лева са откраднати от магазин на голяма търговска верига в Асеновград в събота.   От МВР уточнили, че няма насилие над персонала, няма и следи от разбиване.  Сигналът за липсата на парите е подаден от служител на частната охранителна фирма след ревизия в края на смяната.  По случая тече разследване.

публикувано на 23.09.18 в 16:33

Патриарх Неофит отбеляза годишнината от рождението на екзарх Стефан

Стотици българи се събраха в родопското селище Широка лъка, за да почетат паметта на Екзарх Стефан по повод 140 години от рождението му. Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия синод отслужиха  заупокойна литургия. "Ние си спомняме отново днес, 140 години след неговото рождение, събрани заедно в родното му място и застанали пред..

обновено на 23.09.18 в 16:28

Над 300 гайди огласиха Стойките

Основателят на знаменития оркестър "100 каба гайди" Апостол Кисьов отново събра стотици гайдари от цялата страна на събор в смолянското село Стойките. Над 300 изпълнители на родопската каба и джура гайда от страната участваха в първия Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов". Музиканти от различни фолклорни области на страната поднесоха цветя..

публикувано на 23.09.18 в 16:28