РЕКЛАМА

Антична улица и две сгради от I-II век проучават археолозите до Античния театър

Разкриват се находки и от Средновековието, но след X век
Снимка: Радио Пловдив

Спасителни разкопки на две антични  сгради от I – II век на Трихълмието, непосредствено под Античния театър в Пловдив провежда екип от Регионалния археологически музей в Пловдив и доц. Камен Станев от Кирило-Методиевския научен център при БАН. Той съобщи, че този обект влиза в охраняемата зона на Пловдив и тук задължително трябва да се направи проучване преди инвеститорът да изпълни бъдещия проект на офис сграда.

За 45 дни работата трябва да приключи, ако не се появи некропол, каза доц. Станев.
     

Ние очаквахме археология от два периода: Античност от  I - V век, и Средновековие от X - XIV век, съобщиха археолозите. Съвсем наблизо те вече са разкрили антична улица при предишни проучвания за строеж.

От Средновековието се откриват основите на добре нивелирана улица от XI век, която следва трасето на античния път, каза доц. Станев. По думите му вече са открити основите на сграда от XII век, като в северния край има мазе. 

Там са намерени фрагменти със стенописи  - флорални и геометрични, както и ценна купа, внос от Близкия изток, бронзови и сребърни монети от IV-V век, както и такива от XI-XII век. Тяхната обработка тепърва ще започне, като ги датира и нумизмат.

Двете антични сгради от I-II век от големи камъни и тухли се развиват от двете страни на античната улица, уточниха учените.

Според тях ежедневно откриват керамика, монети и последно една фибула за дрехи от I век, накити, но на този етап няма сензационни находки. Работници са открили миниатюра на бронзово конче.

Елена Божинова, архелог от Регионалния архелогически музей каза, че днес е 17-ти работен ден, като проучването е на площ до 250 кв.м. Всичко се датира, но все още артефактите не са почистени. 

Интересното е, че няма артефакти от VI век от Филолипол,  каза археологът. По думите й през централната част на този парцел има антична улица и ще се работи в следващите дни по нея.

Още от категорията

Екосдружение препъна най- крупното озеленяване на Пловдив

Залесяването на 650 дка до Гребната база в район „Западен“ е   обжалвано от екосдружение. Автор на жалбата е Васил Къдринов, член на екосдружението ГЕО. Кметът Иван Тотев уточни, че  сдружението е атакувало оценката на РИОСВ за реализацията на най-големия проект за озеленяване в Общината. Той подчерта, че  не е запознат с мотивите  на атаката, но..

обновено на 16.07.18 в 16:53

В Смолян избират нов председател на Обс, свалиха досегашния

Общинските съветници на Смолян прекратиха предсрочно правомощията на председателя на местния парламент Димитър Кръстанов. От присъстващите на сесията 27 съветници 15 гласуваха „за“ освобождаването му от поста, а 12 бяха „против“. Мотивите ни най-общо са системно несправяне със задълженията му като председател на ОбС, обобщи председателят на..

публикувано на 16.07.18 в 16:53

Разкрасяват най-големия парк в "Изгрев"

Най-големият парк в квартал „Изгрев“ ще бъде облагороден, съобщи кметът на район „Източен“, Община Пловдив Николай Чунчуков. Строителните екипи вече влязоха в зоната на улица „Босилек“, за да извършат нейното обновяване. Предстои подмяна на настилката на детската площадка с противоударна, ще бъдат монтирани нови люлки и съоръжения. В момента..

публикувано на 16.07.18 в 15:23

"Тракия" става с 10 декара по- зелена

Нов парк в жилищен район „Тракия“ между бул. „Освобождение“ и ул.  „Григор Божков“  ще бъде изграден на площ над 10 дка.  За целта са осигурени 360 хиляди лева.   Кметовете на района Костадин Димитров и на Пловдив Иван Тотев направиха първата копка за новото зелено пространство, което трябва да стане факт за 4 месеца. Проектът предвижда..

обновено на 16.07.18 в 13:54

Четирима фалшификатори, действали в пловдивско, отиват на съд

Специализираната прокуратура обвини четирима фалшификатори за изработването  на скимиращи устройства и неистински документи.  Със скимиращата техника  те са събирали данни от кредитни и дебитни карти  за изготвянето на незаконни пластики, с които се източват  банкови сметки.  За целта, в селище край Пловдив, оборудвали таен  „производствен цех“..

публикувано на 16.07.18 в 13:53

Жорж Трак запазва концесията на "Тракарт" до края на 2019-та

Срокът на концесията на подлез „Археологически“, която се стопанисва от Културен център "Тракарт" и  Георги Иванов, ще бъде удължена до края на 2019 г.   Кметът Иван Тотев уточни, че предложението ще бъде внесено за разглеждане от пловдивските общински съветници на  предстоящото им  заседание на 2 август и ще стане факт, след като получи..

обновено на 16.07.18 в 13:18

Откриха пенсионера гъбар, който се изгуби край Перелик

Планинските спасители откриха 78-годишния мъж от Смолян, който изчезна вчера в района на връх Перелик в Родопите. Той е намерен в подножието на върха, където е прекарал нощта.  Състоянието му е сравнително добро, въпреки здравословните проблеми, които е имал. Възрастният мъж е прекарал нощта на студено.  Вчера той тръгнал за гъби с приятели, но..

обновено на 16.07.18 в 13:18