Антична улица и две сгради от I-II век проучават археолозите до Античния театър

Разкриват се находки и от Средновековието, но след X век

10
Снимка: Радио Пловдив

Спасителни разкопки на две антични  сгради от I – II век на Трихълмието, непосредствено под Античния театър в Пловдив провежда екип от Регионалния археологически музей в Пловдив и доц. Камен Станев от Кирило-Методиевския научен център при БАН. Той съобщи, че този обект влиза в охраняемата зона на Пловдив и тук задължително трябва да се направи проучване преди инвеститорът да изпълни бъдещия проект на офис сграда.

За 45 дни работата трябва да приключи, ако не се появи некропол, каза доц. Станев.
     

Ние очаквахме археология от два периода: Античност от  I - V век, и Средновековие от X - XIV век, съобщиха археолозите. Съвсем наблизо те вече са разкрили антична улица при предишни проучвания за строеж.

От Средновековието се откриват основите на добре нивелирана улица от XI век, която следва трасето на античния път, каза доц. Станев. По думите му вече са открити основите на сграда от XII век, като в северния край има мазе. 

Там са намерени фрагменти със стенописи  - флорални и геометрични, както и ценна купа, внос от Близкия изток, бронзови и сребърни монети от IV-V век, както и такива от XI-XII век. Тяхната обработка тепърва ще започне, като ги датира и нумизмат.

Двете антични сгради от I-II век от големи камъни и тухли се развиват от двете страни на античната улица, уточниха учените.

Според тях ежедневно откриват керамика, монети и последно една фибула за дрехи от I век, накити, но на този етап няма сензационни находки. Работници са открили миниатюра на бронзово конче.

Елена Божинова, архелог от Регионалния архелогически музей каза, че днес е 17-ти работен ден, като проучването е на площ до 250 кв.м. Всичко се датира, но все още артефактите не са почистени. 

Интересното е, че няма артефакти от VI век от Филолипол,  каза археологът. По думите й през централната част на този парцел има антична улица и ще се работи в следващите дни по нея.

Галерия

Още от категорията

Пловдив ще диша по-леко без старите печки на твърдо гориво

Всички пловдивчани, които искат да подменят старите печки на твърдо гориво с алтернативни отоплителни уреди, вече могат да заявят желанието си да се включат в мащабната програма за екологично чисто отопление.  Община Пловдив ще получи близо 14 милиона лева по оперативна програма „Околна среда“, з а да намали замърсяването на въздуха и нивата на..

публикувано на 26.03.19 в 16:46

Строителна фирма от Варна е единственият кандидат за "Модър - Царевец"

Инжстройинженеринг Варна е единствената фирма подала оферта за изграждането на проекта „Модър – Царевец“. Срокът на обществената поръчка бе удължен с един месец, след като в края на февруари нито една компания не заяви участие в търга за 12 милиона лева.  Председател на комисията е инж. Красимир Еневски. Той заедно с членовоте на комисията..

обновено на 26.03.19 в 15:28

Пловдивски прокурор с награда "Джовани Фалконе"

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев получи грамота в ежегодния конкурс за магистрати и полицаипод надслов „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, организиран от Община Благоевград и Посолството на Република Италия в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе.  Наградата му бе връчена днес на церемония в зала „22 септември“ в..

публикувано на 26.03.19 в 15:27

Рокада начело на ОбС в Съединение след неочаквана оставка

Досегашният председател на Общинския съвет в Съединение Илия Дребчев изненадващо подаде оставка в края на днешната сесия на местния парламент.  Той съобщи, че напуска поста председател на ОбС по лични причини, защото се чувства омерзен от медийни публикации.  Името му нашумя след статия, в която се твърди, че дължи много пари на фирма, която се..

публикувано на 26.03.19 в 15:02

Отварят за посещения двореца "Кричим" наесен

Най - късно до есента се очаква Ловна резиденция "Кричим" да бъде отворена за посетители.  Царската къща, сторена през 1937-ма година, цветната оранжерия и паркът представляват най – голям интерес и точно те ще могат да бъдат разгледани, вероятно след предварителни заявки. Това съобщи  Д амян Дамянов , директор на “Югозападно държавно..

публикувано на 26.03.19 в 14:02