РЕКЛАМА

Антична улица и две сгради от I-II век проучават археолозите до Античния театър

Разкриват се находки и от Средновековието, но след X век

10
Снимка: Радио Пловдив

Спасителни разкопки на две антични  сгради от I – II век на Трихълмието, непосредствено под Античния театър в Пловдив провежда екип от Регионалния археологически музей в Пловдив и доц. Камен Станев от Кирило-Методиевския научен център при БАН. Той съобщи, че този обект влиза в охраняемата зона на Пловдив и тук задължително трябва да се направи проучване преди инвеститорът да изпълни бъдещия проект на офис сграда.

За 45 дни работата трябва да приключи, ако не се появи некропол, каза доц. Станев.
     

Ние очаквахме археология от два периода: Античност от  I - V век, и Средновековие от X - XIV век, съобщиха археолозите. Съвсем наблизо те вече са разкрили антична улица при предишни проучвания за строеж.

От Средновековието се откриват основите на добре нивелирана улица от XI век, която следва трасето на античния път, каза доц. Станев. По думите му вече са открити основите на сграда от XII век, като в северния край има мазе. 

Там са намерени фрагменти със стенописи  - флорални и геометрични, както и ценна купа, внос от Близкия изток, бронзови и сребърни монети от IV-V век, както и такива от XI-XII век. Тяхната обработка тепърва ще започне, като ги датира и нумизмат.

Двете антични сгради от I-II век от големи камъни и тухли се развиват от двете страни на античната улица, уточниха учените.

Според тях ежедневно откриват керамика, монети и последно една фибула за дрехи от I век, накити, но на този етап няма сензационни находки. Работници са открили миниатюра на бронзово конче.

Елена Божинова, архелог от Регионалния архелогически музей каза, че днес е 17-ти работен ден, като проучването е на площ до 250 кв.м. Всичко се датира, но все още артефактите не са почистени. 

Интересното е, че няма артефакти от VI век от Филолипол,  каза археологът. По думите й през централната част на този парцел има антична улица и ще се работи в следващите дни по нея.

Галерия

Още от категорията

Пловдивчани вече се записват доброволци за „Пловдив 2019“

Кметът Иван Тотев се включи в доброволческа информационна кампания, организирана от Фондация „Пловдив 2019“.  В съботния ден той заедно с доброволци, изпълнителния директор на  фондацията Кирил Велчев и част от екипа информираха гражданите за програмата и раздаваха в мол „Пловдив Плаза“ брошури за откриващия уикенд на Пловдив – Европейска..

публикувано на 15.12.18 в 18:02

24 пълни от 149 отличници в Университета по хранителни технологии

Абсолвентите от Университета по хранителни технологии получиха своите дипломи на тържествена церемония днес. Общо 681 са завършващите – 424 бакалаври и 257 магистри. Отличниците са 149, а постигналите пълен „Отличен“ – 24. По думите на ректора  проф. д. т. н. инж. Кольо Динков специалистите, които получават квалификацията си в Университета..

публикувано на 15.12.18 в 13:44

4 звездните хотели в Пловдив са предпочитан избор за българи и чужденци

С 8 на сто са се увеличили местата за настаняване в Пловдивска област за 1 година, отчитат от Териториалното статистическо бюро Юг.  С най-висока заетост през октомври тази година са били хотелите с категория 4 и 5 звезди-42,7%. Като цяло заетостта на леглата намалява спрямо октомври 2017 г. с 1.6 процентни пункта. Пренощувалите туристи обаче през..

обновено на 15.12.18 в 10:10

Септември и шест села са без ток незнайно докога

Авария остави без ток град Септември и още шест села в района. Това блокира работата в целия град. В момента аварийни екипи работят по отстраняването на повредата.  На този етап не може да се прогнозира кога електрозахранването ще бъде възстановено, затова от енергодружеството се извиняват на потребителите за неудобството.

публикувано на 14.12.18 в 16:59

Готов е проектът за обновяване на Дондуковата градина и близкия площад

Проект за ремонт на пространството между ул. „Христо Г. Данов“, „Бетовен“,  Дондуковата градина и бул. „Шести септември“, в което влиза и площадното пространство пред Дома на младоженците, е подготвила администрацията на район „Централен“.  Целият проект за ремонт на градината и възстановяване на настилките е на стойност 4 млн. лв. , съобщи кметът..

обновено на 14.12.18 в 16:27

Въпреки студа на Бунарджика се работи усилено

Вече е изградена предвидената по проекта подпорна стена, строи се помпено съоръжение за работата на акведуктите, тъй като преди водата на самотек е стигала до водните огледала и после се е оттичала в градската канализация, съобщи кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  По съвременните изисквания водата трябва да е циркулационна, като за целта..

обновено на 14.12.18 в 16:26

Възстановяват поста на КАТ на изхода на Пловдив за Карлово

53 660 лева ще дари община Пловдив на МВР – Пловдив за възстановяването на КПП-то на ул. Васил Левски на пътя за Карлово.  Очакването за ръст на туристите през 2019-та година, когато градът ни ще бъде ЕСК, както и гарантирането на сигурността на гражданите са сред посочените причини от кмета Иван Тотев да поиска от Общинския съвет отпускането..

публикувано на 14.12.18 в 16:22