РЕКЛАМА

Информационната среда в известна степен е токсична

Определено намирам разлики в отразяването на новините България и в Германия особено в кризисни ситуации, било то политически или свързани с човешка трагедия. Цитат от Етичния кодекс на българските медии гласи, че не трябва да се засилва мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, а  фактите да се съобщават със съчувствие и сдържаност. Това, което виждаме през последните дни за съжаление в интернет, показва, че доста се разминават отразяването на информацията с  написаното в кодекса. Това подчерта  Мануела Тотева – експерт по комуникации, член на Европейската асоциация на комуникационните директори.

Това, което наблюдавам и което сочи изследване на Евробарометър от началото на февруари, е че информацията, която основно респондентите приемат, е през Интернет. Това, че не можем да контролираме информацията в социалните медии, е по някакъв начин застрашаващо това, доколко хората са информирани за истински случващите се събития. А информацията е преимуществото, което всеки човек използва, и която е всичко за нас.

По думите на Тотева, случващото се  с отразяването на  трагичните събития и липсата на регулация е доста притеснително.

За сметка на това в Германия, за разлика от пропагандата през 20 век по време на Втората световна война, сега възходът на демократичните медии е голям. Регулацията е изключително силна в добрия смисъл.

Без да имам изключително задълбочени наблюдения върху медийната среда във връзка с изборите, които отминаха, мога да кажа спокойно, че отношението на аудиторията към фактите и начинът, по който се поднасят, са доста различни. Информационната среда дори аз бих нарекла, че е в някаква степен токсична.  Има една възрастова граница, която се информира основно от Фейсбук и тези хора не знаят  дори кой говори отсреща. Не знаят дали това е някакъв трол, не знаят как тяхното мнение се манипулира и това е изключително застрашаващо.

Чухме и обяснението на собственика основателя на Фейсбук пред Конгреса миналата седмица, че всеки сам контролира, това, което получава като информация.

Ефективността на комуникацията в онлайн пространството е свързана с много фактори, но рамката, която трябва да бъде поставена, трябва да попадне в дневния ред не само на институциите, а на всички, защото в противен случай има риск  комуникационният процес да стане неуправляем, подчерта Мануела Тотева. .

Интервюто е в звуковия файл:


Още от категорията

АГ- отделението в Карлово не приема родилки и болни

Заявявам, че действията на  директорката на РЗОК – Пловдив д-р Магдалена Петрова са неправомерни, а нейният отказ да подпише договора за 12-те клинични пътеки на АГ отделението в Карлово е незаконен,   категоричен е кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.  В интервю за Радио Пловдив той подчерта, че категорично не приема позицията на директора и..

обновено на 20.07.18 в 15:47

Мерките срещу чумата по животните са единствени

В страната за първи път се регистрира заболяване африканска чума по дребните преживни животни и свинете. Досега не е имало такива случаи. Мерките, които са взети са единствените. Не говорим дали са правилни или не. Няма друга мярка за  спиране разпространението на  заболяването, освен хуманното умъртвяване на болните животни . Не ми се мисли какво ще..

публикувано на 20.07.18 в 10:08

Животновъдите ще помогнем на колегите ни от Странджа

В програма "Точно днес" разговор с животновъда  Бойко Синапов , който заедно с трима негови колеги от екипа на земеделския министър Румен Порожанов бяха уволнени от министър-председателя заради скандала с чумата по животните.  Бойко Синапов смята, че сега е особено важна солидарността на всички от сектора към колегите им от пострадалите региони...

обновено на 19.07.18 в 09:55

Правителството има достатъчна подкрепа въпреки протестите

И още от темите в развитие - говорим със: социолога  Юлий Павлов  за актулните политически теми  посред лятото, нови обвинения, стабилност на правителство и потушаване на напрежение след протести в столицата. Председателството на Съвета на ЕС е по-скоро успешно според 46,2 процента от гражданите. Като напълно успешно го определят 24,3 на сто. Това..

публикувано на 19.07.18 в 09:37

"Всички заедно за една кауза" с голям благотворителен концерт

С внимание в програма "Точно днес" към темата свързана с даренията за благотворителни каузи в България. Особено след новината за френския футболен национал дарил сума за благотворителност, и по-невярната, че хърватите подарят милиони за децата там.  У нас сме обичайно недоверчиви, когато иде реч за кампании и реда за набиране на сумите.  За да..

публикувано на 19.07.18 в 09:36

Честваме 181 години от рождението на Васил Левски

В родния град на Левски – Карлово , продължават проявите за рождения ден на Апостола на свободата 18 юли.  В църквата „Св. Николай“ беше отслужена света литургия, а след това карловци и гости на града поднесоха цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева, който се намира край храма. След това с литийно шествие участниците в..

обновено на 18.07.18 в 13:16

Европа трябва да преосмисли системите си за сигурност

Политическа прегръдка е доста позитивен прочит за това, което се случи в Хелзинки. Наблюдавам и коментирам срещи на върха между Съветския съюз и САЩ и  Русия от 30 години насам и не съм виждал подобно положение. Американският президент изглеждаше на пресконференцията след срещата с Путин като излязъл от инструктаж, не – от преговори. Това заяви..

публикувано на 18.07.18 в 11:28