РЕКЛАМА

Информационната среда в известна степен е токсична

Определено намирам разлики в отразяването на новините България и в Германия особено в кризисни ситуации, било то политически или свързани с човешка трагедия. Цитат от Етичния кодекс на българските медии гласи, че не трябва да се засилва мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, а  фактите да се съобщават със съчувствие и сдържаност. Това, което виждаме през последните дни за съжаление в интернет, показва, че доста се разминават отразяването на информацията с  написаното в кодекса. Това подчерта  Мануела Тотева – експерт по комуникации, член на Европейската асоциация на комуникационните директори.

Това, което наблюдавам и което сочи изследване на Евробарометър от началото на февруари, е че информацията, която основно респондентите приемат, е през Интернет. Това, че не можем да контролираме информацията в социалните медии, е по някакъв начин застрашаващо това, доколко хората са информирани за истински случващите се събития. А информацията е преимуществото, което всеки човек използва, и която е всичко за нас.

По думите на Тотева, случващото се  с отразяването на  трагичните събития и липсата на регулация е доста притеснително.

За сметка на това в Германия, за разлика от пропагандата през 20 век по време на Втората световна война, сега възходът на демократичните медии е голям. Регулацията е изключително силна в добрия смисъл.

Без да имам изключително задълбочени наблюдения върху медийната среда във връзка с изборите, които отминаха, мога да кажа спокойно, че отношението на аудиторията към фактите и начинът, по който се поднасят, са доста различни. Информационната среда дори аз бих нарекла, че е в някаква степен токсична.  Има една възрастова граница, която се информира основно от Фейсбук и тези хора не знаят  дори кой говори отсреща. Не знаят дали това е някакъв трол, не знаят как тяхното мнение се манипулира и това е изключително застрашаващо.

Чухме и обяснението на собственика основателя на Фейсбук пред Конгреса миналата седмица, че всеки сам контролира, това, което получава като информация.

Ефективността на комуникацията в онлайн пространството е свързана с много фактори, но рамката, която трябва да бъде поставена, трябва да попадне в дневния ред не само на институциите, а на всички, защото в противен случай има риск  комуникационният процес да стане неуправляем, подчерта Мануела Тотева. .

Интервюто е в звуковия файл:


Още от категорията

Бизнесът отхвърли промените в Закона за хората с увреждания

Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше обсъждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Резерви към промените изказаха също вицепремиерът Валери Симеонов и представителите на КТ "Подкрепа".  Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които..

публикувано на 16.10.18 в 15:29

Няма да обжалваме спирането на концесията на летище Пловдив

Консорциум Летище Пловдив няма да обжалва решението на правителството да спре процедурата за концесия на пловдивския аеропорт.  Аргументът за решението е, че така би се блокирала за около 2 години процедурата за новия конкурс, който се очаква да бъде обявен. Това обясни пред Радио Пловдив  експертът от "Консорциум Летище Пловдив"  Васил Лясков ...

публикувано на 16.10.18 в 15:00

Решения и проблеми "Ден след ден"

Консорциум Летище Пловдив няма да обжалва решението на правителството да спре процедурата за концесия на пловдивския аеропорт. Аргументът за решението е, че така би се блокирала за около 2 години процедурата за новия конкурс, който се очаква да бъде обявен. Ще разговаряме по темата с Васил Лясков, експерт от консорциума. Държавата ще натовари..

публикувано на 16.10.18 в 14:55

Пловдив привлича туристи, но не успява да балансира пазара

Не споделям ентусиазма, че туризмът в Пловдив се развива много добре, каза хотелиерът  и член на УС на Съвета по туризъм Радослав Бозуков.  По думите му от 7 - 8 години липсва официална статистика от общината, а от отблелязания от НСИ 1% ръст на областно ниво е твърде близо до нулата. При толкова бързо развиващи се дестинации като Хисар например, това..

публикувано на 16.10.18 в 11:44

Стадион "Пловдив" може да бъде и национален...след време

С правото си на участник в последната реконструкция на стадион "Пловдив" арх. Валентин Маринов получи задача и за изготвяне на предпроектното проучване на обекта, който от години чака ремонт. Съоръжението ще се ремонтира на 11 етапа. Като начало ще се ремонтира първата зрителска трибуна, изградена върху насип. Той ще се премахне, защото се е слегнал,..

публикувано на 16.10.18 в 10:54
Даниела Дариткова

Здравеопазването е лесна за политизиране тема

Изненадана съм от обема на мотивите за вота-30 и повече страници . Това каза по Радио Пловдив Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване за внесения днес от БСП вот на недоверие на правителството за провал в здравната политика. За мен от самото начало този вот бе подготвен относително импровизирано , коментира..

публикувано на 15.10.18 в 17:02

Не искаме на пациента да се гледа като на портфейл с пари

БСП внесе официално третия вот на недоверие към правителството в Народното събрание. С него левицата атакува кабинета за политиката му здравеопазването. В интервю за Радио Пловдив доцент Георги Йорданов, депутат от БСП мотивира вота „с плачевно състояние на българското здравеопазване, което не отговаря на нуждите на българските граждани“...

обновено на 15.10.18 в 16:53