РЕКЛАМА

Информационната среда в известна степен е токсична

Определено намирам разлики в отразяването на новините България и в Германия особено в кризисни ситуации, било то политически или свързани с човешка трагедия. Цитат от Етичния кодекс на българските медии гласи, че не трябва да се засилва мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, а  фактите да се съобщават със съчувствие и сдържаност. Това, което виждаме през последните дни за съжаление в интернет, показва, че доста се разминават отразяването на информацията с  написаното в кодекса. Това подчерта  Мануела Тотева – експерт по комуникации, член на Европейската асоциация на комуникационните директори.

Това, което наблюдавам и което сочи изследване на Евробарометър от началото на февруари, е че информацията, която основно респондентите приемат, е през Интернет. Това, че не можем да контролираме информацията в социалните медии, е по някакъв начин застрашаващо това, доколко хората са информирани за истински случващите се събития. А информацията е преимуществото, което всеки човек използва, и която е всичко за нас.

По думите на Тотева, случващото се  с отразяването на  трагичните събития и липсата на регулация е доста притеснително.

За сметка на това в Германия, за разлика от пропагандата през 20 век по време на Втората световна война, сега възходът на демократичните медии е голям. Регулацията е изключително силна в добрия смисъл.

Без да имам изключително задълбочени наблюдения върху медийната среда във връзка с изборите, които отминаха, мога да кажа спокойно, че отношението на аудиторията към фактите и начинът, по който се поднасят, са доста различни. Информационната среда дори аз бих нарекла, че е в някаква степен токсична.  Има една възрастова граница, която се информира основно от Фейсбук и тези хора не знаят  дори кой говори отсреща. Не знаят дали това е някакъв трол, не знаят как тяхното мнение се манипулира и това е изключително застрашаващо.

Чухме и обяснението на собственика основателя на Фейсбук пред Конгреса миналата седмица, че всеки сам контролира, това, което получава като информация.

Ефективността на комуникацията в онлайн пространството е свързана с много фактори, но рамката, която трябва да бъде поставена, трябва да попадне в дневния ред не само на институциите, а на всички, защото в противен случай има риск  комуникационният процес да стане неуправляем, подчерта Мануела Тотева. .

Интервюто е в звуковия файл:


Още от категорията

"Точно днес" и утрото на понеделник

В началото на последната седмица за месеца говорим за актуалното от политика, икономика и изкуства. Търсим продължението на новината, че мозайките на древния Филипопол са в индикативния списък на ЮНЕСКО. Разговор с Николай Трайков, от фондация "Америка за България", който следи кандидатстването на културно-историческото ни наследство. Гости в..

публикувано на 22.04.18 в 16:50

Започва фестивалът "Здравей, Здраве!"

„Даровете на ума и сърцето“ е мотото на деветото издание на фестивала “Здравей, Здраве!”, който ще се проведе в града под тепетата в уикенда на 21 и 22 април в Дома на техниката на ул. “Гладстон” 1 и Градската градина. Фестивалът, посветен на здравето и здравословния начин на живот, от тази година е част от официалната програма на „Пловдив –..

обновено на 21.04.18 в 15:15

Организират велопоход в подкрепа на болните от хемофилия

Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия се провежда днес в Пловдив, след отбелязването на Световния ден на хемофилията. Велопоходът “Заедно“ ще потегли в 11.00 ч. от площад “Съединение” и ще премине по ул. "Стефка Николова" и по бул. „Марица- Юг“.  Финалът е в южната част на Гребния канал до алеята пред залата на УХТ. Българската асоциация по..

обновено на 21.04.18 в 09:31

В Брюксел ръкопляскаха на Пловдив 2019 за ЕСК

Много позитивно и положително – така е протекъл  мониторинга  пред Европейската комисия на фондация „Пловдив 2019“, която  подготвя Пловдив като Европейска столица на културата. Това казаха на пресконференция членове от екипа на фондацията веднага след завръщането си от Брюксел. Официалното становище на комисията заедно с..

публикувано на 20.04.18 в 13:38
Румяна Коларова

Президентът се прави на стратег, Борисов го гледа отвисоко

Президентът Румен Радев злоупотребява с Консултативния съвет за национална сигурност, каза по повод последното събиране на КСНС политологът Румяна Коларова. Тя смята, че чрез него държавният глава се опитва да се наложи като политик, който прави стратегическо планиране и осъществява контрол в областта на сигурността, което всъщност е..

публикувано на 20.04.18 в 10:36

Заобиколени сме от райони на военно противопоставяне

Президентът свика КСНС за сигурност. Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност коментира необходимостта от взимане на спешни мерки за готовността на българската армия. Според  Димитър Гърдев рисковете пред националната сигурност остават. Проблемите трябва да се решават  и е нормално да се предприемат по-успешни действия. Той..

публикувано на 19.04.18 в 17:03

БЛС искат ясни критерии за орязване на болничните легла

Всяко седмо болнично легло у нас трябва да се съкрати – това предвижда нова версия на Националната здравна карта. В нея е записано, че общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна обаче е 38 803. От..

публикувано на 19.04.18 в 10:40