РЕКЛАМА

Информационната среда в известна степен е токсична

Определено намирам разлики в отразяването на новините България и в Германия особено в кризисни ситуации, било то политически или свързани с човешка трагедия. Цитат от Етичния кодекс на българските медии гласи, че не трябва да се засилва мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, а  фактите да се съобщават със съчувствие и сдържаност. Това, което виждаме през последните дни за съжаление в интернет, показва, че доста се разминават отразяването на информацията с  написаното в кодекса. Това подчерта  Мануела Тотева – експерт по комуникации, член на Европейската асоциация на комуникационните директори.

Това, което наблюдавам и което сочи изследване на Евробарометър от началото на февруари, е че информацията, която основно респондентите приемат, е през Интернет. Това, че не можем да контролираме информацията в социалните медии, е по някакъв начин застрашаващо това, доколко хората са информирани за истински случващите се събития. А информацията е преимуществото, което всеки човек използва, и която е всичко за нас.

По думите на Тотева, случващото се  с отразяването на  трагичните събития и липсата на регулация е доста притеснително.

За сметка на това в Германия, за разлика от пропагандата през 20 век по време на Втората световна война, сега възходът на демократичните медии е голям. Регулацията е изключително силна в добрия смисъл.

Без да имам изключително задълбочени наблюдения върху медийната среда във връзка с изборите, които отминаха, мога да кажа спокойно, че отношението на аудиторията към фактите и начинът, по който се поднасят, са доста различни. Информационната среда дори аз бих нарекла, че е в някаква степен токсична.  Има една възрастова граница, която се информира основно от Фейсбук и тези хора не знаят  дори кой говори отсреща. Не знаят дали това е някакъв трол, не знаят как тяхното мнение се манипулира и това е изключително застрашаващо.

Чухме и обяснението на собственика основателя на Фейсбук пред Конгреса миналата седмица, че всеки сам контролира, това, което получава като информация.

Ефективността на комуникацията в онлайн пространството е свързана с много фактори, но рамката, която трябва да бъде поставена, трябва да попадне в дневния ред не само на институциите, а на всички, защото в противен случай има риск  комуникационният процес да стане неуправляем, подчерта Мануела Тотева. .

Интервюто е в звуковия файл:


Още от категорията

Забравете за Миг-29 и Су-25

Забравете за самолетите Миг 29 и Су 25. Те са несъвместими в рамките на НАТО и не могат да се използват при операции по чл. 5/ всяка атака срещу страна от военния съюз се смята за атака срещу общността /.  Сигурността и отбраната на България се гарантира по член 5 и това, че ще имаме 8 самолета всъщност ни прави свързани със страни, които имат..

публикувано на 18.01.19 в 16:46

Пловдив има шанс да се превърне в световна столица на културата

Пловдив е фантастичен град. Не ми е ясно – защо трябва да плюеш един град, който е толкова стар и красив. А той е променен. Централният площад може и да е разкопан, но Пеещите фонтани работят. Каквото и да се случва по булевардите – малките улички са пълни, хората влизат в галериите, всеки ден има концерти и събития...

публикувано на 18.01.19 в 16:07

Проектът "Порастваме заедно" ще се изпълнява до 2020 г. в Пловдив

Проектът „ Порастваме заедно “ на стойност 88 000 лева започва да се изпълнява в Пловдив. Той ще е пряко насочен към 29 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Целта е да създават устойчиви решения за преодоляване на проблема свързан със социалната и трудова интеграция на децата настанени..

публикувано на 18.01.19 в 14:29
Светозар Гледачев

Събуждането на "спящите" акции - много ползи и един риск

Държавата планира да изземе акциите от масовата приватизация, които не се управляват и даже не са потърсени от собствениците им и да ги вложи в Сребърния фонд.  Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира, че мярката, която предлага финансовото министерство е добра и за собствениците на т. нар. "спящи" акции, и за фондовия пазар у нас. Според..

публикувано на 18.01.19 в 10:59

Поне едно наум за социологически данни в деня на вота

Политиците не се умориха да променят правила преди избори. Питам се защо  и още нещо - каква полза очакват политиците, ако се разреши публикуването на социологически данни в деня за размисъл и по време на вота. С такива въпроси социологът Първан Симеонов коментира от предложението за промяна на Изборния кодекс. По думите му винаги има резон в даването..

публикувано на 18.01.19 в 10:24

Великобритания е в ситуация "квадратурата на кръга"

Най - голямата интрига пред британската и пред европейската политика след историческа загуба в парламента.  Така политологът проф. Анна Кръстева нарече решението на британския парламент от вторник да отхвърли споразумението на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз (Брекзит).  Това е историческа загуба , каквато британската..

публикувано на 17.01.19 в 15:27

Архитекти срещу динозаври в борба за зала "Лотос"

Преди да се превърне в пещера с динозаври и да отвори врати с това си предназначение, зала "Лотос" става арена на сблъсък между архитектите в града и ръковдствата на общината и Природонаучния музей.  От пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България, както  и от Съюза на архитектите, настояват с декларация кръглата зала между Дома на..

публикувано на 17.01.19 в 15:16