Обитателите на съборени къщи в Арман махала искат социални жилища

Снимка: Иванка Петкова

Община Пловдив да осигури социални жилища поне за 2 години на семействата, чиито незаконни домове ще бъдат съборени. За това настояват от Инициативния комитет „Право на жилище – Арман махала“, съобщи Васил Къдринов от комитета.

Конкретният повод е предстоящото бутане на 3-етажна незаконна къща на ул. „Павел Бобеков“ № 4 в сряда, където живее 5-членното семейство на онкоболната Затие Юсеинова. Нейният син Юсеин Юсеинов обясни, че настояват кметът на район „Северен“ Ральо Ралев да не им събаря къщата, защото няма къде другаде да живеят. „Нямаме против да си платим глобата, за да я узаконим, както се предлага в проектозакона, който ще внесат депутати от ГЕРБ“, заяви Юсеинов.

Васил Къдринов обясни, че семейство Юсеинови води дело в съда в Страсбург, като съдът е постановил до края на април т.г. правосъдният министър да обясни какви мерки да взети да се спази хартата за правата на човека и на хората с незаконни сгради, които подлежат на бутане, им се осигурят алтернативни общински жилища.

„Семейство Юсеинови не е подало никакви документи за общинско жилище. Нещо повече, преди години то е било обезвъзмездено с такова, когато им е била бутната предишната незаконна къща. Въпреки това те се отказват от общинския апартамент и сега строят нова, отново незаконна къща в Арман махала“, обясни районният кмет Ральо Ралев. Той е категоричен, че незаконната сграда на Юсеинови ще бъде съборена в сряда, както и незаконни постройки на българин и на италианец. 


Още от категорията

Пловдив ще диша по-леко без старите печки на твърдо гориво

Всички пловдивчани, които искат да подменят старите печки на твърдо гориво с алтернативни отоплителни уреди, вече могат да заявят желанието си да се включат в мащабната програма за екологично чисто отопление.  Община Пловдив ще получи близо 14 милиона лева по оперативна програма „Околна среда“, з а да намали замърсяването на въздуха и нивата на..

публикувано на 26.03.19 в 16:46

Строителна фирма от Варна е единственият кандидат за "Модър - Царевец"

Инжстройинженеринг Варна е единствената фирма подала оферта за изграждането на проекта „Модър – Царевец“. Срокът на обществената поръчка бе удължен с един месец, след като в края на февруари нито една компания не заяви участие в търга за 12 милиона лева.  Председател на комисията е инж. Красимир Еневски. Той заедно с членовоте на комисията..

обновено на 26.03.19 в 15:28

Пловдивски прокурор с награда "Джовани Фалконе"

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев получи грамота в ежегодния конкурс за магистрати и полицаипод надслов „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, организиран от Община Благоевград и Посолството на Република Италия в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе.  Наградата му бе връчена днес на церемония в зала „22 септември“ в..

публикувано на 26.03.19 в 15:27

Рокада начело на ОбС в Съединение след неочаквана оставка

Досегашният председател на Общинския съвет в Съединение Илия Дребчев изненадващо подаде оставка в края на днешната сесия на местния парламент.  Той съобщи, че напуска поста председател на ОбС по лични причини, защото се чувства омерзен от медийни публикации.  Името му нашумя след статия, в която се твърди, че дължи много пари на фирма, която се..

публикувано на 26.03.19 в 15:02

Отварят за посещения двореца "Кричим" наесен

Най - късно до есента се очаква Ловна резиденция "Кричим" да бъде отворена за посетители.  Царската къща, сторена през 1937-ма година, цветната оранжерия и паркът представляват най – голям интерес и точно те ще могат да бъдат разгледани, вероятно след предварителни заявки. Това съобщи  Д амян Дамянов , директор на “Югозападно държавно..

публикувано на 26.03.19 в 14:02