РЕКЛАМА

Обитателите на съборени къщи в Арман махала искат социални жилища

Снимка: Иванка Петкова

Община Пловдив да осигури социални жилища поне за 2 години на семействата, чиито незаконни домове ще бъдат съборени. За това настояват от Инициативния комитет „Право на жилище – Арман махала“, съобщи Васил Къдринов от комитета.

Конкретният повод е предстоящото бутане на 3-етажна незаконна къща на ул. „Павел Бобеков“ № 4 в сряда, където живее 5-членното семейство на онкоболната Затие Юсеинова. Нейният син Юсеин Юсеинов обясни, че настояват кметът на район „Северен“ Ральо Ралев да не им събаря къщата, защото няма къде другаде да живеят. „Нямаме против да си платим глобата, за да я узаконим, както се предлага в проектозакона, който ще внесат депутати от ГЕРБ“, заяви Юсеинов.

Васил Къдринов обясни, че семейство Юсеинови води дело в съда в Страсбург, като съдът е постановил до края на април т.г. правосъдният министър да обясни какви мерки да взети да се спази хартата за правата на човека и на хората с незаконни сгради, които подлежат на бутане, им се осигурят алтернативни общински жилища.

„Семейство Юсеинови не е подало никакви документи за общинско жилище. Нещо повече, преди години то е било обезвъзмездено с такова, когато им е била бутната предишната незаконна къща. Въпреки това те се отказват от общинския апартамент и сега строят нова, отново незаконна къща в Арман махала“, обясни районният кмет Ральо Ралев. Той е категоричен, че незаконната сграда на Юсеинови ще бъде съборена в сряда, както и незаконни постройки на българин и на италианец. 


Още от категорията

Открива се Есенният технически панаир

В Пловдив се откри 74-то издание на Есенния технически панаир. С експозиции се представят фирми от близо 40 държави. Те показват технологии, продукти и услуги от областта на електрониката, енергетиката и екологията, водния сектор, както и транспорта и машиностроенето, химическата и минната промишленост и автомобилната индустрия. Техническият..

публикувано на 24.09.18 в 14:12

По-бавно между Чирпан и Стара Загора

От днес се въвеждат ограничения на скоростта до 90 км/ч по АМ "Тракия" в участъка Чирпан-Стара Загора. Ограничението се въвежда з аради неравности по пътното платно. Отсечката е с дължина 40 километра и е пусната в експлоатация през 2007 година.  От пътната агенция съобщават още, че днес от 14 до 20 часа се спират и ТИР-овете по най-натоварените..

публикувано на 24.09.18 в 09:43

Потушен е пожарът край Баня

Овладян е пожарът край село Баня, потвърди Златю Кличев, директор на Държавното лесничейство в Карлово. Снощи около 20 часа са били угасени последните огнища. Угасяването е улеснено от утихналия вятър. Огънят, който обхвана площ от около 500 декара, е нанесъл щети на около 100 декара горски масив. Пламъците са дошли от изоставени лозя в съседство,..

публикувано на 24.09.18 в 08:34

Пожар гори край Баня

Голям пожар се разрази в късния следобед край град Баня в района на Пловдив - съобщи Нова тв.  Огънят се простира на площ от над 500 декара.  Над 4 часа екипи на пожарната от Пловдив и Карлово участват в потушаването на огнената стихия.  В гасенето са се включили и 25 служители на Държавното горско стопанство. 90 процента от засегнатата площ е..

публикувано на 23.09.18 в 19:16

20 хиляди лева са откраднати от магазин в Асеновград

Около 20 000 лева са откраднати от магазин на голяма търговска верига в Асеновград в събота.   От МВР уточнили, че няма насилие над персонала, няма и следи от разбиване.  Сигналът за липсата на парите е подаден от служител на частната охранителна фирма след ревизия в края на смяната.  По случая тече разследване.

публикувано на 23.09.18 в 16:33

Патриарх Неофит отбеляза годишнината от рождението на екзарх Стефан

Стотици българи се събраха в родопското селище Широка лъка, за да почетат паметта на Екзарх Стефан по повод 140 години от рождението му. Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия синод отслужиха  заупокойна литургия. "Ние си спомняме отново днес, 140 години след неговото рождение, събрани заедно в родното му място и застанали пред..

обновено на 23.09.18 в 16:28

Над 300 гайди огласиха Стойките

Основателят на знаменития оркестър "100 каба гайди" Апостол Кисьов отново събра стотици гайдари от цялата страна на събор в смолянското село Стойките. Над 300 изпълнители на родопската каба и джура гайда от страната участваха в първия Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов". Музиканти от различни фолклорни области на страната поднесоха цветя..

публикувано на 23.09.18 в 16:28