РЕКЛАМА

Интеграция на малцинствата ще има, когато се спазват законите

Трябва да се върви към разбиване на модела на гетото. Закони има, но те трябва да се спазват. А спазването на законите е свързано с премахването на незаконните постройки. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в Пловдив, където откри национален форум за съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. 

Той е категоричен, че законите са за всички. Ние не можем да създаваме специални условия на циганите затова, че Хелзинския комитет ги защитава или че има някакви пари по европейски програми. Това няма как да стане, категоричен е Симеонов. 

Районният кмет на „Северен“ Ральо Ралев, който е организатор на събитието заяви, че в е започнал мониторинг в Шекер махала и в Арман махала за нови незаконни постройки. До този момент са издадени 191 констативни акта, 129 заповеди за спиране на строителство, премахнати са 14 незаконни постройки.

Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи посочи Пловдив като добър етнически модел, който трябва да е пример и за останалите градове в страната. Той е категоричен, че в последните 25 години има провал на либералните опити на много политици за интеграцията на ромите. Балабанов смята, че истинската интеграция на малцинствените групи у нас ще се случи тогава, когато всички институции наложат върховенството на закона.

Експерти по малцинствата обаче смята, че проблемите на ромската общност ще се засилят още повече, ако бъде приет законопроекта за узаконяване на незаконните постройки. Говори се, че в този законопроект са изключени къщите на етническите групи, които са в обособените квартали, коментира Асен Колев и допълни, че трябва да се предприемат и спешни мерки за образованието на ромите. Този проблем е много сериозен в Пловдив, тъй като над 60% от етнически обособените квартали не знаят български език. 
Още от категорията

Свободно „Точно днес“ доброто продължава

Доверието в съдебната система и медиите се срива, според доклад на американския Държавен департамент. България стигна до 113-то място в класацията на „Репортери без граница“ за 2017-та година. Къде сме ние днес? Разговор с журналиста Илия Вълков, член на Асоциацията на европейските журналисти – България. Дискусия „Решения за подобряване на..

обновено на 23.04.18 в 17:01

Нека майките да знаят, че ваксините нямат алтернатива

От  днес започва Европейската имунизационна седмица.  Информационната камапания ще продължи до 29 април, когато е и Световния ден на имунологията. Проф. д-р Йорданка Стоилова е ръководител Катедра епидемиология и медицина на бедствените ситуации при Медицински университет  в Пловдив и  Националния консултант по епидемиология. В предаването "Ден..

публикувано на 23.04.18 в 16:55

Проблясъци, но не и дългосрочна визия за пътната безопасност

За мен този закон механично е разделен на три части и като махнем закона за сервизите, което е изцяло нова концепция, липсваща до момента, и ма десетина нови предложения . А това всъщност с нищо не помага.  Очаквах дългосрочна визия, която да се справи с пътната безопасност.  Това заяви пред Радио Пловдив експертът по пътна..

публикувано на 23.04.18 в 16:51

Розовият кемпер на „Една от 8“ идва в Пловдив и Пазарджик

Розовият кемпер на Фондация „Една от 8“ стартира проекта “Сърдечни приятелки“  в подкрепа на диагностицирани жени с рак на гърдата в Пловдив на 23 и 24 април на площад „Централен“  и в Пазарджик на 25 и 26 април на пешеходната зона (между Младежкия театър и Историческия музей). Тази година в рамките на  проекта ще се проведат и безплатни..

обновено на 23.04.18 в 15:29

Капиталовата програма поставя в риск бюджета на Пловдив

БСП от Пловдив отправи сериозна критика към управлението на страната и към това на Пловдив. Повече от интервюто с лидера на столетницата в града  Красимир Трифонов . БСП в никакъв случай не работи срещу каузата Пловдив - Европейска столица на културата , каза Трифонов и уточни, че техните опасения по-скоро са за това, че няма да се осъществят големи..

публикувано на 23.04.18 в 10:07

Президентската институция не трябва да забравя, че е непартийна

Политологът  Борислав Ангелов  анализира атаките по линията Румен Радев - ГЕРБ, както и борбата с корупцията, в частност показния арест на Десислава Иванчева, и заявките за нови акции в тази посока. Борислав Ангелов подчерта, че в последния доклад на Държавния департамент на САЩ се засилва критичността към нас, от друга страна той не казва нищо ново,..

публикувано на 23.04.18 в 10:05

Започва фестивалът "Здравей, Здраве!"

„Даровете на ума и сърцето“ е мотото на деветото издание на фестивала “Здравей, Здраве!”, който ще се проведе в града под тепетата в уикенда на 21 и 22 април в Дома на техниката на ул. “Гладстон” 1 и Градската градина. Фестивалът, посветен на здравето и здравословния начин на живот, от тази година е част от официалната програма на „Пловдив –..

обновено на 21.04.18 в 15:15