РЕКЛАМА

С договорени атаки Западът чисти съвести и предупреждава Русия

Атаката в Сирия имаше за цел да измие лицето на Запада. Много по- рано трябваше да се вземат срещу сатрапа Асад, защото поне половин милион са избитите, над 7 милиона са напуснали домовете си, мнозина са в затвори - изтезавани и измъчвани. Това измива срама пред обществата, които питат защо това се допусна. Тезата е на Нидал Алгафари.

Това бяха договорени атаки, защото по време на ударите Асад беше изведен от двореца и скрит в руските бази, да не би случайно да пострада, смята той.

Според него остава въпросът какво точно обстрелваха ракетите. Кадрите показват Дамаск, припомни Нидал Алгафари, който е  е живял 6 години в града и посочва, че има там има само две места , където могат да се произвеждат химически оръжия. За другите ракети - целите са най- вероятно на съвсем други обекти. Евентуална друга цел се намира на 12 километра от Алепо. За тези атаки явно също има договорка, защото там пък има много противовъздушни комплекси и това не може да стане случайно и да се допусне без проблем.

Според Нидал Алгафари истинската цел е да се елимнира Иран, да се спре ислямизирането на Сирия чрез аятоласите, които действат в  региона. Те са по- голямата заплаха.

Има и тежък въпрос за позицията на Русия, която работи с военните формирования като Хизбула, а твърди, че се бори с тероризма.

Що се отнася до химическата атака, която стана повод за атаката - Алгафари смята, че авторите й са хора, които са близки до Асад, влезли в договорки с незнайно кого,  за да се предизвика ответна реакция и те да заемат неговата позиция. Другото е, че зад Асад стои силна военизирана машина – Русия и това го прави много смел.

Възможно е трите държави, които извършиха военните удари да решават свои вътрешно – политически проблеми. Президентътъ Тръмп има проблеми, за британците проблемът с доказването на отравянето на Скрипал е сериозен, Франция пък е бивш колонизатор на Сирия и има свои интереси там - така, че нищо чудно акцията да е част от разрешаването на вътрешните им проблеми.

Но все пак основното според Низал Алгафари е легитимация на Запада и знак към Русия да не прекалява.

Той прогнозира, че едва ще има голяма бежанска вълна, рано е да се говори и за глобален конфликт.


Още от категорията

"Точно днес" и утрото на понеделник

В началото на последната седмица за месеца говорим за актуалното от политика, икономика и изкуства. Търсим продължението на новината, че мозайките на древния Филипопол са в индикативния списък на ЮНЕСКО. Разговор с Николай Трайков, от фондация "Америка за България", който следи кандидатстването на културно-историческото ни наследство. Гости в..

публикувано на 22.04.18 в 16:50

Започва фестивалът "Здравей, Здраве!"

„Даровете на ума и сърцето“ е мотото на деветото издание на фестивала “Здравей, Здраве!”, който ще се проведе в града под тепетата в уикенда на 21 и 22 април в Дома на техниката на ул. “Гладстон” 1 и Градската градина. Фестивалът, посветен на здравето и здравословния начин на живот, от тази година е част от официалната програма на „Пловдив –..

обновено на 21.04.18 в 15:15

Организират велопоход в подкрепа на болните от хемофилия

Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия се провежда днес в Пловдив, след отбелязването на Световния ден на хемофилията. Велопоходът “Заедно“ ще потегли в 11.00 ч. от площад “Съединение” и ще премине по ул. "Стефка Николова" и по бул. „Марица- Юг“.  Финалът е в южната част на Гребния канал до алеята пред залата на УХТ. Българската асоциация по..

обновено на 21.04.18 в 09:31

В Брюксел ръкопляскаха на Пловдив 2019 за ЕСК

Много позитивно и положително – така е протекъл  мониторинга  пред Европейската комисия на фондация „Пловдив 2019“, която  подготвя Пловдив като Европейска столица на културата. Това казаха на пресконференция членове от екипа на фондацията веднага след завръщането си от Брюксел. Официалното становище на комисията заедно с..

публикувано на 20.04.18 в 13:38
Румяна Коларова

Президентът се прави на стратег, Борисов го гледа отвисоко

Президентът Румен Радев злоупотребява с Консултативния съвет за национална сигурност, каза по повод последното събиране на КСНС политологът Румяна Коларова. Тя смята, че чрез него държавният глава се опитва да се наложи като политик, който прави стратегическо планиране и осъществява контрол в областта на сигурността, което всъщност е..

публикувано на 20.04.18 в 10:36

Заобиколени сме от райони на военно противопоставяне

Президентът свика КСНС за сигурност. Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност коментира необходимостта от взимане на спешни мерки за готовността на българската армия. Според  Димитър Гърдев рисковете пред националната сигурност остават. Проблемите трябва да се решават  и е нормално да се предприемат по-успешни действия. Той..

публикувано на 19.04.18 в 17:03

БЛС искат ясни критерии за орязване на болничните легла

Всяко седмо болнично легло у нас трябва да се съкрати – това предвижда нова версия на Националната здравна карта. В нея е записано, че общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна обаче е 38 803. От..

публикувано на 19.04.18 в 10:40