РЕКЛАМА

С договорени атаки Западът чисти съвести и предупреждава Русия

Атаката в Сирия имаше за цел да измие лицето на Запада. Много по- рано трябваше да се вземат срещу сатрапа Асад, защото поне половин милион са избитите, над 7 милиона са напуснали домовете си, мнозина са в затвори - изтезавани и измъчвани. Това измива срама пред обществата, които питат защо това се допусна. Тезата е на Нидал Алгафари.

Това бяха договорени атаки, защото по време на ударите Асад беше изведен от двореца и скрит в руските бази, да не би случайно да пострада, смята той.

Според него остава въпросът какво точно обстрелваха ракетите. Кадрите показват Дамаск, припомни Нидал Алгафари, който е  е живял 6 години в града и посочва, че има там има само две места , където могат да се произвеждат химически оръжия. За другите ракети - целите са най- вероятно на съвсем други обекти. Евентуална друга цел се намира на 12 километра от Алепо. За тези атаки явно също има договорка, защото там пък има много противовъздушни комплекси и това не може да стане случайно и да се допусне без проблем.

Според Нидал Алгафари истинската цел е да се елимнира Иран, да се спре ислямизирането на Сирия чрез аятоласите, които действат в  региона. Те са по- голямата заплаха.

Има и тежък въпрос за позицията на Русия, която работи с военните формирования като Хизбула, а твърди, че се бори с тероризма.

Що се отнася до химическата атака, която стана повод за атаката - Алгафари смята, че авторите й са хора, които са близки до Асад, влезли в договорки с незнайно кого,  за да се предизвика ответна реакция и те да заемат неговата позиция. Другото е, че зад Асад стои силна военизирана машина – Русия и това го прави много смел.

Възможно е трите държави, които извършиха военните удари да решават свои вътрешно – политически проблеми. Президентътъ Тръмп има проблеми, за британците проблемът с доказването на отравянето на Скрипал е сериозен, Франция пък е бивш колонизатор на Сирия и има свои интереси там - така, че нищо чудно акцията да е част от разрешаването на вътрешните им проблеми.

Но все пак основното според Низал Алгафари е легитимация на Запада и знак към Русия да не прекалява.

Той прогнозира, че едва ще има голяма бежанска вълна, рано е да се говори и за глобален конфликт.


Още от категорията

Забравете за Миг-29 и Су-25

Забравете за самолетите Миг 29 и Су 25. Те са несъвместими в рамките на НАТО и не могат да се използват при операции по чл. 5/ всяка атака срещу страна от военния съюз се смята за атака срещу общността /.  Сигурността и отбраната на България се гарантира по член 5 и това, че ще имаме 8 самолета всъщност ни прави свързани със страни, които имат..

публикувано на 18.01.19 в 16:46

Пловдив има шанс да се превърне в световна столица на културата

Пловдив е фантастичен град. Не ми е ясно – защо трябва да плюеш един град, който е толкова стар и красив. А той е променен. Централният площад може и да е разкопан, но Пеещите фонтани работят. Каквото и да се случва по булевардите – малките улички са пълни, хората влизат в галериите, всеки ден има концерти и събития...

публикувано на 18.01.19 в 16:07

Проектът "Порастваме заедно" ще се изпълнява до 2020 г. в Пловдив

Проектът „ Порастваме заедно “ на стойност 88 000 лева започва да се изпълнява в Пловдив. Той ще е пряко насочен към 29 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Целта е да създават устойчиви решения за преодоляване на проблема свързан със социалната и трудова интеграция на децата настанени..

публикувано на 18.01.19 в 14:29
Светозар Гледачев

Събуждането на "спящите" акции - много ползи и един риск

Държавата планира да изземе акциите от масовата приватизация, които не се управляват и даже не са потърсени от собствениците им и да ги вложи в Сребърния фонд.  Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира, че мярката, която предлага финансовото министерство е добра и за собствениците на т. нар. "спящи" акции, и за фондовия пазар у нас. Според..

публикувано на 18.01.19 в 10:59

Поне едно наум за социологически данни в деня на вота

Политиците не се умориха да променят правила преди избори. Питам се защо  и още нещо - каква полза очакват политиците, ако се разреши публикуването на социологически данни в деня за размисъл и по време на вота. С такива въпроси социологът Първан Симеонов коментира от предложението за промяна на Изборния кодекс. По думите му винаги има резон в даването..

публикувано на 18.01.19 в 10:24

Великобритания е в ситуация "квадратурата на кръга"

Най - голямата интрига пред британската и пред европейската политика след историческа загуба в парламента.  Така политологът проф. Анна Кръстева нарече решението на британския парламент от вторник да отхвърли споразумението на Тереза Мей за излизане от Европейския съюз (Брекзит).  Това е историческа загуба , каквато британската..

публикувано на 17.01.19 в 15:27

Архитекти срещу динозаври в борба за зала "Лотос"

Преди да се превърне в пещера с динозаври и да отвори врати с това си предназначение, зала "Лотос" става арена на сблъсък между архитектите в града и ръковдствата на общината и Природонаучния музей.  От пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България, както  и от Съюза на архитектите, настояват с декларация кръглата зала между Дома на..

публикувано на 17.01.19 в 15:16