Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за движение са механични и лобистки

| обновено на 24.04.18 в 16:32

Разделянето на Закона за движение по пътищата на три нови, се прави механично и на практика не променя философията и духа на нормативния документ.

Това е становището на Института за пътна безопасност, който днес проведе в Пловдив дискусия на тема „Решения за подобряване на пътната безопасност“. 

В проектите са допуснати много грешки, което показва дефицит на експертиза. Новите моменти нямат пряко отношение към пътната безопасност, а имат по-скоро лобистки интереси, заяви Богдан Милчев от института.

Ексепртите настояват за нов модел за управление на системата за безопасност на движението и създаване на държавен експертен орган по пътна безопасност, който да създаде условия за експертно управление на роцесите свързани със сигурността по пътищата в България и ефективно законодателство.

По време на дисуксията стана ясно още, че пътната обстановка в Пловдив и областта остава тежка. Честите пътно-транспортни произшествия са най-вече заради превишена скорост, употребата на алкохол и наркотични вещества и неправилни маневри, заяви старши комисар Атанас Илков, директор на Областна дирекция на МВР-Пловдив. Той допълни, че през миналата година се отбелязва тенденция за намаляване на катастрофите. Регистрирани са общо 902 катастрофи с травматизъм – със 142 по-малко от предходната година, загинали са 60 души, ранени са 1163-ма.

Атанас Илков смята, че по-високите санкции за шофьорите ще имат дисциплиниращ характер. На същото мнение е и областния управител Здравко Димитров.

Трябва да има по-високи санкции, да се съобразяваме и да се уважаваме. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35