Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Тръмп ще гарантират нещо, ако не правят нищо

Снимка: БГНЕС

За  „гарантите на многостранния световен ред"  и сюжетът Западни Балкани. Коментар на журналиста Светослав Терзиев от вестник "Сега". 

"Гарантите" са  френският президент  Еманюел Макрон, който каза това при държавното си посещение в САЩ, още при слизането от самолета си, а като другия "гарант"  посочи американсакия президент Доналд Тръмп.
Светослав Терзиев  отбеляза, че двамата могат да гарантират нещо, ако не правят нищо. 
Те не са в положение да променят съществено взаимоотношенията в света, но са в състояние да ги развалят, подчерта Терзиев. Той попита какво например направи Доналд Тръмп по отношение на климата, ако не беше правил нищо, беше по-добре. Това се видя и от намесата им в Сирия.
Видяхме протокола какво предполага : шапки, костюми, ръкостискания безкрай, колкото да има зрелищност.Но въпросът не е в шоуто. А какво може да се направи. И двамата имат тежки вътрешни проблеми.
Франция има самочувствие, но няма възможности, подчерта журналистът. Тя не е такъв военен и  икономически гигант, който да може да се разпорежда в света. Затова търси подкрепа от САЩ и от Великобритания. Според Терзиев, Франция е по-добре да работи над трансформация на своята икономика, защото е много по-изостанала от други страни, например  от Германия, и претенциите и да бъде  четвърта икономика  в света, отдавна не е убедителна. 
За Тръмп : Той до такава степен е затънал във вътрешни проблеми, че не може да си състави стабилно правителство. Управлява чрез туити в мрежата, чрез кратки съобщения.Той е човек, който на практика сутринта не знае какво ще стане вечерта. И затова търси медийни изяви, чрез които да изглежда като фактор, който може нещо да извърши. Ето, сега иска да укрепи авторитета си чрез споразумение със Северна Корея. Стигна до там, че да чака от Ким Чен Ун да му вдигне авторитета в света. Но в същото време прави всичко възможно да развали ядрената сделка с Иран. Което е много лошо, защото в Близкия Изток само това липсва, да започне изостряне на отношенията и с още една голяма държава. Сега с натиска върху Иран може да се включат много държави, например Израел. 
Двамата / Макрон и Тръмп/ са се събрали, както се казва,  за да се отъркат един от друг, за да си помогнат. Те са като сляпата лисица и куция котарак, които се подкрепят едни с други, търсейки някаква обща облага. Но претенцията "ние  решаваме какво да бъде, ние сме лидерите и от нас ще зависи  световното развиите и световния ред" е прекалено голяма.
Трима поредни президенти на Франция са несполучливи в световен план, и повтарянето на грешките не ги прави по-силни, смята журналистът.
За Западните Балкани: Това е една амбиция, която едва ли ще даде някакви особени резултати, коментира Светослав Терзиев.  Защоо  не може да се реши основният проблем на Западните Балкани, а той е признаването на Косово.  Това е мината, която може да взриви взаимоотнашенията. Той припомни, че Косове не се признава не само от балкански държави като  Румъния и Гърция, но и от  европейски като Испания, която няма да признае Косово и на срещата за Западните Балкани на `17 май. Защото признавайки Косово, тя трябва да признае и отцепването на Каталуния.  

Цялото интервю със Светослав Терзиев е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59