Лихвите по кредитите ще вървят нагоре, но без драстичен скок

Ще се увеличат ли лихвите след 1 юли, когато БНБ спира да изчислява индекса СОФИБОР?

Финансовият анализатор Светозар Гледачев прогнозира, че лихвите по кредитите у нас ще вървят нагоре.

Това не означава, че те ще се увеличат драстично, но общо взето – ще има леко повишение на лихвите. Това се знае от година и половина. Хората, които смятат да теглят кредити – да го направят сега, но без клауза за осъвременяване на лихвата, защото след това лихвата ще е по-висока, заяви в интервю за Радио Пловдив Светозар Гледачев.

Финансовият анализатор смята, че в момента има силна конкуренция между банките, което води и до по-ниските лихвени проценти, в сравнение с преди няколко години.

За амбицията на България да влезе в чакалнята на еврозоната

България във финансово-икономически аспект отдавна е готова за тази стъпка. Притесненията на западните страни е политическата непредсказуемост на България. Защото нашите ръководители непрекъснато се бият в гърдите, че са в НАТО и ЕС. А в същото време - непрекъснато правят реверанси към най-големите врагове на НАТО и ЕС. Това притеснява ЕС – да не си вкарат троянски кон в най-свидното нещо – финансовата система, коментира Светозар Гледачев.

Цялото интервю със Светозар Гледачев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Повече паркоместа и детски площадки в "Северен"

Получих ключовете от временно изпълняващия длъжността кмет Красимир Асенов.  Не съм търсил Ральо Ралев, има си органи, които да се занимават и да уточняват какво се е случило, не е моя работа. Това обяви пред Радио Пловдив новият кмет на район "Северен"  Стоян Алексиев , който наследява на поста арестувания и обвинен в корупция Ральо..

обновено на 11.11.19 в 17:06

Очакваме управление, отворено към хората

Всеки един от кметовете на Пловдив е допринесъл с нещо за града. Пловдивчани най-добре биха  дали оценка.  Това каза за Радио Пловдив журналистът от в. Марица .Валентина Йеремиева. Тя коментира п редизвикателствата пред  новата местна власт, познавайки работата на седем кмета, управлявали Пловдив през последните 30 години. Според нея..

публикувано на 11.11.19 в 16:56

Младото поколение не носи товара на миналото

Социологът Евелина Славкова е връстница на родната демокрация. Не носи товар от миналото,  затова е убедена, че трябва да гледаме напред, и да оценяме добрите практики през тези 30 години. Тя коментира проучване, което е правено за периода преди 1989 г. Възрастното поколение го оценява положително, защото това е периодът, когато са били..

публикувано на 11.11.19 в 11:17

Без светлина в тунела на българската енергетика

От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. А Европейската комисия постави пазарния принцип като условие, за да удължи живота на въглищните централи у нас до 2025 година. След това, според новите правила на Брюксел за чиста енергия, те ще бъдат затворени. Защо..

публикувано на 08.11.19 в 16:44

Изборът на главен прокурор излишно се политизира

В този спор най-лошото, което се случва, за съжаление е, че този спор и тази процедура излишно се политизира. И това вещае след себе си  доста проблеми, които ние ще констатираме след година-две, може би и повече. Практически се открива една своеобразна Пуническа война между две професионални гилдии в Съдебната власт – от една страна на съдиите и от..

публикувано на 08.11.19 в 15:59