Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваните служители от Здравната каса са източили над 1 милион лева

| обновено на 10.05.18 в 14:58

С над един  милион лева е източена Здравната каса чрез престъпна схема с фиктивни аптеки и дублиране на скъпоструващи медикаменти за хепатит С. Това оповестиха от Окръжна прокуратура Пловдив след извършените показни арести на служители на РЗОК.  

Задържани  са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов и  Влади Манев - служител в касата. 

В ареста остават и  още две лица  замесени в схемата - собственика на верига аптеки Николай Александров и социално слаб пловдивчанин, на чието име Лютиков са разкривани аптеките-фантоми. Според прокуратурата в продължение на година на името на социално слабия гражданин са регистрирани три дружества с лиценз за аптечна дейност. 

На практика обаче никога не е имало действащи аптеки, обясни  окръжният прокурор Румен Попов. Те са били фиктивни и чрез тях само за последният месец са източени близо 90 хиляди лева. Парите са плащани от НЗОК за скъпо струващи лекарства  за  болни от хепатит С на стойност 25 хиляди лева. 

Според прокурор Попов това са реално болни, чийто лични данни са  взети от базата на РЗОК от Деспотов и неговия подчинен. Чрез схемата са изготвяни фалшиви документи и са правени двойни заявки, веднъж през реална и веднъж през фиктивната аптека. 

Междувременно Деспотов и Манев като служители на касата в Пловдив, които отговорят за контрола на аптеките не са извършвали никакви проверки в града . На всеки три месеца те са разкривали ново дружество и нова аптека-фантом, за да не бъдат хванати в последващия контрол от НЗОК.

Според зам.- окръжният прокурор Галин Гавраилов разкритата схема показва сериозни пропуски в контрола на Здравната каса. По думите на Гавраилов са извършени две престъпления  - документна измама и подкуп в особено големи размери. 

Наказанията, предвидени в Наказателния кодекс за тези престъпления са от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 години за подкупа.

На територията на Пловдивска област има 237 аптеки с договор със здравната каса в Пловдив, на които, според прокуратурата, през последните няколко години не се извършвани проверки и тепърва ще се уточнява колко от тях работят реално.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39