Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите решения за Западните Балкани няма да са сега


Европейското бъдеще на Западните Балкани се наложи като най-разпознаваемата сюжетна линия на българското европредседателство, но освен   режим на диалог, нищо повече, коментира престоящата среща ЕС - Западни Балкани в София политологът Иво Инджов. 

Доста се изписа и изговори за това бъдеще на Западните Балкани и предполагаемата роля на България за това  бъдеще. Със сигурност, когато България прави отчет за европредседателството България може да отчете успех, че е допринесла за един режим на диалог между различните страни в този процес, но нищо повече. 

Надали в София може да бъде решено европейското бъдеще на Западните Балкани, каза Инджов, както смята, че ще се оценят усилията на България в този процес.

Диалог за бъдеще на Западните Балкани имаше и преди българското европредседателство и ще има и след българското европредседателство. Може би ще бъдат направени някои анонси в София , които са важни, но големите решения за Западните Балкани няма да бъдат взети в София. Евентуално това ще стане на срещата на върха на Европейския съюз през юни и в рамките на една година време, такива са прогнозите на различни авторитетни източници.

Политологът подчерта,  големият проблем остава Косово-  испанското вето за Косово няма да бъде преодоляно, и припомни, че страната не е призната  и от други държви. Докато  спорният въпрос с името на Македония има повече възможности за консенсус. Най-близо до стартиране на еврочленство са Македония и Албания.  Възможността за компромиси по отношение на Македония е  много по-голяма, доста интензивно преговарят от началото на годината гръцката и македонската страна. Някъде прочетох, че е възможно да се обединят около името Горна Македония, да бъде даден двугодишен срок, през който Македония да го въведе и във вътрешна употреба това име като промени Конституцията си. Тук е възможно да има някаква новина в София да се произведе, но не и по отношение на Косово. Като че ли дългогодишните разногласия между Гърция и Македония изглеждат вече по-лесни за разрешаване след смяна на правителствената гарнитура в Скопие.

Очакванията трябва да бъдат реалистични. Пак казвам, усилията за европейската интеграция на Западните Балкани, което е една дългосрочна стратегия на Европейския съюз, трябва да бъде оценена ролята на България, но не трябва да бъде надценявано свършеното до момента и това, което ще се случи в София, това е просто една среща, на която дългогодишни проблеми трудно могат да  намерят своето разрешение.

 Плюс това няма как да бъде преодоляно испанското вето за Косово, до края на годината могат да започнат преговори с още две страни  от Западните Балкани за еврочленство, но пък две ще останат извън класацията. С Косово и Босна и Херцеговина никой не говори за започване на преговори в близките едва – две години. Албания и Македония имат сега шансове, така че Западните Балкани ще останат предизвикателство за ЕС доста след българското председателство.

Голямото послание на срещата в София е, че диалогът трябва да продължи

Цялото интервю с Ивно Инджов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59