РЕКЛАМА

Община Пловдив обеща партньорство на "Хайнан" за развитието на летището

| обновено на 16.05.18 в 20:34

Община Пловдив ще бъде добър партньор и ще помага съгласно правомощията си за развитието на летище "Пловдив" и реализирането на проекта на концесионера, каза кметът Иван Тотев.

Представителите на консорциум между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ оповестиха намеренията си за развитие на аеропорта на среща с кметовете на Пловдив и на община „Родопи“ Пламен Спасов, с председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, кметовете на шестте пловдивски района и заместник-кмета Розалин Петков.

След огледа на летището те споделиха, че имат намерение веднага след подписване на договора да започнат реализацията на инвестиционния проект. В състава на делегацията бяха и представители на две големи фирми от Китай, които ще се конкурират за изпълнението на строителните дейности, заложени в концесията.

Много важно е развитието на летището и като гражданско, и като карго, подчерта кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.  

Към момента средствата във Фонда за развитие на летище Пловдив стоят като резерв и не се използват за покриване на летищните такси за обслужване на полетите на „Райънеър“, дова и още Иван Тотев. 

По думите му нискотарифната авиокомпания сама поема този разход. В момента водим разговори с „Райънеър“ да запазим четирите полета обслужвани на летището, тъй като ситуацията в авиобизнеса е усложнена заради недостига на пилоти и често се отменят полети, каза още кметът. 

С представителите на китайската корпорация Хайнан, избрана за концесионер на летището, се уговорихме да обсъдим необходимостта от съществуването на фонда, след като бъде подписан концесионният договор. 

Договорът с избрания концесионер може да бъде подписан след като бъде обявено решението на Комисията за защита на конкуренцията. Според Тотев това се очаква да стане до 15 юни.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.


Още от категорията

Откриват кампанията "Мисията е възможна"

В пловдивското училище „Димитър Матевски“ заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще открие националната кампания „Мисията е възможна“. Тя е посветена на  последния етап на процеса на деинституционализация на децата в България.  Кампанията ще обхване общини в цялата страна, в които се създават нови социални услуги за..

обновено на 18.10.18 в 07:59
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова дава старт на енергиен обект

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще е гост на първата копка  на строителството на подстанция „Евмолпия“  на ул. „Богомил“ в Пловдив.  От „Електроразпределение Юг“  уточняват, че предстои изграждането на първата от 20 години градска стационарна електрическа подстанция. Управлението и ще се осъществява дистанционно чрез телемеханика.  ...

публикувано на 18.10.18 в 07:58

Съдът гледа делото среду д-р Красимир Вальов

Пловдивският Окръжен съд ще гледа делото срещу бившия управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“  д-р Красимир Вальов. Той е обвинен  за безстопанственост в особено големи размери при закупуването на компютърен томограф за центъра, с което е причинил щети за над 405 хил.лв.   Според прокуратурата, без пазарни проучвания и експертни..

публикувано на 18.10.18 в 07:45

Бизнесмените, разрушили тютюневия склад на "Одрин" 8, са невинни

Пловдивският Окръжен съд оправда Георги Бранеков и Александър Николич, като ги обяви за напълно невинни по повдигнатите обвинения за събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8.  Съдия Розалия Шейтанова не прие твърдението на прокуратурата, че сградата е паметник на културата и сне обвиненията срещу собствениците на фирма „Одрин 8“...

обновено на 17.10.18 в 18:26

Йорданка Караиванова е новият директор на РЗОК в Пловдив

Новият директор  Йорданка Караиванова  е икономист и до момента бе начело  на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик.  В интервю за Радио Пловдив тя обясни, че към момента е командирована в пловдивската здравна институция, но е на постоянно място.  Касата в Пазарджик се поема от нейната заместничка.  Караиванова допълни, че в..

публикувано на 17.10.18 в 18:25

Спецпрокуратура изправя пред съда банда, занимавала се с данъчни престъпления

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима души за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления на територията на областите Пловдив и Бургас. Участниците в групата са задържани на 16 октомври при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура като за разкриването им съдействие оказва и екип от..

публикувано на 17.10.18 в 15:44

Представиха проекта за обновяването на площад "Централен"

Проектът за реконструкцията на площад Централен в Пловдив предизвика близо тричасов дебат, в който се включиха архитекти, инженери, хора на изкуството и граждани.  Срещата се състоя в Голяма конферентна зала на Дома в присъствието на кмета Иван Тотев, Цанко Драгиев, управител на фирмата – изпълнител „Драгиев и Ко“ и, разбира се - арх. Румяна..

обновено на 17.10.18 в 15:02