РЕКЛАМА

Решението на Светия синод за Македония е канонично и трезво

| обновено на 16.05.18 в 16:57

Граждани протестираха пред Синодалната палата в столицата срещу решението БПЦ да не изпраща свои представители в Македония по случай честването на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Протестиращите настояват Светият синод на БПЦ да преразгледа своето решение, защото според тях то е антидържавно. Протестиращите смятат още решението на Светия синод за повлияно от външни интереси, визирайки по-специално Руската православна църква. 

В интервю за Радио Пловдив преподавателят в Богословския факултет на Великотърновския университет доц. Свилен Тутеков коментира, че решението на Светия синод да не участва в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия е съобразено с каноническата реалност, която съществува в момента. 

Той поясни, че честването на празника от една страна се чества в Македония, но от друга страна, имаме също такова честване, организирано Сръбската православна църква, в чийто диоцес има канонична структура, наречена Охридска архиепископия. Затова и въздържането на Синода да участва в този празник е трезво.

Историческите аргументи в едната или в другата посока трябва да се претеглят с оглед на актуалната канонична ситуация, т. е. това е фактическо канонично състояние, което не може да бъде заобиколено и с оглед това аз смятам, че въздържането от страна на Светия синод да изпратят представител е разумно, добави доц. каза Тутеков. Според него призивите на гражданското общество за съвместно участие в празника за годишнината от Охридската архиепископия в тази ситуация са меко казано странни.

Той смята, че за да се инициира такъв диалог от страна на нашата църква, се изисква съобразяване с общоцърковната канонична ситуация. Това е нещо, което ние не можем да заобиколим. Второ, този процес не започва от днес, този процес върви от дълги години. В Ниш 2000 г. имаме подписано споразумение, което след това се проваля. След това Македонската православна църква има опит да се обърне към Вселенската патриаршия да бъде призната като църква-майка, а сега към Българската православна църква, т. е. ние слагаме на масата само историческите аргументи и според мен по тоя път няма да стигнем кой знае докъде. Има още нещо, което за мен е много важно – след събора в Крит през 2016 г. ние се намираме в една деликатна ситуация, тъй като отказахме  като църква да отидем на този събор и да участваме в него, а той е  най-големият събор на православната църква. 

От тази гледна точка стои въпросът нашата църква в какво положение е, какъв авторитет има международен, междуцърковен, т. е. до каква степен има ресурса да инициира такъв диалог и да поставя решаването на такъв казус какъвто е казусът с Македонската православна църква.

Доц. Свилен Тутеков подчерта, че всичко това са канонични обстоятелства, които изискват не само исторически аргументи, а и анализ на сегашната ситуация. Скептичен съм към ентусиазма и дори екзалтацията, с която отделни фактори от гражданското общество и политически фактори подхождат към този проблем. Процесът е двупосочен. Всяко едно решение трябва да се обяснява, трябва да се артикулира, да се обяснява по един по-смислен начин. 

Според него в и в други и настоящия казус се виждат изказвания и патетика, които са абсолютно несъобразени с църковната логика, с църковната ситуация и с църковната действителност. Затова имаме такива импровизации, които надделяват – ту исторически, ту политически, които според мен не са полезни за, пак казвам, за търсене на църковните решения. В църквата нещата си имат своята логика, нещата не стават понякога толкова бързо както на нас ни се иска и колкото сме свикнали да виждаме в сферата на политическото и трябва да се съобразим с тази логика. Тук стои и въпросът държавата да не изисква от църквата  прекомерни неща, които самата тя не познава, защото самата държава не познава добре логиката на процесите, които се случват в църквата и понякога иска от църквата това, което няма как да се случи по начина, по който се решава в сферата на политическите и междудържавните отношения, каза в заключение доц. Свилен Тутеков.

Цялото интервю с доц. Свилен Тутеков може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Българското образование се нуждае от вдъхновение

Това е най-светлият ден в годината може би за нас, българите, защото го свързваме със словото и със светлината. И тъй като наистина  светът, животът, човеците са започнали в Словото, вероятно и ние имаме усещането, че сме част от тази митология.  А какво е личното ми усещане за празника - малко раздвоено,  защото едновременно чествайки митологиите..

публикувано на 24.05.18 в 13:19

Изкуството на превода - смисъл се улавя с много четене

Един текст, когато се чете, той трябва да се чете с разбиране. В редакторската си работа през годините много често съм се  сблъсквала с това, че хората четат повърхностно.  Специално преводачът трябва да  обръща внимание на всяка една дума, на това, което е искал да каже авторът,  неговия подтекст, да се чете и между линиите, а не да се  спира..

публикувано на 24.05.18 в 12:18

Дългът на учителя е изпитание, кръст, който носим

Като всеки човек,  за мене е  много ценно трудът ми да бъде оценен. Никой от нас не е самотен остров и разбира се, е окриляващо за всеки  творец, когато общността потвърди по някакъв начин смислеността на това, което е направил. Винаги много съм обичала празника, но този 24 май през 2018-та година за мене е специално издание, заяви носителката на..

публикувано на 24.05.18 в 11:16

Да рисуваш с микроорганизми е вдъхновяващо

Когато стане въпрос за изкуство, бактериите и плесените не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата „Агар Арт“. Тя ще се проведе между 1 юни и 1 юли тази година в Регионалния природонаучен музей – Пловдив и включва 40 творби от микроорганизми...

публикувано на 23.05.18 в 14:55

След изпитите на малки и големи - радост и разочарование

Над 5000 зрелостници в Пловдив и областта днес държаха втората задължителна матура и още толкова седмокласници решаваха задачи на външното оценяване, което доведе до страсти и вълнения сред хиляди родители. Ще започнем от зрелостниците, избрали за втори изпит математиката. Те оцениха своя изпит като по-трудно ниво спрямо предходната година...

публикувано на 23.05.18 в 14:26

Ден преди GDPR да влезе в сила, ние сме частично подготвени

Христо Нихризов е лице от екипа на фондация "Право и интернет"- една от организациите, които консултират бизнеса за въвеждането на новия регламент за защита на личните данни. Ден, преди GDPR да влезе в сила, българското законодателство все още не е синхронизирано за този стандарт. Надеждите са Законът за личните данни да се ремонтира до края на..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

Показваме пред Русия комплекси и историческо малодушие

Да се говори за рестарт на отношенията между България и Русия е подвеждащо, каза в предаването "Точно днес" политологът Деян Кюранов. От една страна не се казва какво се рестартира, а от друга разговорите нямат адекватно на формата си съдържание.  Според него посещението на президента Румен Радев и срещата му с Владимир Путин показва комплексирана..

публикувано на 23.05.18 в 10:28