РЕКЛАМА

Решението на Светия синод за Македония е канонично и трезво

| обновено на 16.05.18 в 16:57

Граждани протестираха пред Синодалната палата в столицата срещу решението БПЦ да не изпраща свои представители в Македония по случай честването на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Протестиращите настояват Светият синод на БПЦ да преразгледа своето решение, защото според тях то е антидържавно. Протестиращите смятат още решението на Светия синод за повлияно от външни интереси, визирайки по-специално Руската православна църква. 

В интервю за Радио Пловдив преподавателят в Богословския факултет на Великотърновския университет доц. Свилен Тутеков коментира, че решението на Светия синод да не участва в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия е съобразено с каноническата реалност, която съществува в момента. 

Той поясни, че честването на празника от една страна се чества в Македония, но от друга страна, имаме също такова честване, организирано Сръбската православна църква, в чийто диоцес има канонична структура, наречена Охридска архиепископия. Затова и въздържането на Синода да участва в този празник е трезво.

Историческите аргументи в едната или в другата посока трябва да се претеглят с оглед на актуалната канонична ситуация, т. е. това е фактическо канонично състояние, което не може да бъде заобиколено и с оглед това аз смятам, че въздържането от страна на Светия синод да изпратят представител е разумно, добави доц. каза Тутеков. Според него призивите на гражданското общество за съвместно участие в празника за годишнината от Охридската архиепископия в тази ситуация са меко казано странни.

Той смята, че за да се инициира такъв диалог от страна на нашата църква, се изисква съобразяване с общоцърковната канонична ситуация. Това е нещо, което ние не можем да заобиколим. Второ, този процес не започва от днес, този процес върви от дълги години. В Ниш 2000 г. имаме подписано споразумение, което след това се проваля. След това Македонската православна църква има опит да се обърне към Вселенската патриаршия да бъде призната като църква-майка, а сега към Българската православна църква, т. е. ние слагаме на масата само историческите аргументи и според мен по тоя път няма да стигнем кой знае докъде. Има още нещо, което за мен е много важно – след събора в Крит през 2016 г. ние се намираме в една деликатна ситуация, тъй като отказахме  като църква да отидем на този събор и да участваме в него, а той е  най-големият събор на православната църква. 

От тази гледна точка стои въпросът нашата църква в какво положение е, какъв авторитет има международен, междуцърковен, т. е. до каква степен има ресурса да инициира такъв диалог и да поставя решаването на такъв казус какъвто е казусът с Македонската православна църква.

Доц. Свилен Тутеков подчерта, че всичко това са канонични обстоятелства, които изискват не само исторически аргументи, а и анализ на сегашната ситуация. Скептичен съм към ентусиазма и дори екзалтацията, с която отделни фактори от гражданското общество и политически фактори подхождат към този проблем. Процесът е двупосочен. Всяко едно решение трябва да се обяснява, трябва да се артикулира, да се обяснява по един по-смислен начин. 

Според него в и в други и настоящия казус се виждат изказвания и патетика, които са абсолютно несъобразени с църковната логика, с църковната ситуация и с църковната действителност. Затова имаме такива импровизации, които надделяват – ту исторически, ту политически, които според мен не са полезни за, пак казвам, за търсене на църковните решения. В църквата нещата си имат своята логика, нещата не стават понякога толкова бързо както на нас ни се иска и колкото сме свикнали да виждаме в сферата на политическото и трябва да се съобразим с тази логика. Тук стои и въпросът държавата да не изисква от църквата  прекомерни неща, които самата тя не познава, защото самата държава не познава добре логиката на процесите, които се случват в църквата и понякога иска от църквата това, което няма как да се случи по начина, по който се решава в сферата на политическите и междудържавните отношения, каза в заключение доц. Свилен Тутеков.

Цялото интервю с доц. Свилен Тутеков може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Политиката на Ердоган, а не Тръмп събори турската лира

Мегаломанските проекти на диктаторите винаги водят до кризи, каза в коментар на финансовата криза в Турция консултантът Светлолзар Гледачев. Стабилност на валутата в южната ни съседка ще настъпи, но няма да е бързо, прогнозира финансистът. Валутната система на една страна отразява състоянието на икономиката. Турската икономика не може да се справи..

публикувано на 16.08.18 в 11:40

Сривът на регистъра е риск за сигурността, възможен е и умисъл

Базата данни на Търговския регистър съдържа практически всичко за търговския оборот, тя може да навреди на структуроопределящи фирми. Това е  изключително чувствителна информация, затова случилото действително застрашава националната сигурност – коментарът е на адвокатът и екс депутат Владимир Дончев. Най- страшното е, че този проблем не е..

публикувано на 16.08.18 в 10:59

Фондация "За нашите деца" спаси от изоставяне 6 бебета в Пловдив

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на годината благодарение на екипа на фондация "За нашите деца" в Пловдив.  Общо 10 са случаите, по които работи Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие. Спасихме от изоставяне 6 бебета, благодарение на активното ни сътрудничество със здравните..

публикувано на 16.08.18 в 10:14

Най-доброто за автора е да си отвоюва мястото в конкурс

Дебатът за проекта за новата сграда на дружеството на Пловдивските художници намирам за нормален и полезен и аз много се радвам, че има гражданска активност, каквато пловдивчани винаги са проявявали при обсъждане на важни събития.  За съжаление, проектът се наложи да бъде представен на етап, в който не беше съвсем завършен, защото се бързаше, заради..

публикувано на 15.08.18 в 10:54

Дебатът за галерията на "Гладстон" - предпоследни страсти

Община Пловдив очаква нови предложения за оформяне на галерията на дружеството на художниците на „Гладстон“32.  Кметът Иван Тотев обяви, че администрацията ще настоява за ново решение за оформяне на зоната между площадното пространство и ул. „Гладстон“ и за фасадите на сградата.  Това решение стъписа общественото мнение, защото се появи..

обновено на 14.08.18 в 14:03

РЗОК: Проблемът с карловската болница се политизира

В становище на РЗОК - Пловдив, свързано с протеста в карловската болница се казва, че п роблемът с АГ – отделението на здравното заведение се политизира. Зам.-  директорът Даниела Николова обясни, че препоръки за попълване на щатовете за анестезиолози в лечебното заведение са отправени отдавна и отговорността за това, че такива не са..

публикувано на 13.08.18 в 13:23

Трудното време не е пречка за този, който иска да прави добро

Хиляди хора вече се събират в Бачковския манастир в очакване на 15.08, когато е празникът Успение на Пресвета Богородица. Бдението и отслужването на т.нар "Велика вечерня" ще започне в 20 часа във вторник, в полунощ започва утренята, а в 8.30 на 15.08 е началото на Светата литургия. Подробната програма на празника е качена на сайта на Бачковския..

обновено на 13.08.18 в 12:31