РЕКЛАМА

Решението на Светия синод за Македония е учудващо и неловко

| обновено на 16.05.18 в 16:57

Като учудващо и неловко Петър Мутафчиев определи  решението на Светия синод да не изпрати свои представители в Охрид  за отбелязването на 1000-та годишнина от създаването на Охридската архиепископия. Мутафчиев е част от  Инициативния комитет, който подготвяше общото  честване на годишнината, член е на  Управителния съвет на Българското сдружение на родовете от Македония,  наследник  е на   Шапкаревия род от Охрид, политик, бивш транспортен министър и депутат.  

Петър Мутафчиев каза, че Светият синод на БПЦ е закъснял с решението си. И не става дума дали това решение е канонично, или не е канонично, а защото е свързано с българската църква, с българския народ и история. А са поканени и българския президент и премиер. И допълни, че в подписаното наскоро Споразумение между България и Македония няма как да не бъде засегнат и този въпрос.

Мутафчиев не приема обяснението за каноничност за достатъчно основателно: не става въпрос за каноничност, а за воля и кураж и по-добра връзка с държавата. Да, БПЦ е независима, но е и част от българската държава.  Във връзка с каноничността, той  риторично попита как е било възможно и канонично , когато Сръбската православна църква е  признала Охридския архиепископ от нейна страна, тогава БПЦ да не реагира ? 

Той каза още, че независимо от ситуацията, на 28 май ще бъде издадена специална марка за 1000-годишнината, а те ще бъдат на честването в Охрид. 

Защото това е част от българската история и ние не считаме  и не приемаме, че като отиваме там, сме предали част от историята ни, напротив,  нашата история в Македония  е част  и от македонската история, това са хора, с които ние кръвно сме свързани, нашите родове произхождат от там, ние сме били членове на една и съща православна църква и трябва да търсим възможностите да постигаме общи цели в интерес на българската и македонската държава и на българските и македонските и българските граждани. 

Цялото интервю с Петър Мутафчиев е в звуковия файл.  Още от категорията

Най-доброто за автора е да си отвоюва мястото в конкурс

Дебатът за проекта за новата сграда на дружеството на Пловдивските художници намирам за нормален и полезен и аз много се радвам, че има гражданска активност, каквато пловдивчани винаги са проявявали при обсъждане на важни събития.  За съжаление, проектът се наложи да бъде представен на етап, в който не беше съвсем завършен, защото се бързаше, заради..

публикувано на 15.08.18 в 10:54

Дебатът за галерията на "Гладстон" - предпоследни страсти

Община Пловдив очаква нови предложения за оформяне на галерията на дружеството на художниците на „Гладстон“32.  Кметът Иван Тотев обяви, че администрацията ще настоява за ново решение за оформяне на зоната между площадното пространство и ул. „Гладстон“ и за фасадите на сградата.  Това решение стъписа общественото мнение, защото се появи..

обновено на 14.08.18 в 14:03

РЗОК: Проблемът с карловската болница се политизира

В становище на РЗОК - Пловдив, свързано с протеста в карловската болница се казва, че п роблемът с АГ – отделението на здравното заведение се политизира. Зам.-  директорът Даниела Николова обясни, че препоръки за попълване на щатовете за анестезиолози в лечебното заведение са отправени отдавна и отговорността за това, че такива не са..

публикувано на 13.08.18 в 13:23

Трудното време не е пречка за този, който иска да прави добро

Хиляди хора вече се събират в Бачковския манастир в очакване на 15.08, когато е празникът Успение на Пресвета Богородица. Бдението и отслужването на т.нар "Велика вечерня" ще започне в 20 часа във вторник, в полунощ започва утренята, а в 8.30 на 15.08 е началото на Светата литургия. Подробната програма на празника е качена на сайта на Бачковския..

обновено на 13.08.18 в 12:31

Румънското общество показва сериозна политическа зрялост

Хилядите, които протестират срещу корупцията и срещу правителството в Румъния показват поредно ехо на прехода, поредното улично наместване на политическите пластове, каза в коментар на събитията в северната ни съседка проф. Марин Русев. Анализаторът обвърза актуалните събития с тенденции в Източна Европа, но и акцентира върху отликите.  Румъния беше..

публикувано на 13.08.18 в 11:20

По- силната лява ръка не е заради ген, а модел на подражание

През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обявява 13 август за Международен ден на хората, които работят с лава ръка.  Левичари са от 3 до 10% от хората в света.  Сред известните от тях са  Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов,..

публикувано на 13.08.18 в 10:19

Балканите усещат най-силно промените в климата

България има още доста работа по адаптацията към климатичните промени, но все пак последните 5 години се опитваме да наваксаме това изоставане. Колкото и да не сме страна за пример, поне амбициозно действаме, за да решим този проблем, каза в интервю за Радио Пловдив  Георги Стефанов, мениджър "Климатични промени и Зелена икономика"  в Световния фонд за..

обновено на 10.08.18 в 12:28