РЕКЛАМА

Решението на Светия синод за Македония е учудващо и неловко

| обновено на 16.05.18 в 16:57

Като учудващо и неловко Петър Мутафчиев определи  решението на Светия синод да не изпрати свои представители в Охрид  за отбелязването на 1000-та годишнина от създаването на Охридската архиепископия. Мутафчиев е част от  Инициативния комитет, който подготвяше общото  честване на годишнината, член е на  Управителния съвет на Българското сдружение на родовете от Македония,  наследник  е на   Шапкаревия род от Охрид, политик, бивш транспортен министър и депутат.  

Петър Мутафчиев каза, че Светият синод на БПЦ е закъснял с решението си. И не става дума дали това решение е канонично, или не е канонично, а защото е свързано с българската църква, с българския народ и история. А са поканени и българския президент и премиер. И допълни, че в подписаното наскоро Споразумение между България и Македония няма как да не бъде засегнат и този въпрос.

Мутафчиев не приема обяснението за каноничност за достатъчно основателно: не става въпрос за каноничност, а за воля и кураж и по-добра връзка с държавата. Да, БПЦ е независима, но е и част от българската държава.  Във връзка с каноничността, той  риторично попита как е било възможно и канонично , когато Сръбската православна църква е  признала Охридския архиепископ от нейна страна, тогава БПЦ да не реагира ? 

Той каза още, че независимо от ситуацията, на 28 май ще бъде издадена специална марка за 1000-годишнината, а те ще бъдат на честването в Охрид. 

Защото това е част от българската история и ние не считаме  и не приемаме, че като отиваме там, сме предали част от историята ни, напротив,  нашата история в Македония  е част  и от македонската история, това са хора, с които ние кръвно сме свързани, нашите родове произхождат от там, ние сме били членове на една и съща православна църква и трябва да търсим възможностите да постигаме общи цели в интерес на българската и македонската държава и на българските и македонските и българските граждани. 

Цялото интервю с Петър Мутафчиев е в звуковия файл.  Още от категорията

От ГЕРБ поискаха кмет и 17 съветници в Асеновград наесен

Разказваме за отговорността на ГЕРБ от 21 януари да номинира евродепутати, да спечил вота през май и след това да се бори за гласовете на българите за местна власт - интервюто е с народния представител от Пловдив област д-р Христо Грудев.  Той посочи, че е силно впечатлен от срещата в София, защото посланията са ясни и конкретни.  Като член на..

публикувано на 21.01.19 в 09:46

100 години Астрономически съюз отбелязват в Планетариума

Първото лунно затъмнение за 2019 г. наблюдавахме от България рано тази сутрин, това съобщиха от Института по астрономия при БАН.  От Смолян видимостта не е била отлична, но въпреки това са направени снимки на уникалното явление, съобщи за Радио Пловдив директорът на Планетариума с НАО - Смолян Мариана Хаджигенчева . Тя каза още:  За съжаление..

публикувано на 21.01.19 в 09:33

Забравете за Миг-29 и Су-25

Забравете за самолетите Миг 29 и Су 25. Те са несъвместими в рамките на НАТО и не могат да се използват при операции по чл. 5/ всяка атака срещу страна от военния съюз се смята за атака срещу общността /.  Сигурността и отбраната на България се гарантира по член 5 и това, че ще имаме 8 самолета всъщност ни прави свързани със страни, които имат..

публикувано на 18.01.19 в 16:46

Пловдив има шанс да се превърне в световна столица на културата

Пловдив е фантастичен град. Не ми е ясно – защо трябва да плюеш един град, който е толкова стар и красив. А той е променен. Централният площад може и да е разкопан, но Пеещите фонтани работят. Каквото и да се случва по булевардите – малките улички са пълни, хората влизат в галериите, всеки ден има концерти и събития...

публикувано на 18.01.19 в 16:07

Проектът "Порастваме заедно" ще се изпълнява до 2020 г. в Пловдив

Проектът „ Порастваме заедно “ на стойност 88 000 лева започва да се изпълнява в Пловдив. Той ще е пряко насочен към 29 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“. Целта е да създават устойчиви решения за преодоляване на проблема свързан със социалната и трудова интеграция на децата настанени..

публикувано на 18.01.19 в 14:29
Светозар Гледачев

Събуждането на "спящите" акции - много ползи и един риск

Държавата планира да изземе акциите от масовата приватизация, които не се управляват и даже не са потърсени от собствениците им и да ги вложи в Сребърния фонд.  Финансовият анализатор Светозар Гледачев коментира, че мярката, която предлага финансовото министерство е добра и за собствениците на т. нар. "спящи" акции, и за фондовия пазар у нас. Според..

публикувано на 18.01.19 в 10:59

Поне едно наум за социологически данни в деня на вота

Политиците не се умориха да променят правила преди избори. Питам се защо  и още нещо - каква полза очакват политиците, ако се разреши публикуването на социологически данни в деня за размисъл и по време на вота. С такива въпроси социологът Първан Симеонов коментира от предложението за промяна на Изборния кодекс. По думите му винаги има резон в даването..

публикувано на 18.01.19 в 10:24