РЕКЛАМА

Решението на Светия синод за Македония е учудващо и неловко

| обновено на 16.05.18 в 16:57

Като учудващо и неловко Петър Мутафчиев определи  решението на Светия синод да не изпрати свои представители в Охрид  за отбелязването на 1000-та годишнина от създаването на Охридската архиепископия. Мутафчиев е част от  Инициативния комитет, който подготвяше общото  честване на годишнината, член е на  Управителния съвет на Българското сдружение на родовете от Македония,  наследник  е на   Шапкаревия род от Охрид, политик, бивш транспортен министър и депутат.  

Петър Мутафчиев каза, че Светият синод на БПЦ е закъснял с решението си. И не става дума дали това решение е канонично, или не е канонично, а защото е свързано с българската църква, с българския народ и история. А са поканени и българския президент и премиер. И допълни, че в подписаното наскоро Споразумение между България и Македония няма как да не бъде засегнат и този въпрос.

Мутафчиев не приема обяснението за каноничност за достатъчно основателно: не става въпрос за каноничност, а за воля и кураж и по-добра връзка с държавата. Да, БПЦ е независима, но е и част от българската държава.  Във връзка с каноничността, той  риторично попита как е било възможно и канонично , когато Сръбската православна църква е  признала Охридския архиепископ от нейна страна, тогава БПЦ да не реагира ? 

Той каза още, че независимо от ситуацията, на 28 май ще бъде издадена специална марка за 1000-годишнината, а те ще бъдат на честването в Охрид. 

Защото това е част от българската история и ние не считаме  и не приемаме, че като отиваме там, сме предали част от историята ни, напротив,  нашата история в Македония  е част  и от македонската история, това са хора, с които ние кръвно сме свързани, нашите родове произхождат от там, ние сме били членове на една и съща православна църква и трябва да търсим възможностите да постигаме общи цели в интерес на българската и македонската държава и на българските и македонските и българските граждани. 

Цялото интервю с Петър Мутафчиев е в звуковия файл.  Още от категорията

Ден преди GDPR да влезе в сила, ние сме частично подготвени

Христо Нихризов е лице от екипа на фондация "Право и интернет"- една от организациите, които консултират бизнеса за въвеждането на новия регламент за защита на личните данни. Ден, преди GDPR да влезе в сила, българското законодателство все още не е синхронизирано за този стандарт. Надеждите са Законът за личните данни да се ремонтира до края на..

публикувано на 23.05.18 в 11:28

Показваме пред Русия комплекси и историческо малодушие

Да се говори за рестарт на отношенията между България и Русия е подвеждащо, каза в предаването "Точно днес" политологът Деян Кюранов. От една страна не се казва какво се рестартира, а от друга разговорите нямат адекватно на формата си съдържание.  Според него посещението на президента Румен Радев и срещата му с Владимир Путин показва комплексирана..

публикувано на 23.05.18 в 10:28

Рестартът на АЕЦ "Белене" с микс от компании, включващи Русия

Мълчанието в посока на политическите процеси София - Москва винаги са завършвали неудачно за София, и за българската държава като цяло .  Това коментира пред Радио Пловдив проф. Нина Дюлгерова , експерт по международни отношения. Тя оцени като позитивен знак посещението на българския президент Румен Радев в Русия.  Когато се отваря..

публикувано на 22.05.18 в 14:53

Книгата остава най-достъпният досег на българина с изкуството

Национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено в навечерието на 24-ти май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, показва засилен интерес към различните форми на изкуство и културен живот в страната. След продължителен период на застой и отлив от културните сцени, през последните години търсенето..

публикувано на 22.05.18 в 14:48

„Слово и рисунки, светлина и звук“ в Пловдив и Яврово

В седмицата на духа - Фондация "ПАМЕТ" отправя покана към всички пловдивчани и гостите на града да посетят до 30 май "Пространство на словото", част от проекта „Слово и рисунки, светлина и звук“. Той е финансиран по програмата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Интересното в този проект е, че той се случва не само на..

публикувано на 22.05.18 в 11:15
Атанас Атанасов

"Демократична България" срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Национален протест срещу рестарта на проекта АЕЦ „Белене“ ще се проведе пред Министерски съвет. Организаторите от „Демократична България“ са категорични, че възобновяването на този проект е пагубен за българските геополитически, финансови и екологични интереси. Винаги сме били против проекта АЕЦ „Белене“ и то по комплексни причини. На..

публикувано на 22.05.18 в 10:37
Александър Маринов

Румен Радев с трудна задача - да подобри отношенията с Русия

Зад посещението на българския президент Румен Радев в Русия и срещата му с Владимир Путин не стоят само енергийните проекти, а стои една много по-голяма и по-трудна задача – за подобряване, за излекуване на отношенията между двете държави на високо равнище. Защото конкретните форми на икономическо сътрудничество са следствие на много..

публикувано на 22.05.18 в 09:59