РЕКЛАМА

Решението на Светия синод за Македония е учудващо и неловко

| обновено на 16.05.18 в 16:57

Като учудващо и неловко Петър Мутафчиев определи  решението на Светия синод да не изпрати свои представители в Охрид  за отбелязването на 1000-та годишнина от създаването на Охридската архиепископия. Мутафчиев е част от  Инициативния комитет, който подготвяше общото  честване на годишнината, член е на  Управителния съвет на Българското сдружение на родовете от Македония,  наследник  е на   Шапкаревия род от Охрид, политик, бивш транспортен министър и депутат.  

Петър Мутафчиев каза, че Светият синод на БПЦ е закъснял с решението си. И не става дума дали това решение е канонично, или не е канонично, а защото е свързано с българската църква, с българския народ и история. А са поканени и българския президент и премиер. И допълни, че в подписаното наскоро Споразумение между България и Македония няма как да не бъде засегнат и този въпрос.

Мутафчиев не приема обяснението за каноничност за достатъчно основателно: не става въпрос за каноничност, а за воля и кураж и по-добра връзка с държавата. Да, БПЦ е независима, но е и част от българската държава.  Във връзка с каноничността, той  риторично попита как е било възможно и канонично , когато Сръбската православна църква е  признала Охридския архиепископ от нейна страна, тогава БПЦ да не реагира ? 

Той каза още, че независимо от ситуацията, на 28 май ще бъде издадена специална марка за 1000-годишнината, а те ще бъдат на честването в Охрид. 

Защото това е част от българската история и ние не считаме  и не приемаме, че като отиваме там, сме предали част от историята ни, напротив,  нашата история в Македония  е част  и от македонската история, това са хора, с които ние кръвно сме свързани, нашите родове произхождат от там, ние сме били членове на една и съща православна църква и трябва да търсим възможностите да постигаме общи цели в интерес на българската и македонската държава и на българските и македонските и българските граждани. 

Цялото интервю с Петър Мутафчиев е в звуковия файл.  Още от категорията

Никой искрено не иска реформи, здравният модел устройва всички

От самото начало е ясно, че ефективен дебат по вота на недоверие за здравеопазването няма да има, констатира след приключилия в НС дебат политологът Стойчо Стойчев. Не беше направен дори елементарният анализ да се раздели здравната политика от здравната система и да се чуят аргументи по тези теми. Това, което се случи показва качеството на..

публикувано на 19.10.18 в 15:52

Заложено ни е да обичаме Светеца чисто и безусловно

Свети  Иван Рилски е приеман  за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия  манастир в България – Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.  Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните..

публикувано на 19.10.18 в 10:36

Трима лекари от Пловдив са с национални награди

Днес по традиция се отбелязва Денят на българския лекар. На национално ниво в София от Българския лекарски съюз за Лекари на годината 2018 г. от Пловдив ще бъдат отличени: За дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност „Неврология“ –  Проф. Захари  Иванов Захариев , дмн, зав...

публикувано на 19.10.18 в 06:40

Президентът поласка българите в UK, но не допусна въпроси

Аудиенцията на президента Румен Радев при кралица Елизабет II и срещата му ден преди това с българската общност във Великобритания са тема на разговор с Мария Спирова, която присъства на тази среща. От една страна да се види с българската общност в чужбина е нормално действие на всеки политик, но от друга - Румен Радев е виждан като потенциален..

обновено на 18.10.18 в 17:58

"Атака" не иска да сваля кабинета, разломът ни с НФСБ е дълбок

Размяната на реплики и обвинения между НФСБ и  "Атака" не спира. Днес "Атака" отговори на депутатите от НФСБ, които поискаха снемане на доверието от Волен Сидеров като председател на ПГ на "Обединени патриоти" и отстраняването му от поста, като част от тях определиха поведението на НФСБ като проява на "лош вкус" Според  проф. Станислав Станилов,..

обновено на 18.10.18 в 17:58

Ще се борим за нашите въглищни централи

Въглищните централи осигуряват 46 % от електроенергията на страната, а през зимата този процент достига 60. Без въглищните централи българският енергиен сектор няма как да балансира системата. Това заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посочи, че ще бъде намерено решение за ТЕЦ „Марица Изток 2“.  Сформираната в..

обновено на 18.10.18 в 17:58

Не се състоя същински дебат за проекта за площад "Централен"

Около проблемите на концепцията, на подхода за решаване на площадното пространство нямаше дебати. Бих могла да си мисля, че най-важният аспект на проекта се приема от присъстващите на обсъждането. Това, което се разискваше при представянето на идейния проект за площад Централен в Дом на културата „Борис Христов“, бяха други теми: вида на..

обновено на 18.10.18 в 16:19