РЕКЛАМА

"Точно днес - пътищата, териториите, полетите

| обновено на 16.05.18 в 19:41

Ще се окажат ли на един бряг  страните от  Стария континент и от западната му балканска периферия?  Споделената европейска перспектива  ще бъде фокус на срещата на върха в София? Готови ли са Западните Балкани за европейска интеграция, какъв процес на работа предстои и какви ще бъдат ползите от акта? По темата чуйте геополитическия анализатор проф. Марин Русев – преподавател в СУ „Климент Охридски“.

Ще успее ли България, като страна, председателстваща Европейския съвет,  да убеди останалите страни – членки, че в обсъжданите мерки по пакета „Мобилност“, който трябва да бъде гласуван в Европарламента, прозира двоен стандарт, от който ще пострадат и българските товарни превозвачи?

 Аргументи за твърдението ще даде мащабната им протестна акция не само в столицата, но и в Пловдив. Те ще  бъдат заявени многогласно и с категоричността, че ако пакетът „Макрон“ бъде приет в предложения вид, хиляди семейства ще се изправят пред обречен избор – глад или имиграция. За абсурдните идеи в текстовете и необходимостта от професионално лобиране и експертна реакция – Илиян Филипов – собственик на най-голямата транспортна фирма в Източна Европа и от мястото на събитието – Антоанета Петричанска.

Защо не трябва да пренебрегваме сигналите, които ни дава собственото тяло и какви рискове за здравето и живота ни създава  повишеното кръвно налягане? В Световния ден на хипертонията  и националната здравна кампания, която се провежда в 11 града в страната  по инициатива на Българската лига по хипертония, Българския червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“ – Елица Петрова – национален координатор на събитието.

Артистично и ароматно с вкус на жито и хляб ще ни срещне Спасовден – Фестивал на хляба и сладкишите ще превземе Пловдив за четири дни. За програмата и устниците в него чуйте Димитър Йолтов  - интервю на Нели Бистрашка.

За старта на IХ Международен фестивал Дни на музиката в Балабановата къща, удостоен със сертификат за качество  „Европейски фестивал 2017-2018“ на Европейската фестивална асоциация преди откриването му тази вечер в Градския дом на културата ще разговаряме с Мила Павлова – артистичен директор на феста.

А за  десетата изложба „Видения отвъд воала“ на известния цигулар и концертмайстор на Пловдивската опера Мичо Димитров  в галерия „Arsenal of art“ – интервю на Галя Митева.


Още от категорията

Етюдите на празника и "Точно днес" на 25 май

Не се гаси туй, що не гасне! И продължаваме в програмата - с духовност, още правила и ново изкуство. За наградите и успехите, за сгрешените граматически и политически задачи говорим по Радио Пловдив. Тръгваме от "Революция на тъгата" и четем заедно със Симеон Аспарухов списанието "Нова Асоциална Поезия".  Разговор и с  Иванка Киркова,  началник на..

публикувано на 24.05.18 в 15:47

"Ден след ден" - Аз, буки, веди, глаголи, добро, есть, жичье ...

Езикът е кодът за човешкото общуване. Той е инструмент за назоваване на света и на вътрешния, духовния свят. Словото е в нас и ние сме в словото. 24 май е празник, какъвто другите народи нямат – празник на буквите, на писмеността, просветата и културата. Това е специален ден за всеки българин, където и да се намира по света. Това е  най-българският..

публикувано на 24.05.18 в 14:47

24 май - Денят на България е днес!

Празникът на духовното просветление и националната ни идентичност! Празникът на  буквите – символи на Паметта и ключ към Всичко и навсякъде  извън  темелите на Времето. Словото е Вечността на красотата, а Знанието – чуден експлозив на Вяра. Поклон към Братята от Солун - покровителите на Европа, Поклон към просветителите и към..

публикувано на 23.05.18 в 16:52

"Ден след ден" на 23 май

Изпити, финанси, наука и изкуство – част от темите в двата часа на следобeдната програма. Нощни автобуси ще се движат по пет линии в Пловдив. Това решиха общинските съветници, които приеха актуализация на транспортната схема. С още новини от днешната сесия на местния парламент ще чуем Нели Бистрашка. Над 10 хил. ученици в Пловдив отново..

публикувано на 23.05.18 в 14:06

По кой път вървим "Точно днес"

Посоката на държавата, на бизнеса и на духа - по сложни лабиринти или след гумичката на молива, който някой друг държи Снимка на България на картата между Европа и Русия ще проявим с политолога Деян Кюранов. Производството на фъстъци в деня, когато му се устройства празник. До празник ли име е на производителите ще ни каже доц. Станислав Стаматов -..

публикувано на 22.05.18 в 18:15

"Ден след ден" на 22 май

Президентът Румен Радев е на посещение в Русия. Вчера той се срещна с премиера Дмитрий Медведев, а днес – и с президента Владимир Путин. Двамата президенти ще обсъдят отношенията между България и Русия в областта на икономиката, образованието и културата, международната сигурност. Очаква се енергетиката да е водеща тема на разговорите между..

публикувано на 22.05.18 в 13:59

Политически и енергийни схеми „Точно днес“

Сметки, ходове, тактики...Когато говорим за политика – винаги стигаме и до енергетика. В утрото на 22 май проследяваме: Дългоочакваната среща между българския президент Румен Радев и Владимир Путин. Какви са очакванията и следва ли поредна назидателна порция към България – разговор с професор Александър Маринов. Гласове срещу..

публикувано на 21.05.18 в 17:00