РЕКЛАМА

Попинци се обяви категорично срещу рудодобива

Жителите на панагюрското село Попинци изпратиха декларация до държавните инстуции и местните власти. В нея те посочват, че са категорично против търсенето, проучването на метални полезни изкопаеми .  

Разрешение за такива дейности в площ „Борова могила“ през април  бе представено от „Асарел Медет“ АД.  Хората от селото събраха подписка против проучванията, в която се включиха 955 души. В началото на май се проведе мирен протест. На проведено събрание в местното читалище не са присъствали  представители от дружеството.

В декларацията си жителите на Попинци посочват, че са  абсолютно против опитите на всяка една компания, решила да търси и проучва в непосредствена близост до селото. Според тях това ще доведе до получаване на концесия и ще позволи изграждане на открит рудник за добив на полезни изкопаеми непосредствено до домовете им.  

В текста се посочва, че от десетилетия  минната дейност в региона влияее върху околната среда и биоразнообразието, здравето и живота на хората. Изпускат се замърсени води, вдигат се  прашни облаци.

Бъдещите добивни дейности  ще окажат вредно въздействие и по поречията на реките край Стрелча и Панагюрище, както и притоците  на Марица  в областите Пазарджик и Пловдив, отбелязват в декларацията си жителите на Попинци. 

Тя е изпратена до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, омбудсмана, министерствата на енергетиката и околната среда и водите, както и до областния управител на Пазарджик, председателите на общинските съвети в Панагюрище и Стрелча, кметовете на  Панагюрище, Стрелча и Попинци.


Още от категорията
Проект на бъдещата галерия

Жалба спря преобразяването на Детмаг в галерия

Още един ремонт свързан с изграждане на културна инфраструктура  за европейското домакинство на Пловдив през 2019 г.  спря след жалба от отстранен от конкурсната процедура  участник.  Фирма „Саграда“ ЕООД, която отпадна, заради пропуски в документацията, обжали  пред КЗК избраната на 25 юли фирма  „Ай Ди Ел“ ЕООД. В съответствие с офертата,..

публикувано на 16.08.18 в 17:05

Пловдивски квартали останаха с часове без вода заради аварии

Заради аварии за по няколко часа днес нямаше вода в няколко района на Пловдив.  Повреда на спирателен кран остави без вода живеещите на улица „Шилер“ зад Градския дом на културата „Борис Христов“, както и на няколко съседни улици. Отстраняването приключи в обещаното време - до 15 часа.  Повредата са нанесли работници на строителната фирма..

публикувано на 16.08.18 в 16:17

Полицаят, участвал в трафик на бежанци, остава зад решетките

Пловдивският окръжен съд остави в ареста полицая Владимир Стоянов . Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  Стоянов, който е обвинен за трафик на мигранти,   обжалваше решението на районния съд в Карлово, който постанови той да остане зад решетките, защото може извърши други престъпления. В хода на делото стана ясно, че  той е..

публикувано на 16.08.18 в 16:01

Обновяват ВиК мрежата в Златоград с над 1 милион лева

ВиК-мрежата на десетки улици в Златоград предстои да бъде подменена.  От общината уточниха, че проектът за доизграждане, реконскрукция и рехабилитация на ВиК- мрежата се финансира с 1.1 млн. лв., отпуснати от държавата.  Предвижда се реконструкцията да започне в края на август.  При подготовката на трасето за работа ще се засегне уличната..

публикувано на 16.08.18 в 15:26

Арестуваха шофьор, опитал да подкупи с 20 евро полицаи

Случката се е разиграла  на АМ "Тракия" в  района на пътен възел Гелеменово.  Полицаите засекли лек автомобил „Нисан“ без регистрационни табели.  Оказало се, че шофьорът 37годишен мъж от Пазарджик няма книжка. Той решил да подкупи полицаите и извадил банкнота от 20 евро като я подхвърлил в служебната кола. Шофьорът е бил арестуван незабавно за 24..

обновено на 16.08.18 в 14:52

Христо Бонев дари 200 кашона с лакомства за пациентите на УМБАЛ „Свети Георги“

Това е петото поред дарение за годината, направено от футболната легенда за болницата. Лакомствата бяха разпределени между пациентите на девет клиники: Клиника по педиатрия и генетични заболявания, Клиника по детска хирургия, Клиника по кардиохирургия, Втора клиника по хирургия, Клиника по изгаряния, Клиника по пластично-възстановителна..

обновено на 16.08.18 в 14:52

Пловдивският апелативен съд решава ще бъде ли освободен предсрочно Евстатиев

Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе протест срещу предсрочното освобождаване от затвора на бившия кмет на община Стрелча Иван Евстатиев, който е с 4-годишна присъда заради сексуално насилие над 16-годишна ученичка. Вчера Окръжният съд го освободи предсрочно, като замени оставащите година и два месеца от присъдата в пробация.  Решението на..

публикувано на 16.08.18 в 14:04