РЕКЛАМА

Попинци се обяви категорично срещу рудодобива

Жителите на панагюрското село Попинци изпратиха декларация до държавните инстуции и местните власти. В нея те посочват, че са категорично против търсенето, проучването на метални полезни изкопаеми .  

Разрешение за такива дейности в площ „Борова могила“ през април  бе представено от „Асарел Медет“ АД.  Хората от селото събраха подписка против проучванията, в която се включиха 955 души. В началото на май се проведе мирен протест. На проведено събрание в местното читалище не са присъствали  представители от дружеството.

В декларацията си жителите на Попинци посочват, че са  абсолютно против опитите на всяка една компания, решила да търси и проучва в непосредствена близост до селото. Според тях това ще доведе до получаване на концесия и ще позволи изграждане на открит рудник за добив на полезни изкопаеми непосредствено до домовете им.  

В текста се посочва, че от десетилетия  минната дейност в региона влияее върху околната среда и биоразнообразието, здравето и живота на хората. Изпускат се замърсени води, вдигат се  прашни облаци.

Бъдещите добивни дейности  ще окажат вредно въздействие и по поречията на реките край Стрелча и Панагюрище, както и притоците  на Марица  в областите Пазарджик и Пловдив, отбелязват в декларацията си жителите на Попинци. 

Тя е изпратена до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, омбудсмана, министерствата на енергетиката и околната среда и водите, както и до областния управител на Пазарджик, председателите на общинските съвети в Панагюрище и Стрелча, кметовете на  Панагюрище, Стрелча и Попинци.


Още от категорията

Каракалът, който се разходи в Кършияка, е стар познайник на Зоокомплекса

Каракал се разходи по покривите на ул. „Ибър“ в Пловдив и стана зооновина номер едно в социалните мрежи. Дивото животно е от семейство котки, прилича на рис и не е безопасно, твърдят специалистите. Пловдивският екземпляр се оказа домашен любимец, вероятно избягал от вкъщи и след шума в медиите – прибран от стопанина си. Разходката на дивата..

публикувано на 21.01.19 в 17:28

Грипна ваканция и в Пловдив от утре!

От утре, 22 януари, учениците от всички училища в Пловдивска област излизат в грипна ваканция. Това съобщиха от РУО- Пловдив. Г рипната ваканция ще продължи до петък включително.  Заболеваемостта в пловдивско е 129 на 10 000 души, което е дало основание за вземането на решението от  Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания..

обновено на 21.01.19 в 15:53

Съдът отмени данъчния запор над имуществото на Ветко Арабаджиев

Административният съд в Пловдив отмени заповед на директора на НАП в града за налагане на запор върху имуществото на "Виктория груп", собственост на Ветко и Маринела Арабаджиеви.  Като мотив съдът посочва, че е наложено свръхобезпечение на публичните задължения на фамилията, които са  643 хиляди лева заедно с лихвите за периода от 2012-та година..

публикувано на 21.01.19 в 15:53

Подлезът на "Гладстон" ще е готов до края на март

Ремонтните дейности на основната пешеходна част от площад „Централен“ ще приключат до началото на туристическия сезон, това обяви кметът Иван Тотев. Той обаче не конкретизира точна дата, но подчерта, че вече е готов техническия работен проект, който ще се депозира в Националния институт по паметниците на културата. Общинският съвет трябва да..

обновено на 21.01.19 в 14:41

Резултатът от прокурорската проверка ще спре спекулациите за "Пловдив 2019"

Пловдивският кмет Иван Тотев приветства проверката на прокуратурата във Фондация „Пловдив 2019“. Той изрази надежда, че тя ще приключи в рамките на 30 дни и по този начин с нея ще се спрат спекулациите, които циркулират в публичното пространство. Категорично смятам, че тази проверка работи за изчистване на името на Фондация „Пловдив 2019“ и да..

обновено на 21.01.19 в 14:41

29 "ин витро" бебета са родени в Асеновград за седем години

Бебетата са родени по програмата на община Асеновград за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми от нейното начало през 2012 година досега.  За този период отпуснатата от градската хазна финансова помощ е размер на близо 200 хиляди лева, а одобрени за финансиране са общо 59 двойки, отчете зам.-кметът по социалните дейности в общината..

публикувано на 21.01.19 в 14:38

Влак прегази жена край Куртово

60-годишна жена загина, след като бе блъсната от влак в района на село Куртово.  По първоначални данни, жената била в близост до релсите и не реагирала на звуковия сигнал от локомотива на приближаващата пътническа композиция по направление Бургас – София.  Местопроизшествието е запазено, извършен е оглед. 52-годишният машинист е тестван с дрегер..

публикувано на 21.01.19 в 14:12