РЕКЛАМА

Областният управител Здравко Димитров: Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското!

200 ТИР-а паркираха протестно на Асеновградско шосе

Пловдивският митрополит Николай подкрепи с благослов справедливите искания на превозвачите
| обновено на 17.05.18 в 17:03
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Ще се борим до край, спрем ли дотук, губим. Крайна мярка е, но сме готови да протестираме и в Брюксел. Това обявиха протестиращи превозвачи от Пловдив, които са част от националния протест на превозвачите срещу т. нар. „пакет мобилност“, предложен от Европейската комисия. 

Протестът се подкрепя от всичките 1500 регистрирани в Пловдивска област транспортни фирми. 
На Спасовден българските превозвачи окачиха на камионите си националния ни флаг, а посланията си към Европа и президента Макрон отправиха чрез транспаранти с надписи: 

ЕС, не убивай транспорта в България!“

„Макрон = дискриминация!“

„Транспортен пакет 1 и 2 = exit!“, 

"Не на дискриминацията в ЕС!!!".

Близо 200 ТИР-а се наредиха в колона на пътя Пловдив – Асеновград, в отсечката от село Крумово към Пловдив. Те са спрени в платното, което се ремонтира, и не пречат на натоварения трафик по маршрута. Други около 100 камиона на пловдивски превозвач са в столицата за участие в националния протест.

Областният управител Здравко Димитров и шефът на Областната дирекция на полицията Атанас Илков провериха на място създадената организация на движението.

Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското. Това заяви пловдивският областен управител и посочи, че превозвачите не се натрапват, но искат и да бъдат видени и чути. Затова избрахме Асеновградско шосе, където минават по 30 000 коли на ден, коментира Здравко Димитров.

Пловдивските превозвачи посочиха още, че предлаганите от Европа мерки са рестрикции срещу българските превозвачи, които ще са фатални както за бранша, така и за икономиката ни. Транспортният бранш осигурява близо 17 % от бюджета на държавата, посочиха превозвачите. 

Този „мобилен пакет“ не защитава превозвачите. Целта им е да вземат българските шофьори и те да отидат да работят във френски и немски фирми, коментира Петко Ангелов.

Протестът на пътя Пловдив – Асеновград продължава до 14 часа. 

На място за кратко по обед пристигна и Пловдивският митрополит Николай. Той посочи, че днес е великият празник на Христовото Възнесение Спасовден, празник е и на всички шофьори. По думите на владикта тяхната професия никак не е лека, свързана е с много рискове и натоварване. Затова дядо Николай определи като свещен дълг да се помолим за тези хора Бог да ги дари с ангел пазител, верен покровител и наставник по пътищата на техните добри и богоугодни дела.

Митрополит Николай отбеляза, че Българската православна църква всякога е била и ще бъде стълб и крепило на истината, на доброто, на справедливото. 

Именно затова счетох, че мой свещен дълг е справедливите искания на превозвачите да подкрепим с благослов: Бог да благослови онова, което е добро и полезно за народа ни, за всички, които се трудят справедливо, честно, почтено да се осъществи и увенчае с благословен от Бога успех. Честит Спасовден!, благослови дядо Николай.

Превозвачите заявиха готовност да се борят до край. Като крайна мярка не изключват да стигнат и до протест в Брюксел.

Представители на транспортния бранш от Смолянска област също се включиха в Националното шествие на българските превозвачи. Мирният протест се проведе в района на Митническото бюро, където бяха паркирани камиони на транспортни фирми. 

Снимка

Още от категорията

МВР-Пловдив ще изплати на съдебните лекари 24 хиляди лева за експертизи

До момента Областната дирекция на МВР - Пловдив е изплатила над 65 000 лв. на съдебните медици за възложени от разследващи полицаи експертизи. Заради заканата на съдебните медици в града да протестират заради неполучените хонорари от Дирекцията уточняват, че правят всичко възможно за регулярното изплащане на възнагражденията на вещите лица по..

публикувано на 16.10.18 в 17:24

През ноември пускат основното трасе по пътя Пловдив - Асеновград

Основното трасе от пътя Пловдив – Асеновград ще бъде пуснато до средата на месец ноември. Това съобщиха от областната администрация след поредната инспекция на реконструкцията на пътя и срещата на управителя на Пловдивска област Здравко Димитров с  Дончо Атанасов от Управителния съвет на АПИ, представители на фирмата, извършваща реконструкция на пътя,..

обновено на 16.10.18 в 16:35

ВВС на 106 години - чакат нов изтребител

Празникът на авиацията и ден на българските ВВС бе отбелязан с Ден на отворените врати в Музея на авиацията край Крумово. Кулминацията бе този следобед, когато на паметника на загиналите пилоти бяха поднесени венци и цветя, а военослужещи бяха наградени за постижения в работата през последната година. На церемонията бяха командирът на ВВС бриг.-ген...

публикувано на 16.10.18 в 16:34

Сахат тепе отново осъмна нашарено с графити

Склоновете на Дановия хълм (Сахат тепе), обявен за природна забележителност, отново са били надраскани с графити, алармира директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. На среща с ръководителите на „Общинска охрана“ и Общинска полиция е решено, докато администрацията на район „Централен“ реализира проекта за видеонаблюдение, патрулни двойки да засилят..

обновено на 16.10.18 в 16:17

Вдигат стари коли от улиците на "Западен"

Поредна акция по принудително премахване на стари коли се състоя в пловдивския район „Западен“. Вдигнати бяха 4 автомобила от улиците в района. На всички вдигнати коли бяха поставени стикери с предупреждение за доброволно премахване от собствениците им. След изтичане на установения срок от 3 месеца от общината преминаха към принудителното им..

публикувано на 16.10.18 в 16:17

Бус лентите ще предизвикат нови тапи и тежък трафик

Обособяването на бус ленти по пловдивските булеварди ще доведе до нови задръствания и конфликтни ситуации, смятат бившият кмет Славчо Атанасов и лидерът на „Съюз за Пловдив“ и общински съветник Дани Каназирева.  Вчера кметът Иван Тотев обяви, че ще поиска в Генералния план за организация на движението да бъде включено създаването на бул ленти..

публикувано на 16.10.18 в 14:48

Затварят до края на ноември част от западното платно на бул. „Цар Борис III Обединител”

Западното платно на бул. „Цар Борис III Обединител” в участъка от ул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Света Петка“ се затваря за движение от утре да края на месец ноември.  Причината са строително-монтажни работи по обект  „Ремонт на пътен възел на бул.„Цар Борис III Обединител”. Въведена е временна организация на движение, като целта е да се..

публикувано на 16.10.18 в 13:52