РЕКЛАМА

Областният управител Здравко Димитров: Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското!

200 ТИР-а паркираха протестно на Асеновградско шосе

Пловдивският митрополит Николай подкрепи с благослов справедливите искания на превозвачите
| обновено на 17.05.18 в 17:03
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Ще се борим до край, спрем ли дотук, губим. Крайна мярка е, но сме готови да протестираме и в Брюксел. Това обявиха протестиращи превозвачи от Пловдив, които са част от националния протест на превозвачите срещу т. нар. „пакет мобилност“, предложен от Европейската комисия. 

Протестът се подкрепя от всичките 1500 регистрирани в Пловдивска област транспортни фирми. 
На Спасовден българските превозвачи окачиха на камионите си националния ни флаг, а посланията си към Европа и президента Макрон отправиха чрез транспаранти с надписи: 

ЕС, не убивай транспорта в България!“

„Макрон = дискриминация!“

„Транспортен пакет 1 и 2 = exit!“, 

"Не на дискриминацията в ЕС!!!".

Близо 200 ТИР-а се наредиха в колона на пътя Пловдив – Асеновград, в отсечката от село Крумово към Пловдив. Те са спрени в платното, което се ремонтира, и не пречат на натоварения трафик по маршрута. Други около 100 камиона на пловдивски превозвач са в столицата за участие в националния протест.

Областният управител Здравко Димитров и шефът на Областната дирекция на полицията Атанас Илков провериха на място създадената организация на движението.

Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското. Това заяви пловдивският областен управител и посочи, че превозвачите не се натрапват, но искат и да бъдат видени и чути. Затова избрахме Асеновградско шосе, където минават по 30 000 коли на ден, коментира Здравко Димитров.

Пловдивските превозвачи посочиха още, че предлаганите от Европа мерки са рестрикции срещу българските превозвачи, които ще са фатални както за бранша, така и за икономиката ни. Транспортният бранш осигурява близо 17 % от бюджета на държавата, посочиха превозвачите. 

Този „мобилен пакет“ не защитава превозвачите. Целта им е да вземат българските шофьори и те да отидат да работят във френски и немски фирми, коментира Петко Ангелов.

Протестът на пътя Пловдив – Асеновград продължава до 14 часа. 

На място за кратко по обед пристигна и Пловдивският митрополит Николай. Той посочи, че днес е великият празник на Христовото Възнесение Спасовден, празник е и на всички шофьори. По думите на владикта тяхната професия никак не е лека, свързана е с много рискове и натоварване. Затова дядо Николай определи като свещен дълг да се помолим за тези хора Бог да ги дари с ангел пазител, верен покровител и наставник по пътищата на техните добри и богоугодни дела.

Митрополит Николай отбеляза, че Българската православна църква всякога е била и ще бъде стълб и крепило на истината, на доброто, на справедливото. 

Именно затова счетох, че мой свещен дълг е справедливите искания на превозвачите да подкрепим с благослов: Бог да благослови онова, което е добро и полезно за народа ни, за всички, които се трудят справедливо, честно, почтено да се осъществи и увенчае с благословен от Бога успех. Честит Спасовден!, благослови дядо Николай.

Превозвачите заявиха готовност да се борят до край. Като крайна мярка не изключват да стигнат и до протест в Брюксел.

Представители на транспортния бранш от Смолянска област също се включиха в Националното шествие на българските превозвачи. Мирният протест се проведе в района на Митническото бюро, където бяха паркирани камиони на транспортни фирми. 

Снимка

Още от категорията

Двегодишно дете е в болница след нападение на домашно куче

Домашно куче нападна малко дете в двор на къща в село Крумово.  Двегодишното момиченце било нападнато от отглеждано от семейството му куче от породата аржентински дог. Детето е настанено в болница със сериозни наранявания. Пострадала е и майка му.  В момента момиченцето е в Интензивното отделение на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ..

обновено на 22.05.18 в 16:49

Върнаха окончателно Габриела в ареста

„Задържане под стража“ е мярката за 21-годишната танцьорка Габриела Медарова, взета този следобед от тричленен състав на Пловдивския окръжен съд.  Мотивът на съдийския състав за връщането на младата жена в ареста е, че е възможно да извърши друго престъпление. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване. Припомням, в..

публикувано на 22.05.18 в 16:49

"Драгиев и ко" ще ремонтира площад "Централен"

Фирма „Драгиев и ко“ е избрана за изпълнител на поръчката за реконструкция на площад „Централен“. Според условията на обществената поръчка тя трябва да направи  инженеринг, проектиране на реконструкцията на площада, съгласуване с НИНКН и изпълнение.  Освен проектирането и същинските строителни дейности, касаещи централния градски площад, предмет..

обновено на 22.05.18 в 16:39

Отново бутат незаконни постройки в Столипиново

През целия ден ще продължи  премахването на незаконни постройки  на улица „Крайна“ в квартал "Столипиново".   Предвидено е бутането на две жилищни сгради и 20 търговски обекта  между блоковете 4001 и 4002.   Акцията  започна сутринта със събарянето на постройка, която се е ползвала за  търговски обект и интернет зала.  На мястото има..

обновено на 22.05.18 в 14:54

Изтичане на информация за матурите не беше допусната, няма и грешка в задачите

Тази година нямаше изтичане на информация за изпитите на 21 май. Това заяви в Пловдив  заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.  Тя съобщи, че 12 са анулираните работи в цялата страна, като добави, че на фона на предишни години това е много нисък процент.  Девет са анулираните работи за преписване, включително и от..

обновено на 22.05.18 в 14:53

Асеновградчани настояват да се обезопаси централно кръстовище

   В Асеновград стартира подписка за спешно обезопасяване на кръстовището на улиците "Речна" и "Никола Вапцаров" в центъра на града. Подписката е адресирана до кмета на общината Емил Караиванов.   Живеещите в района настояват за изграждане на пешеходни пътеки и легнали полицаи, които да ограничат скоростта на двежение на автомобилите и да се..

публикувано на 22.05.18 в 13:55

Търсенето на имоти в Пловдив е по- голямо от предлагането

Брокери от страната обсъдиха в Пловдив пазара на имотите. Те посочиха, че ситуацията е коренно различна от „бума“ преди десет години.  Имотният балон е останал в миналото, но винаги има динамика. Сега търсенето на жилища е по-голямо от предлагането. Купуват се имоти на зелено, които ще бъдат завършени след две години. Най.много се търсят жилища с..

обновено на 22.05.18 в 13:15