РЕКЛАМА

Областният управител Здравко Димитров: Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското!

200 ТИР-а паркираха протестно на Асеновградско шосе

Пловдивският митрополит Николай подкрепи с благослов справедливите искания на превозвачите
| обновено на 17.05.18 в 17:03
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Ще се борим до край, спрем ли дотук, губим. Крайна мярка е, но сме готови да протестираме и в Брюксел. Това обявиха протестиращи превозвачи от Пловдив, които са част от националния протест на превозвачите срещу т. нар. „пакет мобилност“, предложен от Европейската комисия. 

Протестът се подкрепя от всичките 1500 регистрирани в Пловдивска област транспортни фирми. 
На Спасовден българските превозвачи окачиха на камионите си националния ни флаг, а посланията си към Европа и президента Макрон отправиха чрез транспаранти с надписи: 

ЕС, не убивай транспорта в България!“

„Макрон = дискриминация!“

„Транспортен пакет 1 и 2 = exit!“, 

"Не на дискриминацията в ЕС!!!".

Близо 200 ТИР-а се наредиха в колона на пътя Пловдив – Асеновград, в отсечката от село Крумово към Пловдив. Те са спрени в платното, което се ремонтира, и не пречат на натоварения трафик по маршрута. Други около 100 камиона на пловдивски превозвач са в столицата за участие в националния протест.

Областният управител Здравко Димитров и шефът на Областната дирекция на полицията Атанас Илков провериха на място създадената организация на движението.

Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското. Това заяви пловдивският областен управител и посочи, че превозвачите не се натрапват, но искат и да бъдат видени и чути. Затова избрахме Асеновградско шосе, където минават по 30 000 коли на ден, коментира Здравко Димитров.

Пловдивските превозвачи посочиха още, че предлаганите от Европа мерки са рестрикции срещу българските превозвачи, които ще са фатални както за бранша, така и за икономиката ни. Транспортният бранш осигурява близо 17 % от бюджета на държавата, посочиха превозвачите. 

Този „мобилен пакет“ не защитава превозвачите. Целта им е да вземат българските шофьори и те да отидат да работят във френски и немски фирми, коментира Петко Ангелов.

Протестът на пътя Пловдив – Асеновград продължава до 14 часа. 

На място за кратко по обед пристигна и Пловдивският митрополит Николай. Той посочи, че днес е великият празник на Христовото Възнесение Спасовден, празник е и на всички шофьори. По думите на владикта тяхната професия никак не е лека, свързана е с много рискове и натоварване. Затова дядо Николай определи като свещен дълг да се помолим за тези хора Бог да ги дари с ангел пазител, верен покровител и наставник по пътищата на техните добри и богоугодни дела.

Митрополит Николай отбеляза, че Българската православна църква всякога е била и ще бъде стълб и крепило на истината, на доброто, на справедливото. 

Именно затова счетох, че мой свещен дълг е справедливите искания на превозвачите да подкрепим с благослов: Бог да благослови онова, което е добро и полезно за народа ни, за всички, които се трудят справедливо, честно, почтено да се осъществи и увенчае с благословен от Бога успех. Честит Спасовден!, благослови дядо Николай.

Превозвачите заявиха готовност да се борят до край. Като крайна мярка не изключват да стигнат и до протест в Брюксел.

Представители на транспортния бранш от Смолянска област също се включиха в Националното шествие на българските превозвачи. Мирният протест се проведе в района на Митническото бюро, където бяха паркирани камиони на транспортни фирми. 

Снимка

Още от категорията

57 годишен мъж загина при пожар в дома си в Пловдив

Огънят е лумнал в апартамент на блок 214 в ж.р "Тракия".  Пристигналите на място два екипа на пожарната успяват да спасят 55 жена, която е настанена в болница заради вдишания дим, но не и мъжа, който вече  бил починал от получените изгаряния. Причините за запалването са в процес на изясняване, каза говорителят на пожарната Цвятко Дешев. По думите му..

публикувано на 17.08.18 в 11:56

В ремонт е участък от Асеновградско шосе до Мебелна къща, завършват го до месец

До месец ще приключи рехабилитацията на участък на Асеновградско шосе от бул. „Цар Симеон“/ околовръстното на ж.р „Тракия“/  до кръстовището на Мебелна къща.  Това стана ясно след инспекцията на ремонта, направена от кмета Иван Тотев и районния кмет Костадин Димитров. В ремонтиращото се източно платно на пътя предстои полагане на два нови пласта..

публикувано на 17.08.18 в 10:27

В Рудозем празнуват Деня на миньора

В две смолянски общини започват традиционните празници. В Рудозем ще отбележат "Денят на миньора", а в Доспат -  "Съборът на чешмарите". Официалното откриване на Деня на миньора в община Рудозем ще бъде тази вечер с рязане на лента от кмета Румен Пехливанов на обновения площад. Програмата предвижда концерти, а в събота ще има детско шоу "Кой е..

обновено на 17.08.18 в 09:54

Отменя се бедственото положение в Добралък, проблемите остават

Днес се очаква да се отмени частичното  бедствено положение в Добралък, след като свлачища в началото на месеца прекъснаха достъпа до селото. Това съобщи пред Радио Пловдив кметът на община Куклен Мария Белчева. Вчера комисия на общината е извършила оглед на улици в селото, за да се убеди, че са извършени достатъчни укрепителни работи.  Надяваме..

обновено на 17.08.18 в 09:45
Проект на бъдещата галерия

Жалба спря преобразяването на Детмаг в галерия

Още един ремонт свързан с изграждане на културна инфраструктура  за европейското домакинство на Пловдив през 2019 г.  спря след жалба от отстранен от конкурсната процедура  участник.  Фирма „Саграда“ ЕООД, която отпадна, заради пропуски в документацията, обжали  пред КЗК избраната на 25 юли фирма  „Ай Ди Ел“ ЕООД. В съответствие с офертата,..

публикувано на 16.08.18 в 17:05

Пловдивски квартали останаха с часове без вода заради аварии

Заради аварии за по няколко часа днес нямаше вода в няколко района на Пловдив.  Повреда на спирателен кран остави без вода живеещите на улица „Шилер“ зад Градския дом на културата „Борис Христов“, както и на няколко съседни улици. Отстраняването приключи в обещаното време - до 15 часа.  Повредата са нанесли работници на строителната фирма..

публикувано на 16.08.18 в 16:17

Полицаят, участвал в трафик на бежанци, остава зад решетките

Пловдивският окръжен съд остави в ареста полицая Владимир Стоянов . Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  Стоянов, който е обвинен за трафик на мигранти,   обжалваше решението на районния съд в Карлово, който постанови той да остане зад решетките, защото може извърши други престъпления. В хода на делото стана ясно, че  той е..

публикувано на 16.08.18 в 16:01