Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мълчанието в посока на политическите процеси София - Москва винаги са завършвали неудачно за София и за България като цяло

Рестартът на АЕЦ "Белене" с микс от компании, включващи Русия

Европа вече трябва да гони Русия, политиката вече е основен сегмент в геоенергетиката

Мълчанието в посока на политическите процеси София - Москва винаги са завършвали неудачно за София, и за българската държава като цяло

Това коментира пред Радио Пловдив проф. Нина Дюлгерова, експерт по международни отношения. Тя оцени като позитивен знак посещението на българския президент Румен Радев в Русия. 

Когато се отваря вратата на двустранния диалог, тогава вече може да се каже, че ще се засили устойчивото присъствие и развитие на България в Черноморския регион.

Дюлгерова отбеляза, че една държава, за да се развива устойчиво и с предсказуема стабилност, трябва да бъде в добри отношения с всички свои съседи, особено с такъв като Руската федерация.

До края на месеца българският премиер Бойко Борисов ще посети Москва. А това, според Нина Дюлгерова, означава, че вече има задълбочаване на официалното присъствие на България в Русия.

Нина Дюлгерова смята, че може да се говори и за устойчива европейска линия в посока към РусияТова е видно в контекста България председател на ЕС и очакваното посещение на Борисов в Москва, както и от посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Русия и предстоящото посещение там на френския президент Еманюел Макрон - двамата водещи европейски лидери.

Тя коментира и интервю на германския президент, в което той заявява, че Русия се отдръпва от Европа, което означава, че Европа вече трябва да гони Русия.

Проф. Нина Дюлгерова коментира и идеята за рестарт на големите енергийни проекта у нас с руско участие - АЕЦ "Белене" и директен газопровод Русия - България през Черно море "Южен поток", наречен от президента Радев "Български поток".

Това е хубавото на политическите решения, че те винаги са предпоследни, заяви Дюлгерова по повод политическото решение за замразяване на трите руски проекта у нас в края на 2011-та и през 2012-та година.

В енергийния 21-ви век не бива да се замразяват проекти, свързани не само с много мощен финансов поток, но и с изграждането на диверсификация на все още най - важните области в света газ - ядрена енергетика - нефт.

Затова Нина Дюлгерова е убедена, че Русия и Европа ще търсят реализация на голям брой енергийни проекти.

Тя посочи, че когато говорим, че "Български поток" може да замести "Южен поток", на практика става дума за диверсификация в посока Европа.

Решенията в тази посока зависят от това дали през 2019-та година ще бъде замразен транзитът през Украйна. Поне шест държави в Централна и Източна Европа имат енергийна зависимост от Русия, уточни Дюлгерова. 

Политиката категорично става основен сегмент в геоенергетиката, заяви проф. Нина Дюлгерова. Тя подчерта, че битката е за пазар и за територии и се води през призмата на енергийните зависимости.

Рестарт на АЕЦ "Белене" ще има, категорична е Нина Дюлгерова. Тя прогнозира, че участието няма да е само руско, както е било досега. Ще бъде микс от няколко компании и Русия ще присъства в този консорциум. 

АЕЦ "Белене" е нужна не само за България, но и за големите транснационални корпорации, за които България е терен за решаване на техните интереси, каза Дюлгерова.

Тя призова да използваме интересите на големите играчи, за да решим нашите национални интереси в краткосрочен и дългосрочен план.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35