24 май - Денят на България е днес!

Празникът на духовното просветление и националната ни идентичност!

Празникът на  буквите – символи на Паметта и ключ към Всичко и навсякъде  извън  темелите на Времето.

Словото е Вечността на красотата, а Знанието – чуден експлозив на Вяра.

Поклон към Братята от Солун - покровителите на Европа,

Поклон към просветителите и към техните измъчени следовници,

защото този само този ден ни прави много силни в споделената надежда за България!

За празника – съкровено в разговор, с достойни имена: в програма „Точно днес“ – ще говорят носители на награда „Пловдив“ 2017, с която се удостояват творци,  колективи, културни, образователни и други институции за  произведение, събитие или факт с принос за развитие на културния живот на града.

Преподавателят в СУ „Кл. Охридски“ проф. Валери Стефанов,

обявената за жена на 2011 година българка от Австралия – Канбера д-р Мария Стайкова.

 И още  - за знаците на празника – с гласове и събития  -  под надслов „Кирилизирай се“  Фондация „Пловдив 2019“ дава старт  на един  от водещите си проекти, посветен на  популяризирането на кирилския шрифт като уникална част от българската култура,  чуйте и автора на изследването на Асоциацията на европейските журналисти Теодор Спасов за  образа на  учителя в българските онлайн медии. 

А преди началото на всеобщия  празник на Пловдив, посветен на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май,  Галя Митева ще бъде там, където винаги поставяме началото – площад „11-ти май“, ПХГ „Св.св.Кирил и Методий“. 


Още от категорията

"Добро утро, Ден!" с д-р Георги Кръстев

Той е известен лекар, утвърден ортопед, секретар на Регионалната колегия на Български лекарски съюз-Пловдив. А в началото на месец май се прочу като човек, който единствен успя да изненада папа Франциск с икона, а в това благородно дело заслуга има неговата внучка. Зад това описание стои името на доктор Георги Кръстев , спасил стотици човешки..

публикувано на 17.05.19 в 10:38

"Добро утро, ден" с проф. д-р Костадин Кисьов

Времето оставя следи, които бъдещето може да разгадае. Езикът на този мълчалив диалог с миналото ни дава познания за света, в който живеем и за нас – хората на 21 в. с целия исторически товар на времето. Археолозите владеят този древен език. А директорът на Регионален археологически музей – Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов има 38 годишен опит в..

публикувано на 10.05.19 в 12:11

"Добро утро, Ден!" с проф. Мария Шнитер

В Светлата седмица в  „Добро утро, ден!“ гостува проф. д-р Мария Шнитер. Правнучката  на архитект Йосиф Шнитер - авторът на първия градоустройствен план на Пловдив,  е университетски преподавател, автор на книги и научни публикации в областта на Средновековието, религията и антропологията.  Започваме разговор в светлината на тази..

публикувано на 03.05.19 в 17:02

„Точно днес“ – за къщите, гостите и изкуството...

За гости ли са къщите за гости, които са изградени с европейско финансиране? Скандалът взе две оставки до момента, а следват ли още разкрития - по темата ще говорим с Асен Йорданов , основател и директор на сайта „Бивол“. Представяме гледната точка и на бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони. Ще чуете Слави Топалов..

публикувано на 02.05.19 в 16:54

Светъл Великден с „Шейкър“

„Сутринта на Великден, с новото утро, се раждат живота, любовта и надеждата.“ Великденските празници, са изпълнени с древни народни вярвания и традиции. Ще си говорим за великденските, обредни, хлябове в Родопите. Таня Марева, директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ Смолян, разказва. Родопа планина е специално място. Не..

обновено на 27.04.19 в 17:09