24 май - Денят на България е днес!

Празникът на духовното просветление и националната ни идентичност!

Празникът на  буквите – символи на Паметта и ключ към Всичко и навсякъде  извън  темелите на Времето.

Словото е Вечността на красотата, а Знанието – чуден експлозив на Вяра.

Поклон към Братята от Солун - покровителите на Европа,

Поклон към просветителите и към техните измъчени следовници,

защото този само този ден ни прави много силни в споделената надежда за България!

За празника – съкровено в разговор, с достойни имена: в програма „Точно днес“ – ще говорят носители на награда „Пловдив“ 2017, с която се удостояват творци,  колективи, културни, образователни и други институции за  произведение, събитие или факт с принос за развитие на културния живот на града.

Преподавателят в СУ „Кл. Охридски“ проф. Валери Стефанов,

обявената за жена на 2011 година българка от Австралия – Канбера д-р Мария Стайкова.

 И още  - за знаците на празника – с гласове и събития  -  под надслов „Кирилизирай се“  Фондация „Пловдив 2019“ дава старт  на един  от водещите си проекти, посветен на  популяризирането на кирилския шрифт като уникална част от българската култура,  чуйте и автора на изследването на Асоциацията на европейските журналисти Теодор Спасов за  образа на  учителя в българските онлайн медии. 

А преди началото на всеобщия  празник на Пловдив, посветен на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май,  Галя Митева ще бъде там, където винаги поставяме началото – площад „11-ти май“, ПХГ „Св.св.Кирил и Методий“. 


Още от категорията

"Добро утро, Ден!" със Светлана Куюмджиева

Тази седмица споделихме утринните мисли на артистичния директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. Говорихме за рамките, в които ежедневието  вкарва и границите, които не се преминават, за винаги включените телефони и за Пловдив като столица на културата  - с гранците, които не прескача, с уюта и агресията, която понягога проявявява...

публикувано на 20.09.19 в 11:28

Да си първокласник - то не е шега, знаят Божидара и Милена

Най- вълнуващият първи учебен ден имат децата, които за първи път влизат в училище. къде плахо, къде с амбицията  да покажат, че вече са големи.  Поздравът към първолаците е от близначките Божидара и Милена Петрови, които вече са ученички в училище "Елин Пелин" в Пловдив. Те пожелаха много шестици на връстниците си и на прага на училището показаха какво..

публикувано на 16.09.19 в 10:52

"Добро утро, ден!" с инж. Любозар Фратев

Бизнесменът и меценат инж. Любозар Фратев е наш гост през тази седмица на септември. Той ни допусна до неговия свят, разказа как цени семейството и доброто и направи признание, че започва деня с нас, с Радио Пловдив. Инж. Любозар Фратев гостува в „Добро утро, ден!“ в новия сезон на рубриката ни. Силно ангажиран, той си има..

публикувано на 13.09.19 в 18:32

"Добро утро, Ден" с проф. Милчо Василев

Тази седмица в рубриката „Добро утро, Ден!“ ни гостува проф. Милчо Василев, ректор на АМТИИ в Пловдив. Той сподели, че утрото е Божи дар и път към новия ден, обича кафето горчиво и вярва в съдбата. В Музикалното училище в Широка лъка  започва родопската приказка и срещата с Любовта! Обича историческите романи и пътешествията. Убеден е, че усмивката отваря..

публикувано на 28.06.19 в 16:04

"Добро утро, ден!" със Стефан Вълдобрев

Тази седмица мина по-полека със Стефан Вълдобрев в рубриката „Добро утро, ден“. За него можем да говорим много – певец, артист, композитор, филмов режисьор. Но може би най-важното е, че с лекота печели любовта на малки и големи. Със Стефан Вълдобрев и песента „По-полека“ успяхме да забавим утрото и да осмислим малките неща, които доволно..

публикувано на 20.06.19 в 15:12