Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично шествие и отличия за 24 май в Пловдив

| обновено на 24.05.18 в 13:35

В Пловдив  празничното отбелязване на  деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започна в  актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, наследница на епархийското училище,  в което през 1851г. за първи път в България  по инициатива на Найден Геров  се отбелязва празника на Кирил и Методий.

На специална церемония в Актовата зала  бяха връчени  отличия за приноса и заслугите на пловдивски училища и учители.  

Почетен знак на Пловдив получиха пет училища и две детски градини, които отбелязват юбилеи. Между тях НУ „Христо Ботев“ празнува 100-годишнината си. С почетна значка на Пловдив  бяха наградени 15 учители от пловдивски училища и детски градини, а грамота и парична премия получиха шестима млади педагози. С грамота  бяха удостоени и шестте пловдивски  детски градини, които иновативно прилагат метода Монтесори.

По същото време празнична Литургия в едноименния храм води пловдивският митрополит Николай, който след това , пред паметника на светите братя Кирил и Методий, отслужи молебен в чест на Светите братя.

Ученици от всички пловдивски училища, учители и граждани се включиха в празничното шествие до площад Централен, водени от знаменната група заедно с мажоретния състав на Гимназията  и Духов оркестър Пловдив. Шествието събра всички на площад Централен, където  в словото си  председателят на Об.Съвет Савина Петкова  каза:   За нас пловдивчани, 24-ти май е и особен повод за гордост. Именно тук в Европейската столица на културата преди 167 години за първи път крехките гласчета на учениците на Найден Геров в Епархийското училище гордо и непоклатимо прогласиха почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий.

В ден като днешния думите не стигат да изразя своята  признателност и уважение към всички вас просветители и пазители на духовността. На този светъл празник пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, вдъхновение и творческа енергия, с които да градите и пазите устоите на българщината.  

Петкова се обърна и към учениците като им пожела: Бъдете здрави, дръзновени и любознателни. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на велик народ, открил писаното слово за всички славяни.

Поклон на всички, които не се предават в битката за българското, за да я има  държавата на духа ни.

  Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите и Словото – нашата сила и нашето спасение. 

В празничния концерт на площад Централен  взеха участие   деца и ученици,   Биг Бенд-Пловдив, Арт войс Център, състав от Академията за музикално и танцово изкуство и други, трио Сопрано и др.

След концерта към небето полетяха 1500 балони с цветовете на националното ни знаме  бяло зелено и червено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03