Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлово събира десетки розопроизводители и гости от страната и чужбина

Празник на розата в Карлово, в Стрелча протест

Стрелча няма да чества Празника на розата за първи път от 22 години

Розопроизводителите честват традиционния Празник на розата. 

За първи път от 22 години празникът в Стрелча няма да бъде отбелязан.

Снимка

Вместо да избират Царица на розата, розопроизводителите от Стрелча ще протестират. Те ще посипят с розов цвят центъра на града в знак на протест срещу ниските изкупни цени. 

Изкупната цена в региона варира между 1,80 и 2 лева, но въпреки това не всеки ден продукцията се изкупува. Производителите са категорични, че тази цена ги обрича на фалит, тъй като берачите получават по лев на килограм розов цвят и при това положение няма как да покрият дори и разходите си. Затова те настояват държавата да се намеси и да регулира отношенията в сектора.

Протестът е насрочен за 17 часа, а малко преди това с розопроизводителите в Стрелча ще се срещне омбудсманът Мая Манолова. 

В началото на седмицата Манолова се срещна със земеделци от Сопот, Карлово и Стрелча, в резултат на което сезира Комисията за защита на конкуренцията по подозрение за наличие на картел при розопроизводството.

Карлово обаче празнува. Там се събират десетки розопроизводители и гости от страната и чужбина. 

Празникът започва с ритуала розобер в градините край града, където Царицата на розите Ива Тонкова ще получи короната си от ръцете на миналогодишната – Христина Караколева. След обредното събиране на розовия цвят започва шествие от розовите градини до централния площад на Карлово. Там Царицата на розите ще получи от кмета д-р Емил Кабаиванов преходната статуетка „Златна роза“, направена от 24-каратово злато, която символизира Карлово и Розовата долина.

Ритуала ще наблюдават 10 посланици, стотици гости на града и десетки чужденци от Китай, Япония, Италия, Холандия.

След концерта на площада в двора на Историческия музей започва демонстрация на розоварене по стара технология в оригинални медни съдове от ХІХ век, а гостите могат да опитат продукти от рози – сладко, ликьор и ракия. На изцяло обновената улица „Водопад“ производители на продукти от розово масло ще демонстрират продукцията си. Вечерта ще завърши с концерт на площад „20 юли“ и празнични илюминации.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49