Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Най-изявените млади личности на България“ в ТОП 10

Пловдив е домакин на конкурса  „Най – изявените млади  личности на България“ – част от световен проект "Най-изявените  млади личности" за 2018г., който се провежда в 120 държави в света. Пловдив е домакин на етапа ТОП 10 на Римския стадион.  

 Д-р  Елиза Георгиева , която е  член на журито и учредител на фондация  „Св. Иван Рилски“ ,разказа за проекта, който има своето четвърто издание в България.  У нас той се организира от  Junior Chamber International – Bulgaria (JCI Bulgaria).  

Церемонията е финалния етап от международния проект The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности”), който се осъществява за четвърта поредна година у нас и отличава  с национално признание постиженията на млади личности между 18 и 40 годишна възраст, които са пример за подражание и създават положителна промяна в България. 

Този конкурс здоказва, че имаме основание за надежда, каза д-р Георгиева:  Има надежда, има надежда и аз съм щастлива, че в България има толкова амбициозни млади хора със смели идеи и желание да направят света по-добро място, да променят България и респективно да променят света, наистина има надежда.

Най-много са номинираните в първата категория бизнес, икономика или предприемачество и за съжаление най-малко в иновации в медицината, но това е по-сложна и по-особена категория, медицината е различна материя от бизнеса, от всичко, така че там наистина бяха най-малко, но мисля, че оценихме най-стойностния кандидат.

Участниците се състезаватха в десет категории от всички области, затова и журито е многобройно, защото е необходима широкоспектърна  компетентност. Между членовете му е и президента Росен Плевнелиев. 

Журито на "Най-изявените млади личности на България" през 2018 година се състои от 25 члена, които оцениха кандидатите в 10 категории: 

- Бизнес, икономика и/или предприемачество

- Политически, правни и/или държавни въпроси

- Академично лидерство и/или постижение

- Културно постижение

- Морално лидерство и/или защита на околната среда

- Хуманитарно и/или доброволческо лидерство

- Принос към децата, световния мир и/или човешките права

- Наука и/или технологично развитие

- Личностно развитие и/или постижение

- Иновация в медицината

Повече от 80 кандидатури бяха попадени за участие в конкурса, каза д-р Георгиева.  От тях са селектирани 20, а в Пловдив от тях ще се изберат 10, които ще представят страната ни в Индия. 

Участниците се състезават в десет категории от всички области, затова и журито е многобройно, защото е необходима широкаспектърна  компетентност. Между членовете му е и президента Росен Плевнелиев. 



Цялото интервю с д-р Елиза Георгиева е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58